Moscova: Un dealer, impus să întoarcă înapoi banii pentru un sedan sport, plus o compensație, pentru că iluminarea boxelor audio nu funcţiona

Un proprietar de BMW M5 din Moscova, exemplar care s-a întâmplat să prezinte careva defecte, prin intermediul instanței de judecată a obținut returnarea banilor achitați pentru automobil, dar și plata unei despăgubiri mari. În total, decizia instanței va costa dealerul tocmai 12.368.900 de ruble (150.000 euro).

În dosarul cauzei, povestea este descrisă astfel: în iulie 2019, un oarecare Serghei Markov a cumpărat un sedan sport BMW M5 Competition de la dealerul oficial BorisHof. A plătit 9.4 milioane de ruble pentru mașină, iar acoperirea maşinii cu un strat de protecţie cu nano ceramică l-a costat alte 350.000 de ruble.

Dar bucuria de a deține o mașină nouă germană a fost de scurtă durată. După doar zece zile de funcționare, un indicator de avertizare în privinţa refuzului asistentului la parcare de a funcţiona a apărut pe panoul de bord. În plus, iluminarea difuzoarelor sistemului audio de asemenea nu funcţiona. Defecţiunile nu sunt fatale, însă cel puțin neplăcute au fost pentru Serghei Markov.

În centrul de service au localizat ambele defecţiuni, în placa care răspunde de iluminarea ambientală şi într-un senzor de parcare, ambele căzând sunt incidenţa garanției oficiale. Cu toate acestea, piesele necesare pentru înlocuire nu erau în stoc, iar termenul de livrare a acestora a fost de cel puțin o lună. Nedorind să aștepte atât de mult, proprietarul a decis să returneze mașina vânzătorului. El s-a referit la faptul că nu au trecut 15 zile de la cumpărare. Desigur, dealerul a refuzat.

Cazul a fost trimis în instanță. Cumpărătorul a cerut să i se restituie costul autoturismului, ținând cont de creșterea prețului și alte 50.000 de ruble (606 euro) drept compensaţie pentru daune morale. După două audieri în instanță, dealerul, fără a aștepta decizia finală, a transferat suma cheltuielilor suportate de acesta în contul lui Markov, precum și 10.000 de ruble drept compensație pentru daune morale. Dar acest lucru nu a fost suficient pentru client.

Desigur, problema nu a fost în cele 40.000 de ruble lipsă, ci în faptul că reprezentanța auto a returnat costul mașinii fără a ține cont de creșterea prețului. De asemenea, nu a compensat costurile tratării cu stratul de protecţie la modă. Cu toate acestea, instanța de judecată a considerat că stratul de nano ceramică a devenit parte integrantă a mașinii.

Pentru a dovedi faptul creșterii prețului, reclamantul a furnizat un aviz de expertiză, din care a rezultat că prețul cu amănuntul al unui nou M5 identic a fost de 11.65 milioane ruble. Documentul a fost pregătit pe baza unei solicitări de cotații de la un alt dealer BMW. În același timp, inculpatul a prezentat un aviz de expertiză privind prețul de 9.3 milioane, pe baza ofertelor comerciale de la cinci dealeri oficiali BMW din regiunea Moscova; Dar mașina lui Markov era într-un pachet mai bogat de dotări şi opţiuni.

Reprezentantul inculpatului a explicat instanței că prețul final este convenit de către părțile la tranzacție la cumpărarea și vânzarea unei mașini noi și în diferite circumstanțe poate diferi de oferta comercială. Markov nu a negat acest fapt. În același timp, reclamantul a spus că în ajunul ședinței de judecată a vizitat biroul de vânzări al dealerului cu care se judecă, iar vânzătorul i-a oferit să cumpere un nou M5 Competition în cea mai apropiată configurație posibilă pentru 10.67 milioane de ruble. În sprijinul acestui lucru, Markov a prezentat o carte de vizită tipărită a vânzătorului și nota “pentru uz intern”. Instanța a acceptat materialele ca dovadă a valorii mașinii.

Drept urmare, instanța a satisfăcut parțial cererea lui Markov. Vânzătorului i s-a impus să achite diferența dintre costul mașinii (1.278.900 ruble), o penalitate (800.000 de ruble), o amendă pentru consumator (500.000 de ruble), costul acoperirii de protecție (350.000 de ruble) și despăgubirea pentru daune morale (40.000 de ruble). În total – 2.968.900 de ruble (36.000 de euro). Și asta fără a se ţine cont de automobilul în sine, în valoare de 9.4 milioane de ruble.

Judecătoria Moscovei a lăsat această decizie în vigoare.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/