(update) Decizie oficială! Până în primăvara anului 2019 apar circa 14 staţii de încărcare a maşinilor electrice
(update 03.10.2018) Circa 14 staţii de încărcare a automobilelor electrice vor fi instalate până în primăvara anului 2019 pe principalele trasee urbane din Republica Moldova.
La recenta ședință a Consiliului de Administrare a Fondului pentru Eficiență Energetică, prezidată de ministrul Economiei și Infrastructurii, a fost semnat Acordul de finanțare dintre PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) și FEE, care prevede dezvoltarea infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice – proiect în premieră pentru Republica Moldova.
Din suma totală a proiectului care constituie 4 milioane de lei, două milioane reprezintă co-finanțarea din partea Fondului pentru Eficiență Energetică. PNUD Moldova, la rândul său, îşi asumă angajamentul de a investi aceeași sumă de bani, inclusiv prin cofinanțări ale sectorului privat. Activitatea va fi gestionată de Proiectul „Oraşe verzi durabile”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).
Proiectul are scopul de a promova utilizarea mașinilor electrice pe teritoriul Republicii Moldova, reducerea emisiilor de CO₂, precum și asigurarea coridorului electric între România și Ucraina.
Proiectul e preconizat a fi finalizat în primăvara anului 2019. Inițial va fi elaborat un studiu de fezabilitate pentru a identifica locațiile stațiilor de încărcare, proces ce va fi realizat în strânsă consultare cu sectorul privat și autoritățile publice naţionale şi locale. De asemenea, va fi identificat şi aplicat un mecanism financiar atractiv pentru achiziţia şi gestionarea staţiilor de încărcare a automobilelor electrice, fiind dezvoltat şi un sistem de facturare. La fel, urmează a fi ajustat cadrul legal în vederea racordării acestuia la standardele UE, precum şi a stimulării utilizării vehiculelor electrice în Moldova.
Deocamdată nu se cunoaşte cine va administra această reţea de staţii, dacă terminalele vor putea asigura încărcare rapidă sau nu, dar şi care vor fi taxele.
În Republica Moldova sunt înregistrate 54 automobile cu propulsie electrică şi 5 staţii de încărcare, toate în Chişinău. În multe țări ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice. În prezent, peste 14% din volumul total de emisii de gaze cu efect de seră revine sectorului transporturilor.
(07.08.2018) În Republica Moldova va apărea o primă rețea națională de stații pentru alimentarea mașinilor electrice
În Republica Moldova nu există încă un boom de electromobile, însă cu siguranţă în viitor vom fi afectaţi de tendințele care vor veni atât din vest, cât şi din est.
Deocamdată numărul unor staţii de încărcare a maşinilor electrice se numără doar pe degete, iar până când va apărea un operator sau până când Tesla nu a deschis o staţie oficială la Chişinău, autorităţile au decis să se implice printr-un prim pas în acest sector.
În Republica Moldova va apărea o rețea de încărcătoare pentru vehiculele electrice. Un concept de proiect, care presupune promovarea și dezvoltarea infrastructurii de încărcare a autovehiculelor electrice a fost aprobat astăzi în baza unui Memorandum de Înțelegere, semnat între Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
“Este un proiect ambițios, care merită susținut. Trebuie să oferim proprietarilor de autovehicule electrice șansa de a beneficia de echipamente de calitate și condiții de a se deplasa pe teritoriul țării. Totodată, trebuie să ne asigurăm că, odată instalate în spațiul public, aceste puncte de încărcare vor fi accesibile utilizatorilor. În acest sens, este necesară ajustarea legislației existente pentru a include categoria vehiculelor eco”, a menționat ministrul Chiril Gaburici, deţinătorul unuia dintre exemplarele Tesla Model S din ţară.
Vezi şi: Moldova: Adio mașini mai vechi de 7 ani? Guvernul va stimula importul mașinilor hibride și electrice
Proiectul prevede instalarea încărcătoarelor EV în locații strategice din Moldova, astfel încât să fie posibilă alimentarea mașinilor electrice practic pe întreg teritoriul țării noastre. De asemenea, rețeaua va asigura un coridorul de transport pentru vehiculele electrice între România și Ucraina, prin Republica Moldova.
Pentru că proiectul este într-o fază conceptuală, deocamdată nu se ştie când vor apărea primele staţii, cine le va deservi sau care vor fi taxele pentru servicii, de aceea aşteptăm cu nerăbdare să aflăm mai multe detalii. Cert este că o piatră de temelie a fost pusă, iar acest lucru nu face decât să contribuie la deschiderea unei infrastructuri atât de necesare pentru electromobile.
În ţara noastră, direct de la distribuitorii oficiali se pot deja cumpăra automobile electrice marca Renault, Hyundai, Jaguar şi altele.
Vezi şi: Câte electromobile şi-au cumpărat moldovenii în 2017? Top cele mai populare modele
Vezi şi: (foto) Cinci electromobile noi şi second hand pe care le poţi cumpăra în Moldova
Cmentariile sunt închise