Maşinile diesel interzise, iar transportul public electrificat complet! Când s-ar putea întâmpla în Moldova
În Republica Moldova ar putea fi interzise automobilele diesel din anul 2040. Declarația aparține Ministerului Energiei şi a fost făcută într-un interviu pentru NewsMaker. Măsura este una dintre cele care s-ar putea implementa pentru promovarea electrificării transportului.
Sunt examinate următoarele măsuri:
- Interzicerea (sau demotivarea prin instrumente fiscale) a importului de mașini non-hibride începând cu anul 2035.
- Electrificarea căii ferate (30% până în 2040), împreună cu trecerea transportului rutier marfar la transportul feroviar marfar (în proporție de 30% în 2030 şi într-o proporţie de 60% în 2050).
- Standarde pentru interzicerea achiziționării de vehicule vechi (mai vechi de 10 ani).
- Interzicerea vehiculelor 100% diesel începând cu 2040 (nu se menţionează expres dacă se vor interzice absolut toate sau doar cele noi procurate).
- Trecerea transportului public urban la hibrid, până în 2030.
- Trecerea transportului public urban la electric, până în 2040.
- Trecerea transportului urban de marfă la electric, până în 2035.
- Promovarea condusului eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.
- Schimbarea modală la alt tip de transport.
„Politicile menționate în PNIEC (Planul național integrat privind energia și clima) reprezintă scenarii, care se bazează pe politicile/legile adoptate în prezent și în funcţie de costurile actualei tehnologii. Acestea nu sunt prescripții și reprezintă doar posibile scenarii evaluate. La momentul elaborării și promovării, aceste politici vor fi supuse consultărilor publice vaste, pentru a ne asigura că sunt luate în calcul opiniile tuturor părților interesate.”
Ministerul a menționat că transportul este al doilea cel mai mare consumator de energie, circa 35% din mixul energetic, în Moldova.
„Acest lucru ne deschide mai multe oportunități: reducerea și eficientizarea consumului, utilizarea sporită a biocombustibililor, utilizarea transportului electric pentru stocarea energiei și echilibrarea curbei de consum.”
Conform datelor Agenției Servicii Publice, la finele anului 2022, în Republica Moldova erau înregistrate 1.998 de automobile electrice, deținute atât de persoanele fizice, cât și juridice, dar şi 25.541 de automobile hibride.
Cmentariile sunt închise