Italia va permite deschiderea showroom-urilor auto după o scădere record a vânzărilor în aprilie

Vânzările de mașini noi în Italia au scăzut cu 98% în primele 24 de zile ale lunii aprilie față de aceeași perioadă din 2019, se arată într-o analiză a datelor Ministerului italian al Transporturilor, realizat de compania de cercetare Dataforce. Au fost doar 2.182 de înmatriculări în toate canalele de vânzări, în scădere față de 107.930 anul trecut!

Cifrele oferă un preview timpuriu asupra a ceea ce restul Europei se poate aștepta sub carantina instituită şi menită să reducă răspândirea de COVID-19. Showroom-urile din Italia au fost închise începând cu începutul lunii martie, iar majoritatea cumpărătorilor care au comandat mașini mai devreme nici măcar nu au putut să şi le ia.

Anterior, vânzările de maşini noi în luna martie au scăzut deja cu 85%, notează Automotive News.

FOTO: istragram.hr

Blocarea este pe cale să fie ridicată treptat în Italia, iar dealerii îşi vor putea redeschide uşile complet începând cu 4 mai 2020. Germania a permis deja deschiderea showroom-urilor, deși acestea rămân închise în Marea Britanie, Franța și Spania, celelalte piețe auto majore ale Europei.

Asociaţia UNRAE, care reprezintă producătorii auto străini din Italia, a raportat cifre similare. Luni, grupul a declarat că se așteaptă ca înmatriculările de mașini să scadă cu până la 98% pentru întreaga lună aprilie. Salvatore Saladino, managerul Dataforce Italy, a declarat că vânzările finale din aprilie vor varia între 2.500-2.600 de unități, în scădere de la 175.654 în aceeaşi perioadă din 2019. Saladino a declarat că numărul din aprilie ar fi fost chiar mai mic dacă nu ar fi fost o mișcare de o zi a Renault.

La 24 aprilie, producătorul auto francez a înregistrat 317 de unități ZOE pe numele companiei de închirieri auto ES Mobility. Volumul a fost mult mai mare decât cifrele obișnuite de înregistrare a modelului în Italia. Potrivit Dataforce, doar 55 de exemplare ZOE au fost înregistrate în luna martie. În rest, doar două mărci auto au reuşit să înregistreze mai mult de 100 de unități în luna aprilie: FIAT Panda (157) și Jeep Compass (116).

Vânzările către clienți privaţi au văzut un lider de piață neobișnuit în Tesla Model 3 – 58 de electromobile şi-au găsit proprietari, în scădere cu 33% față de aprilie 2019. Tesla câștigă un avantaj față de producătorii auto tradiționali în timpul crizei coronavirusului, deoarece nu se bazează pe modelul tradițional de dealeri pentru vânzări și livrări.

Michele Crisci, președintele UNRAE, a declarat într-un comunicat că guvernul italian ar trebui să intervină într-un mod “fără precedent” pentru a sprijini industria auto. Printre alte măsuri, grupul caută soluţii atrăgătoare pentru stimularea cererii de mașini care emit până la 95 de grame de CO2 per km. De actualul program italian care prevede un “eco-bonus” pot beneficia cei care aleg autoturisme care emit până la 60 g/km de CO2, respectiv limitând alegerea consumatorilor doar la maşini PHEV sau electrice.

Analiștii declară că nu este clar cum vor reacționa consumatorii atunci când restricțiile vor fi ridicate. Plinio Vanini, președintele Gruppo Autotorino, un dealer auto italian care a vândut peste 29.000 de mașini noi anul trecut, cu venituri de 1.2 miliarde de euro, a sugerat că vânzările din a doua jumătate a lunii mai nu vor compensa luni de zile de vânzări pierdute în timpul crizei. Mulți analiști anticipează că vânzările europene vor scădea cu peste 20% pentru acest an.

“Ideea nu este dacă deschidem cu o săptămână mai devreme sau mai târziu. Cei mai mulți dealeri au stocuri uriașe de mașini acum, avem nevoie pentru a le destoca înainte de a merge înapoi pentru a cumpăra de la producătorii auto. Avem mai puțină capacitate de a absorbi noi producții acum, în special având în vedere estimările actuale pentru o contracție masivă a pieței în acest an”, a explicat Vanini.

Menţionăm în context că în ţara noastră s-a permis la nivel oficial ca showroom-urile auto să funcţioneze cu un program special din 27 aprilie curent, însă cu respectarea unui set de reguli sanitare.

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/