(foto/video) Acum 20 de ani Bugatti a reinventat segmentul de maşini hiper sport cu Veyron

Patru turbo compresoare, peste 1.000 CP și viteze mai mari de 400 km/h. Lumea nu a văzut o mașină super sport ca aceasta înainte de prezentarea sa în 2000. Atunci când brandul francez de lux a fost relansat şi Bugatti a prezentat prima maşină de producţie în serie, termenul “super sports car” nu a mai fost unul adecvat pentru a o descrie.

Povestea modelului Veyron a început în mai 1998, atunci când grupul Volkswagen a dobândit drepturile de utilizare a logoului Bugatti și denumirea comercială a automobilelor Bugatti S.A.S. Pentru a dezvolta un urmaş al modelului EB 110, lansat de proprietarul anterior, germanii au făcut rapid o serie de mașini conceptuale, ale căror progrese tehnologice au culminat în cele din urmă sub forma modelului Bugatti Veyron 16.4.

Între octombrie 1998 și septembrie 1999, Bugatti a introdus o serie de vehicule conceptuale proiectate de atelierul Giugiaro (Italdesign), fiecare având un sistem de tracţiune integrală permanentă și un motor W18 marca Volkswagen. Prima masina, EB118, a fost un coupe cu două uși, prezentat la Paris Motor Show în 1998. Următoarea mașină, EB218, a fost un sedan cu patru portiere, prezentat în 1999 la Geneva Motor Show. A treia și ultima mașină, 18/3 Chiron, a fost una sport cu motor poziţionat central, care a fost arătată în acelaşi an la International Motor Show din Frankfurt.

*Galeria de imagini le prezintă pe toate trei la rând

Ulterior, deja în octombrie 1999, Bugatti a prezentat o a patra mașină conceptuală tocmai la Tokyo Motor Show. EB 18/4 Veyron a fost o mașină sport cu motor poziţionat central, în timp ce designul îi era dezvoltat in-house sub conducerea lui Hartmut Warkuß.

În anul 2000, o versiune modificată, numită EB 16/4 Veyron Concept, a fost expusă la saloanele auto de la Detroit, Geneva și Paris. Spre deosebire de unităţile W18 pe care le aveau maşinile concepute anterior, EB 16/4 avea deja motorul W16 cu arhitectura care a urmat ulterior pe toate modelele de serie.

Decizia de a începe producția mașinii a fost luată de grupul Volkswagen în anul 2001 şi tot în acel an la Frankfurt a fost arătat Bugatti EB 16.4 Veyron Concept. Primul prototip reglementat tehnic pentru a rula pe drumurile publice a fost finalizat în august 2003 şi ulterior prezentat la fel la Salonul Auto de la Frankfurt. Automobilul era identic cu varianta de serie de mai târziu, cu excepția câtorva detalii.

Procesul care a urmat de la momentul dezvoltării până la producţia de serie a întâmpinat o serie de probleme tehnice considerabile, astfel încât startul producţiei propriu-zise a fost amânat până în septembrie 2005. Între timp încă un prototip a fost construit în 2004.

*Galeria de imagini le prezintă pe toate trei la rând

Modelul Veyron EB 16.4 este numit în onoarea lui Pierre Veyron (activ la Bugatti între 1933-1953), un inginer de dezvoltare al companiei Bugatti, şofer de teste şi pilot al companiei, care, alături de Jean-Pierre Wimille a câștigat cursa de 24 de ore de Le Mans din 1939 cu un Bugatti Type 57C Tank.

Iniţialele “EB” se referă la fondatorul Bugatti, Ettore Bugatti, iar “16.4” se referă la cei 16 cilindri şi cele 4 turbo compresoare pe care le are motorul. Producţia a urmat în 2005 la noua uzină construită în Molsheim, Alsacia, Franţa.

