Geely renunță la fabrici în SUA și Europa: „Epoca globalizării se încheie”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fondatorul și președintele Geely Holding Group, Li Shufu, a făcut de curând o afirmație interesantă. Producătorul chinez nu va construi noi fabrici de asamblare în Europa sau Statele Unite, deoarece globalizarea industriei auto stagnează, iar lumea se confruntă cu un surplus de fabrici.

În schimb, Geely se va concentra pe parteneriate strategice pentru a utiliza fabricile existente și pe extinderea în regiuni precum Asia de Sud-Est.

Geely se va concentra pe parteneriate strategice pentru a utiliza fabricile existente și pe extinderea în regiuni precum Asia de Sud-Est.
FOTO: TT News Agency/Bjorn Larsson Rosvall via REUTERS

Contextul deciziei Geely

În timp ce alți producători auto chinezi, precum BYD, Chery sau SAIC, accelerează expansiunea în Europa pentru a ocoli tarifele ridicate impuse de UE pe vehiculele electrice chineze, Geely adoptă o abordare diferită.

BYD planifică lansarea unei fabrici în Ungaria în acest an și alta în Turcia în 2026, în timp ce Chery produce deja modele în Spania, iar SAIC caută o locație pentru brandul MG. În SUA, producătorii chinezi se confruntă cu bariere din cauza tarifelor pe vehicule electrice, dar au succes în America de Sud.

Geely a investit recent în Europa prin construcția unei fabrici Volvo Cars în Slovacia (a treia din Europa), care urmează să fie operațională în 2026, dar Li Shufu a subliniat că aceasta va fi ultima investiție de acest tip! „Globalizarea, care s-a extins timp de peste 40 de ani, a ajuns la final,” a spus acesta într-o ședință internă, conform Automotive News China.

Strategia Geely: Parteneriate și localizare

În loc să construiască noi fabrici, Geely va miza pe colaborări cu producători precum Renault Group, cu care a format întreprinderea mixtă HORSE Powertrain pentru dezvoltarea de sisteme hibride și motoare termice.

Geely utilizează deja fabrica Renault din Coreea de Sud pentru a produce modelul electric Polestar 4, destinat exportului în SUA.

În Europa, mărcile Geely – Volvo, Polestar, LEVC, Lotus, Lynk & Co, smart și Zeekr – ar putea fi produse pe bază de contract la fabrici precum VDL Nedcar (Olanda) sau Valmet Automotive (Finlanda), ori prin achiziția unor uzine de la Volkswagen sau Ford!

Prioritate pentru Asia de Sud-Est

Li Shufu a identificat Asia de Sud-Est, în special Malaezia, ca direcție prioritară pentru Geely. „Trebuie să accelerăm localizarea componentelor și a talentelor în această regiune,” a declarat el, subliniind urgența acestei strategii.

Geely produce deja vehicule sub marca Proton în Malaezia și deține o prezență semnificativă în Belarus, dar focusul său global se mută către parteneriate eficiente, mai degrabă decât investiții în noi capacități de producție.

Cu sediul în Hangzhou, China, Geely Holding Group gestionează mărci precum Volvo Cars, LEVC, Lotus, smart și Zeekr, deținând și cote la Mercedes-Benz, Aston Martin și Proton. În ciuda competiției acerbe din China, unde BYD a declanșat un război al prețurilor, Geely continuă să caute „progrese” în piețe cheie, dar fără a investi în fabrici noi. Colaborarea cu Renault în Brazilia și Coreea de Sud exemplifică această strategie de optimizare a resurselor existente.

Cmentariile sunt închise