Moldova: Se schimbă concentrațiile admisibile de alcool în sânge și în aerul expirat

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La 26 octombrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 311/2023 pentru modificarea unor acte normative (testare antidrog). Potrivit legii prenotate, s-au modificat mai multe legi și Coduri în vederea instituirii atribuției Poliției de a efectua testarea antidrog prin intermediul mijloacelor tehnice de testare.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile din legea nominalizată, Guvernul a urmat ca în termen de 6 luni de la data publicării legii să aducă actele sale normative în corespundere cu aceasta.

În acest sens a fost necesară și modificarea Regulamentului privind modul de testare alcoolscopică şi examinare medicală pentru stabilirea stării de ebrietate şi naturii ei, dar și a RCR, în vederea instituirii mecanismului și modalității de efectuare a testării antidrog de către polițiști și alte persoane împuternicite cu acest drept, similar mecanismului de efectuare a testării alcoolscopice.

Testare alcool

Dar în tot acest context s-au făcut mai nou și mici ajustări în ce privește concentrațiile de alcool. În prezent, se atestă ca stare de ebrietate alcoolică:

  • a) cu grad minim – în caz de stabilire a concentrației de alcool de la 0,3 g/l până la 0,5 g/l în sânge sau de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l în aerul expirat;
  • b) cu grad avansat – în caz de depășire a concentrației de alcool de 0,5 g/l în sânge sau de 0,3 mg/l în aerul expirat.

Conform noilor modificări operate:

  • la litera a), textul „0,5 g/l” se substituie cu textul „0,7 g/l”, iar textul „0,3 mg/l” – cu textul „0,35 mg/l”;
  • la litera b), textul „0,5 g/l” se substituie cu textul „0,7 g/l”, iar textul „0,3 mg/l” – cu textul „0,35 mg/l”;

Revenind la testarea antidrog, iată câteva mențiuni importante de cunoscut!

Potrivit legii ajustate, categoriile de persoane care se supun testării antidrog sunt:

  • persoanele implicate în accidente în traficul rutier, cu excepția accidentelor grave soldate cu traumatizarea sau decesul persoanelor.
  • conducătorii de vehicule bănuiți de consum de droguri;
  • persoanele bănuite de consum de droguri, care încalcă ordinea publică și/sau care manifestă comportament agresiv și violent.

Temei pentru efectuarea testării alcoolscopice și/sau a testării antidrog servește suspectarea consumului de alcool, droguri, analogi ai substanței stupefiante sau psihotrope sau de alte substanțe ce provoacă ebrietate, mărturia persoanei examinate despre faptul consumului, precum și prezența simptomelor provocate de acțiunea acestora: miros de alcool din gură, instabilitatea pozei, dereglarea mersului, tremurul accentuat al degetelor, pleoapelor, limbii, comportarea neadecvată.

Persoana testată antidrog, care nu va fi de acord cu procedura testării, funcționarea aparatului de testare, rezultatul testării, va fi în drept să-l conteste, prin examinarea medicală cu recoltarea obligatorie a probelor biologice, iar persoana testată va fi însoțită de angajatul Inspectoratului Național de Securitate Publică al Inspectoratului General al Poliției la cea mai apropiată instituție medicală abilitată, similar procedurii de testare alcoolscopică.

Este important de menționat că, prin aplicarea la fața locului a mijlocului tehnic de testare antidrog se urmărește doar determinarea eventualului consum a substanțelor stupefiante, psihotrope, etnobotanice și analogi ai acestora de către persoana supusă testării, iar în cazul în care persoana va fi sub influența substanțelor interzise, polițistul o va conduce la o instituție medicală abilitată pentru efectuarea examinării medicale.

Refuzul subiectului de a fi condus la o instituție medicală abilitată pentru examinarea medicală cu recoltarea probelor biologice va considerat ca refuz de la dreptul de a contesta rezultatul testării antidrog și va servi drept temei pentru menținerea acestuia în vigoare.

De asemenea, conducătorul de vehicul implicat într-un accident în traficul rutier va fi obligat să nu consume droguri, precum și să nu administreze medicamente preparate în baza acestora până nu va fi supus testării antidrog, sau, după caz, examinării medicale și prelevării probelor biologice.

Cmentariile sunt închise