În Rusia se va permite temporar producţia de autovehicule cu motoare Euro 0
În Federația Rusă se va permite temporar producția de autovehicule cu motoare care au standarde de emisii inferioare celor actuale, chiar până la Euro 0! Această informație a fost publicată de Kommersant, citând sursele sale din Guvernul federal. Motivul unei astfel de retrogradări este lipsa componentelor din cauza înăspririi sancțiunilor occidentale împotriva Federației Ruse și a perturbării lanțurilor de aprovizionare în legătură cu evenimentele din Ucraina.
Amintim că de la 1 ianuarie 2016 și până în prezent, în Rusia și în alte țări care sunt parte din Uniunea Economică Euroasiatică, standardul Euro 5 se aplică tuturor mașinilor nou produse.
În Europa, SUA și Japonia, producția de mașini cu motoare Euro 0 a fost interzisă încă din 1992, iar în Rusia abia din 2002. Această relaxare pregătită a reglementărilor tehnice va face posibilă revenirea la nivelul de emisii de dinaintea anilor 90.
Potrivit Kommersant, Guvernul Federației Ruse a pregătit deja un proiect de rezoluție „privind regulile de evaluare a conformității vehiculelor cu roți produse într-o perioadă specială”, care, printre altele, prevede și o retrogradare a producției de maşini de clasă Euro 0.
Documentul are scopul de a simplifica cerințele pentru mașinile produse în Federația Rusă, dar, de fapt, se aplică numai companiilor auto mari (cu un număr de peste 5.000 de angajaţi), precum și producătorilor de semiremorci, autobuze electrice sau companii aflate sub sancțiuni. De exemplu chinezii de la Haval, unul dintre puținii producători care operează în Federația Rusă, nu va putea profita de astfel de concesiuni.
Mașinile simplificate vor putea fi produse de la 1 aprilie până la 31 decembrie 2022, adică proiectul Guvernului va avea un efect retroactiv.
Dificultăți în respectarea standardului Euro 5 privind emisiile au apărut din cauza faptului că gigantul german Bosch a suspendat furnizarea de componente electronice către clienții ruși, inclusiv unități de control a propulsoarelor, care le reglementează atât puterea, cât și emisiile.
Cu referire la proiect, Kommersant mai scrie: în cadrul „procedurii speciale”, pentru mașini, vehicule utilitare și camioane cu motoare pe benzină, clasa de mediu poate fi oricare – începând de la Euro 0 pentru cele ușoare; vehicule comerciale și camioane cu motoare diesel – minimum Euro 1, pentru cele pe gaz – minimum Euro 3.
Cu toate acestea, autoritățile nu sunt pregătite să renunțe la utilizarea convertizoarelor catalitice, care sunt responsabile pentru reducerea emisiilor. Documentul precizează că utilizarea lor este obligatorie dacă este prevăzută de construcția autovehiculului. O cotă de 30% dintre convertizoarele catalitice pentru echipamentele primare ale vehiculelor din Rusia sunt produse de Ecoalliance (parte a corporației de stat Rosatom), aproximativ 20% sunt localizate de Johnson Matthey, iar restul provin din importuri.
Potrivit informațiilor preliminare, 5.000 de mașini cu motoare adaptate s-au acumulat deja în depozitele producătorilor auto ruși, toate urmând a fi legalizate după aprobarea rezoluției. Iar cei de la KAMAZ fac deja camioane cu motoare Euro 2, însă le ţine în depozite pentru că încă nu are dreptul să le vândă.
Proiectul conține și alte simplificări. În special, cerința obligatorie de a echipa mașinile noi cu sisteme precum ABS şi ESP a fost eliminată.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise