Moldova: Carburanţii s-ar putea scumpi din 2021 şi în anii următori din cauza cotelor majorate pentru accize

Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Prin el, autorităţile ne spun cum şi din ce vor încerca să scoată cât mai mulţi bani pentru a acoperi gaura formată în economia ţării, în urma stagnării acesteia pe timp de pandemie.

Câteva modificări, care se doresc a fi făcute în lege, vin şi în atenţia noastră, a automobiliştilor, a celor care deţin sau planifică să-şi cumpere o maşină. Să o analizăm pe a treia, după ce anterior v-am spus că taxa de lux se vrea a fi majorată cu 50% faţă de cea actuală, dar şi despre faptul că Guvernul vrea să transforme Moldova într-un cimitir auto prin eliminarea vârstei maxime de import a vehiculelor!

FOTO: automobile-propre.com

A treia lovitură pe care autorităţile vor să o dea peste buzunarul nostru este în privinţa carburanţilor. Anterior v-am informat despre faptul că taxa de drum, în forma în care este acum, se doreşte a fi eliminată şi introdusă în accizele care formează preţul final la combustibili.

Tot atunci am lansat şi un sondaj de opinie la care au participat peste 700 de cititori şi pe care i-am întrebat dacă sunt pro sau contra includerii taxei de drum în preţul pentru combustibil? Un număr de 37% din respondenţi au spus că sunt pro, iar alţi 31% au răspuns că depinde de preţul la carburanţi. Iată şi un răspuns mai clar la această părere curioasă.

În prezent, mărimea accizelor la produsele petroliere este determinată de următorii factorii:

  1. Maximizarea veniturilor bugetare;
  2. Reducerea treptată a consumului;
  3. Angajamentele din Acordul de Asociere RM – UE;
  4. Cotele în țările vecine și riscurile asociate de contrabandă.

În continuare se propune continuarea practicii de stabilire a cotelor accizelor pe o perioadă de 3 ani, ceea ce asigură previzibilitate pentru mediul de afaceri dar și pentru încasările bugetare, respectiv prognoza cheltuielilor bugetare.

Care va fi impactul asupra cetăţenilor? În cazul în care ceilalți factori de influență a prețurilor rămân neschimbați (prețul de import), majorarea accizului va determina creșterea prețurilor la produsele petroliere în perioada anilor 2021-2023, după cum urmează:

  • pentru benzină cu aproximativ 3%;
  • pentru motorină cu 2%;
  • pentru gaze lichefiate cu 1%.

Impactul net bugetar al măsurii propuse va constitui 223 de milioane de lei.


Dacă aveţi careva propuneri sau sugestii, autorităţile îndeamnă să le expediaţi la adresa electronică: corina.alexa@mf.gov.md până la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul “Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.

Ca urmare a recepționării și examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor va definitiva și prezenta pentru consultări publice deja un proiect de lege, care ulterior va fi transmis Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.

Cmentariile sunt închise