Moldova: O nouă scumpire cu un sfert de leu a motorinei standard

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova atestă în continuare o majorare tot mai pronunțată a valorii cotațiilor Platts, tendință susținută de nivelul ridicat al cererii la produse petroliere la nivel global.

Astfel, doar în ultimele trei zile, cotația Platts la motorină a crescut cu peste 50 $/tona, ceea ce reprezintă o majorare de circa 6% în raport cu valoarea acesteia de la sfârșitul săptămânii trecute. În termeni de referință mai largi, de la începutul lunii iulie, prețul motorinei la bursele internaționale s-a majorat cu circa 28%, iar cel al benzinei cu circa 19%.

Totodată, și cotația țițeiului Brent a ajuns în ultimele zile la peste 85$/baril sau cu peste 15% mai mult decât nivelul de acum o lună.

Pe lângă decizia unor state importante de a reduce producția sau exportul țițeiului în perioada următoare, o influență semnificativă asupra pieței de carburanți au avut-o bombardamentele Federației Ruse asupra infrastructurii portuare din Ucraina, fapt ce a generat creșterea costurilor pentru asigurarea navelor care transportă produse petroliere în zona Mării Negre, inclusiv în portul Giurgiulești.

În toate aceste condiții enumerate, pentru ziua de mâine, 03.08.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

  • 25.72 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+11 bani);
  • 21.90 lei/litru – pentru motorina standard (+25 bani).

Cmentariile sunt închise