(video) Istoria din spatele filmului Ford v Ferrari sau de ce trebuie să mergeţi să-l vedeţi

Filmele cu tematică inspirată din istoria industriei auto şi a sporturilor cu motor sunt o raritate, însă când apare unul, este de regulă bine închegat şi redă ideea principală sau acţiunile care s-au întâmplat în trecut. Lista acestora a fost completată de la jumătatea lunii noiembrie cu pelicula “Ford v Ferrari” sau “Ford versus Ferrari”.

Cei care cunosc puţină istorie auto îşi pot da seama instant din titlu despre ce este – celebra luptă dată în secolul XX între echipele de uzină ale companiilor Ford şi Ferrari pe unul dintre cele mai complicate circuite din lume – Circuit de la Sarthe, situat în Le Mans, Franţa.

Această poveste infecțioasă și plină de înfăptuire a expunerii din 1966 pe un traseu francez între giganții Ford și Ferrari îl poate face pe spectator să se simtă în rolul eroului principal şi chiar să-şi imagineze că el se află în spatele maşinii de curse, schimbând treptele cutiei de viteze manuale şi acţionând pedalele imaginar chiar de pe scaunul din cinema.

Rolurile principale sunt jucate de Matt Damon (Carroll Shelby) și Christian Bale (pilotul Ken Miles) – o pereche de rebeli care riscă totul pentru puritate și glorie. Iar regizorul James Mangold a avut grijă să ne ducă privirea atât la un nivel minim între maşini şi carosabil, cât şi la schimbul meticulos de trepte ale transmisiei manuale, precum şi de picioare pe pedale. În plus, filmul poate reda sunetele specifice prin care se poate auzi diferenţa dintre un V8 american şi un V12 italian.

Și totuși, cu un buget de aproape 100 de milioane de dolari, James Mangold nu a creat un film în stilul “Fast and Furious”. Aceasta este mai mult o dramă despre o pereche de vizionari care luptă împotriva birocraţiei. Această viziune se întâmplă să fie pe o pistă.

Primele trei sferturi din film pregătesc scena pentru un rezumat de tocmai 40 de minute care au redat în mare măsură cu exactitate evenimentele care s-au întâmplat la Le Mans în 1966 – un slalom pe o distanţă de aproape 5.000 de km care trebuiau parcurşi timp de 24 de ore pe nişte drumuri anterior de ţară. Atât de meticuloși au fost realizatorii, încât au reprodus şi au construit un Le Mans în statul american Georgia, deoarece originalul a fost modificat prea mult în anii care au urmat.

Matt Damon îl interpretează pe legendarul pilot și designer auto american Carroll Shelby, cel care a câștigat Le Mans în 1959, dar a abandonat ulterior din cauza unor probleme de sănătate pe care le avea la inimă. El îl consideră pe Ken Miles, un amic de-al său, cel mai bun șofer din lume – această “rachetă britanică îndrăzneață” fiind jucată de Christian Bale.

Dacă Matt Damon este un băiat rău, atunci Bale este un băiat rău de tot şi pare că poartă rolul cel mai principal în film, însă peste el este Damon care arată adevărata compasiune a unui om prins între responsabilitatea corporativă și onoare.

Cursele de anduranţă de la Le Mans de la mijlocul anilor ’60 au fost un joc pentru Ferrari, care a dominat an de an. Lee Iacocca, pe atunci angajat al Ford Motor Company, considerat ca fiind şi creatorul modelului Ford Mustang (cu părere de rău nu a mai ajuns să vadă acest film pentru că a decedat în iulie 2019), îl convinge pe șeful său, Henry Ford II, să intre în lumea curselor auto și să câștige Le Mans – nu neapărat pentru glorie, ci pentru ca imaginea companiei să facă într-un final un apel la tinerii cumpărători.

“James Bond nu conduce un Ford, domnule”, a spus Iacocca (interpretat de Jon Bernthal). “Ferrari se asociază cu victoria. De aceea trebuie să gândim ca Ferrari”.

Inițial, Ford încearcă să facă asta doar prin cumpărarea Ferrari cu un control total şi fără Enzo Ferrari în vreo funcţie ulterioară, pentru că italienii se aflau într-o situaţie financiară delicată, dar cu condițiile înaintate “il Commendatore” le spune într-un final celor din delegaţia americană “să se întoarcă în Michigan, înapoi la fabrica lor cea urâtă care produce maşini urâte”, după ce a primit rapid o ofertă de nerefuzat din partea familiei care deţinea FIAT şi care îi permitea să-şi păstreze proprietatea asupra Scuderia Ferrari.

Şi de aici a început totul! Participarea Ford în Le Mans are la bază o bătălie a orgoliilor. Legenda spune că Henry Ford al II-lea a vrut să-i demonstreze lui Enzo Ferrari că și mașinile sale sunt “material de curse” (Ferrari înregistrase 6 victorii consecutive la Le Mans în acea perioadă) și să-și ia revanșa pentru eșecul suferit în tentativa de a achiziționa producătorul italian în anul precedent.

Şi s-a reuşit! Câţiva ani la rând Ford a triumfat la maratonul francez, devenind singurul producător american care a câştigat această cursă din toată istoria sa, deşi primul titlu nu i-a revenit lui Ken Miles din păcate…

CLIP care conţine unele spoilere!

https://www.youtube.com/watch?v=aZi9ucDHsvU

Multe dintre piesele care pot fi auzite în film sunt bine plasate. În plus, vă veţi minuna de o altă “tehnologie” din trecut – ochelarii de soare din anii 1960 ar face pe oricine să pară mișto. De asemenea, un moment pe care nu putem ca să nu-l remarcăm este că regretatul Ken Miles ar fi fost singurul pilot britanic în faţa căruia direct şi la propriu marele Enzo Ferrari şi-a dat jos pălăria.

“Ford v Ferrari” este un produs al studioului 20th Century Fox. Este potrivit şi pentru minori cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. În tot dialogul am remarcat doar câteva cuvinte necenzurate, iar în febra pregătirilor pentru marea cursă nu a fost timp de includere a unei scene cu conotaţie sexuală. Durata filmului este de 152 de minute şi chiar ne-a impresionat faptul că a fost o sală plină de oameni, inclusiv cu doamne care ar avea peste 50 de ani, ceea ce denotă faptul că interesul pentru peliculă este mare.

În concluzie. Este un film care chiar vi-l recomandăm să-l priviţi. Pe ecran mare şi cu un sunet bun ar fi cel mai ideal. Portofoliul de cunoştinţe din istoria auto vă va fi îmbunătăţit, asta dacă nu doriţi să căutaţi să citiţi despre această rivalitate în detalii. La final vă va aştepta un moment emoţionant, însă ce alt progres din istorie nu a necesitat careva sacrificii…

Câteva imagini din culisele producţiei filmului
(sursă: vfxvoice.com)

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/