“Mulțumită lui Veyron, Bugatti s-a catapultat într-o nouă dimensiune. Am stabilit un nivel înalt de referință acum 20 de ani cu prima mașină hiper sport de lux și suntem mândri de asta până astăzi. Veyron continuă să fie o mașină a superlativului: aceasta a bătut mai multe recorduri de viteză și a redefinit ceea ce ingineria auto remarcabilă poate face. Cu Veyron, Bugatti a adus producția de vehicule înapoi în Franța, unde brandul nostru de lux a fost stabilit acum 110 de ani în urmă”, a declarat actualul şef al mărcii, Stephan Winkelmann.

Motorul cu 16 cilindri nou dezvoltat și iconic, cu o capacitate de 8.0 litri, se află în centrul acestui vehicul, generând un cuplu de 1.250 Nm între 2.200 și 5.000 rpm. Unitatea dispune de patru turbo compresoare voluminoase și a generat inițial 1.001 CP la 6.000 rpm, accelerând vehiculul de la 0 la 100 km/h în 2.5 secunde și de la 0 la 200 km/h în 7.3 secunde. Viteza sa de top este uimitoare – 407 km/h. În consecință, Veyron a fost cel mai rapid automobil sport de serie de pe pământ la momentul lansării în producţie.

În 2010, modelul actualizat Veyron Super Sport genera din acelaşi motor deja 1.200 de CP, cu aceştia stabilind pe atunci un record de viteză maximă – 431 de km/h. O viteză de peste 400 de km/h se poate atinge dacă este inclus aşa-zisul Speed Key şi activat un regim special, în care maşina se apropie puţin mai mult de pământ, spoilerul posterior se ajustează, iar supapele difuzorului sunt închise pentru a reduce forţa de rezistenţă. O adevărată capodoperă tehnică.

https://www.youtube.com/watch?v=vMPkpzMrTpU

Astfel de niveluri de putere, caracter sportiv și de lux, într-un vehicul cu o lungime de doar 4.46 metri au fost o inovație pe atunci. La începutul dezvoltării, inginerii Bugatti s-au străduit să stăpânească provocările dure și noile experienţe rezultate din motorul puternic și vitezele mari, dincolo de 400 de km/h. A mai fost nevoie în jur de cinci ani doar pentru ca Michelin să dezvolte un model de anvelopă care era în măsură să garanteze că poate rezista la viteze de peste 400 km/h.

Printre altele, un număr de zece radiatoare păstrează motorul şi componentele adiţionale din jur într-o cameră cu o temperatură optimă. O cutie de viteze cu şapte trepte şi dublu ambreiaj (DSG) distribuie forța pe acest model spre toate cele patru roţi, în timp ce sistemul AWD şi aerodinamica sofisticată garantează tracțiune suficientă la orice viteză atinsă. De o frânare eficientă răspund mecanisme de frânare cu discuri carbo-ceramice şi o frână de aer generată de eleronul activ imens.

În conformitate cu tradiția construcției de automobile, în perioada existenţei modelului Veyron au apărut şi alte versiuni cum ar fi una decapotabilă, cunoscută sub denumirea de Grand Sport, urmând ulterior şi modele Super Sport și Grand Sport Vitesse, inclusiv în câteva variaţii şi ediţii limitate. Modelul Veyron Super Sport generează şi în prezent 1.200 de CP şi poate atinge o viteză maximă de 431 de km/h.

După cum am menţionat, gama a fost completată de aproximativ 30 de modele speciale exclusive, inclusiv Pur Sang, Pegaso, Fbg par Hermes, Bleu Centenaire sau Sang Noir. Un lucru pe care toate modelele le au în comun este faptul că, în plus față de dezvoltarea incredibilă a puterii, perfecțiunea lor constă în cât de ușor sunt de a fi conduse și în standardul ridicat în conformitate cu care au fost produse. În acest context, fiecare vehicul este caracterizat de un nivel de detaliere neauzit anterior și de un finisaj perfect.

Până în 2015, o echipă de specialişti au asamblat fiecare Veyron manual! În total, 450 vehiculele personalizate au părăsit atelierul din Alsacia, fiecare având un preţ de cel puțin 1.160.000 de euro. Unele modele au costat chiar aproximativ 3.000.000 de euro, excluzând impozitul.

Urmaşul modelului Veyron este noul Chiron: (video) Documentar: Cum a fost construit noul Bugatti Chiron

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/