Organizația Națiunilor Unite: „Cine are deja un automobil se poate considera un om bogat”
Cel mai recent raport al ONU privind problemele climatice și de mediu cuprinde aproape 3.700 de pagini, împărțite în 17 capitole. Organizația menționează în mod repetat că autovehiculele sunt una dintre principalele amenințări la adresa bunăstării viitoare a omenirii.
Există două idei principale la acest capitol și ambele nu sunt noi. În primul rând, ONU solicită de la statele membre (Republica Moldova numărându-se printre ele) dezvoltarea transportului public ori de câte ori este posibil. Totodată, trebuie gândite locuri de muncă convenabile, care să nu necesite efectuarea unor deplasări zilnice cu transport. Utilizarea individuală a mașinilor este irațională și provoacă pagube mari naturii.
În al doilea rând, mașinile nerezonabil de mari ar trebui abandonate deja acum. Crossoverele mari, SUV-urile și pickup-urile sunt echipate cu motoare mai mari și, ca urmare, produc emisii mai multe şi mai nocive pentru sănătatea oamenilor.
Potrivit autorilor raportului, dacă tendințele actuale vor continua, nivelul emisiilor de la mașini până în 2050 ar putea crește cu 16-50%. Adevărat, aici există un apropo: în cea mai mare parte, acest lucru se datorează creșterii transportului de mărfuri în întreaga lume cu autovehicule respective (grele), astfel că proprietarii de mașini private poată o “vină mai mică”.
Încă o afirmație interesantă: automobilul în sine este numit direct un obiect de lux, indiferent de costul și dimensiunile acestuia. Raportul notează că 4.2 miliarde de oameni de pe planetă nu au deloc acces la mașini.
Prin urmare, transportul personal şi emisiile generate de acesta, conform autorilor documentului, este mai mult o problemă a părţii dezvoltate a lumii. Iar cei care îşi permit un astfel de bun înseamnă că trăiesc bine mersi.
Cmentariile sunt închise