Franţa: În capitală se va interzice chiria trotinetelor electrice, iar în toată ţara utilizarea lor de către adolescenți

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Franţa a decis la sfârşitul lunii martie să interzică minorilor de sub 14 ani să folosească trotinetele electrice şi înăsprește sancţiunile în cazul încălcării regulilor de circulaţie cu aceste vehicule, în speranţa unei mai bune reglementări a acestor mijloace de transport care divizează opinia publică.

În Republica Moldova este interzisă utilizarea acestora de persoane cu o vârstă de sub 16 ani.

La fel ca în multe alte ţări, acest mijloc de transport cu emisii reduse de carbon i-a cucerit pe francezi: două milioane dintre ei deţin o trotinetă electrică şi sute de mii închiriază ocazional una în regim de autoservire. Însă, numărul deceselor şi rănirilor grave în care sunt implicate trotinetele electrice a explodat, iar dezvoltarea anarhică a sistemului de închiriere cu autoservire provoacă tensiuni, în special la Paris, unde primăria a organizat în prima duminică de aprilie un referendum local, rezultatele căruia vor duce la interzicerea lor totală!

Planul prezentat de guvernul francez urmăreşte să conducă la o “calmare a spaţiului public” prin instituirea unui cadru mai strict. Conform noilor reglementări, care urmează să fie oficializate printr-un decret, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice va creşte de la 12 la 14 ani, la fel ca în cazul scuterelor. Trotinetele electrice trebuie să fie, de asemenea, echipate cu lumini şi semnalizatoare.

Amenzile vor fi şi ele mărite, de la 35 la 135 de euro pentru sancţionarea circulaţiei a două persoane pe aceeaşi trotinetă sau circulaţia în locuri nepermise. Purtarea obligatorie a căştii nu a fost încă decisă, însă opţiunea rămâne pe masă.

Reglementările privind aceste mijloace de transport au fost înăsprite în multe oraşe din întreaga lume. Roma, Lisabona, Stockholm şi Oslo au înăsprit deja condiţiile de utilizare a trotinetelor electrice de închiriat, în timp ce Barcelona şi Montreal au interzis circulaţia acestora.

Ce ţine de mini referendumul organizat în Paris, aproape 90% dintre participanți (doar 7.6% din parizienii cu drept de vot) au optat pentru interzicerea serviciilor de kicksharing, adică închirierea trotinetelor electrice. Autoritățile orașului intenționează să susțină decizia și să le interzică începând cu 1 septembrie 2023.

Măsurile active luate de autoritățile din Paris pentru descărcarea străzilor au dus la o scădere a traficului cu 33% față de anul 2012. Cu toate acestea, trotinetele electrice sunt criticate activ de locuitorii orașului. Utilizatorii acestora sunt acuzați de lipsă de respect față de ceilalți participanţi la trafic, de încălcări constante ale regulilor de circulaţie și de o rată mare a implicării în accidente. Iar viceprimarul David Belliard a declarat că utilizatorii de trotinete care se mișcă haotic creează un sentiment de insecuritate generală în spațiul public. În opinia sa, acest lucru se aplică în special celor mai vulnerabile categorii de cetățeni – vârstnici și persoane cu dizabilități.

Orașul are în prezent contracte cu trei operatori de închiriere de trotinete, dar acestea expiră exact în august. Din câte se pare, acestea nu vor fi prelungite. Primarul capitalei franceze, Anne Hidalgo, a declarat anterior că va respecta rezultatul referendumului, oricare ar fi acesta, iar după ce a însumat rezultatele, a numit decizia o victorie pentru localnici şi democrația locală.

Una dintre companiile de închirieri a notat deja că decizia îi va afecta negativ atât pe cei 800 de angajați, cât și pe cei 400.000 de utilizatori lunari. În plus, interzicerea închirierii trotinetelor electrice va duce la creșterea traficului auto pe șosele și a numărului de pasageri în transportul public.

Este de remarcat faptul că decizia autorităților pariziene nu va afecta proprietarii privați de trotinete electrice. Nimeni nu intenționează să le interzică folosirea propriul mijloc de transport.

Cmentariile sunt închise