Mitropolitul Vladimir a fost întrebat de ce unii preoţi sunt văzuţi conducând maşini scumpe. Cum a răspuns

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove Vladimir a fost de curând intervievat de jurnalistul Vitalie Călugăreanu de la Deutsche Welle, iar în cadrul discuţiei i-au fost puse câteva întrebări interesante.

Printre acestea, clericul ortodox a fost rugat să comenteze subiectul averii unor preoţi, în particular fiind vorba despre maşini scumpe. Iată ce a declarat.

– Despre opulența afișată de preoți vreau să vă mai întreb. Dvs vedeți cu ce mașini vin preoții la ziua Dvs de naștere. Nu se leagă imaginea asta cu ceea ce citim în Biblie și vedem în filmele despre smerenia lui Iisus, care împărțea turta aceea cu toată lumea. Credeți că e OK așa? De unde au slujitorii aceștia ai bisericii atâția bani?

– Eu pot vorbi doar despre mine. Sunt la conducerea Bisericii Ortodoxe din Moldova din 1989. Când am venit, am găsit aici o mașină GAZ-24 (Volga). După aceea, mașinile Mitropoliei, inclusiv ultimele mașini pe care le am eu, nici una nu a fost procurată din banii bisericii. Pe parcursul anilor, un șef de stat sau un om de afaceri mi-au făcut cadou aceste mașini. Mie personal, cetățeanului Cantarean Nicolae, mi-au dăruit aceste mașini. Dar eu nu mi le-am luat acasă, ci le-am dat Mitropoliei. Și până în prezent eu folosesc aceste mașini.

– Una v-a dăruit-o fostul președinte Vladimir Voronin – un BMW.

– Da. Și mașinile celorlalți arhierei eu cred că tot sunt primite cadou.

– Și nu ați avut nicio problemă să acceptați un asemenea cadou de la un politician?

– În Rusia, peste tot se fac așa cadouri bisericilor.

– Da, dar în Biblie imaginea preotului e alta. În Biblie, preotul împarte celor săraci.

– De când Domnul Iisus Hristos a intrat călare pe măgar în Ierusalim, mereu au existat oameni săraci. Luați toate mașinile și veșmintele, vindeți-le și împărțiți-le banii și săraci oricum o să existe.

– Mai aveați și o mașină de teren Toyota. De ce vă trebuie două mașini?

– Cu ea merg prin sate pe la slujbe. Și aceasta mi-a fost dăruită.

Cât priveşte retragerea recentă a plăcuţelor de înmatriculare guvernamentale de pe maşina sa, mitropolitul a spus:

„Da. E bine că mi le-au retras. Mă simt mai liber.”

Cmentariile sunt închise