(video) A decedat Lee Iacocca, creatorul celebrului Ford Mustang

În SUA, în seara zilei de 2 iulie, la vârsta de 94 de ani, a decedat unul dintre cei mai buni manageri de top din industria auto – creatorul mașinii sport iconice Ford Mustang – Lido Anthony “Lee” Iacocca. Potrivit fiicei sale, cauza decesului a fost complicațiile cauzate de boala Parkinson.

S-a întâmplat la aproape un an de la decesul regretatului Sergio Marchionne.

Pe scurt, prin ce s-a remarcat această personalitate: Și-a început cariera în 1946 – când a absolvit Universitatea Princeton a fost angajat de Ford în calitate de inginer, după care a fost avansat în funcţie într-un post de conducere. Anume atunci a devenit cunoscut drept Lee – în timpul nenumăratelor convorbiri telefonice a început să-şi scurteze prenumele, pentru că americanii au obiceiul de a asocia cuvântul “lido” cu un bordel.

Cu timpul Iacocca a fost apoi capabil să obţină postul de director al companiei Ford, alături de alţi câţiva oameni. Anume sub conducerea sa a şi apărut modelul Ford Mustang. În onoarea sa şi a creaţiei sale ataşăm aceste materiale video pe care am reuşit să le creăm cu prima generaţie Mustang, testată în Moldova!

Printre alte realizări care îi pot fi atribuite se numără apariția în gama companiei a unor modele compacte cu motoare cu o capacitate redusă şi tracţiune pe puntea din faţă, cum ar fi Ford Fiesta. Însă, a venit şi o “zi neagră” în cariera sa – în 1978 Henry Ford al II-lea, nepotul fondatorului mărcii, l-a concediat. După cum a scris mai târziu în memoriile sale, Ford a făcut acest pas deoarece creatorul Mustang a început să devină mai popular decât șeful companiei.

Însă, adevăratul motiv din spatele acestei concedieri poate fi următorul: în modelul Ford Pinto din 1973 a fost identificată o problemă critică, care ar fi putut rezulta într-o explozie dacă un vehicul primea asupra sa un impact din partea posterioară. Lee Iacocca știa că, din cauza dimensiunii mici a mașinii și poziţionarea imperfectă a rezervorului de combustibil, exista un risc, însă nu a ţinut să-i împiedice producția. Ca urmare, în 1978 compania Ford a fost nevoită să retragă de pe piaţă circa două milioane de exemplare Pinto, precum şi alte modele construite pe aceeaşi platformă dar sub brandul Mercury. După doar o lună de zile Iacocca a şi fost concediat.

Vezi şi: (video) Evoluţia modelului Ford Mustang, din 1964 şi până în prezent, în mai puţin de 2 minute

După concedierea sa, oameni cu influenţă de la Ford i-au propus să devină şeful Chrysler, care la momentul respectiv a fost pe punctul de a falimenta. A acceptat şi anume sub conducerea sa compania auto a fost în măsură să-şi stabilizeze poziția pe piaţă. Cel mai mult managerul, în acest post, a devenit cunoscut pentru că a fost capabil să returneze un împrumut de 1.2 miliarde de dolari Guvernului SUA cu tocmai şapte ani înainte de termenul limită!

“Compania este întristată de vestea trecerii în nefiinţă a lui Lee Iacocca. El a jucat un rol istoric la cârma Chrysler prin criză și a reuşit să-l facă o forță competitivă adevărată. El a fost unul dintre marii lideri ai companiei noastre și din industria auto ca un întreg. El a jucat, de asemenea, un rol profund și neobosit pe scena națională ca un om de afaceri și filantrop. Lee ne-a dat o mentalitate care încă ne conduce în ziua de astăzi – una care se caracterizează prin muncă grea şi dăruire. Ne angajăm să ne asigurăm că Chrysler, acum parte a FCA, este o astfel de companie, un exemplu de angajament și respect, cunoscut pentru excelență, precum și pentru contribuția sa faţă de societate. Moștenirea sa este reziliența și credința de neclintit în viitor, cea cu care trăiesc bărbații și femeile din FCA, care se străduiesc în fiecare zi să se ridice la standardele înalte pe care le-a stabilit Lee”, se arată într-un comunicat lansat de grupul auto.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/