Paradox: Numărul maşinilor vândute în China în 2023, deşi populaţia ţării este de aproape 1.5 miliarde

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 12.01.2024) Datele oficiale finale arată că producătorii auto din China au asamblat anul trecut 30.16 milioane de vehicule, în creştere cu 11.6% comparativ cu 2022, în timp ce livrările angro (care includ livrările către dealeri) au urcat cu 12%, până la 30.09 milioane, arată datele publicate joi de Asociaţia Producătorilor de Automobile din China. Ambele cifre au depăşit precedentele recorduri stabilite în anul 2017.

Exporturile au crescut cu 58%, până la 4.91 milioane unităţi. Rusia a fost principala destinaţie pentru exporturile de automobile ale Chinei în 2023, în condiţiile în care a primit peste 841.000 de vehicule în primele 11 luni ale anului, mai mult decât dublu faţă de numărul doi, Mexicul.

Datele CAAM scot în evidenţă tranziţia pieţei auto chineze spre modele electrice şi hibride. Cererea pentru modele hibride plug-in a crescut cu 85%, până la 2.80 milioane de unităţi, în timp ce vânzările de vehicule pe baterie au crescut cu 25%, până la 6.68 milioane de unităţi.

Grupul SAIC Motor Corp. a rămas cel mai mare exportator auto din China, urmat de Chery Automobile Co., care a urcat pe locul al doilea graţie livrărilor spre Rusia. Pe locurile următoare se situează Zhejiang Geely Holding Group Co. şi Chongqing Changan Automobile Co., potrivit CAAM. 


(05.01.2024) China a înregistrat în 2023 o creştere de 6% a vânzărilor de automobile, comparativ cu 2022, din ce în ce mai mulţi oameni profitând de discounturile acordate de producătorii auto şi de noile modele lansate, transmite DPA.

Datele preliminare publicate de Asociaţia Constructorilor de Automobile din China (CPCA) arată că livrările de automobile au totalizat anul trecut 21.7 milioane de unităţi, după un avans de 10% în decembrie.

Şi toate acestea s-au întâmplat în contextul în care populația ţării se ridică la aproape 1.5 miliarde de oameni, ceea ce dă peste cap acea paradigmă, iluzie, că anual în China s-ar vine de câteva ori mai mult, chiar aproape sau peste 100 de milioane de autovehicule. Curios: sunt maşinile produse autohton prea scumpe pentru propriii cetăţeni?…

Din numărul total, vânzările de vehicule electrice şi plug-in hybrid au totalizat 8.88 milioane de unităţi în 2023, un avans de 38% faţă de 2022. Secretarul general al CPCA, Cui Dongshu, se aşteaptă ca anul acesta vânzările de vehicule electrice şi PHEV pe piaţa chineză să urce cu 22%, depăşind 11 milioane de unităţi.

În context, Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) a emis joi noi reglementări pentru a consolida integrarea vehiculelor electrice şi PHEV (cunoscute sub termenul comun NEV, New Energy Vehicle) în reţeaua electrică, în condiţiile în care cea mai mare piaţă auto din lume încearcă să gestioneze cererea de energie, pe fondul tranziţiei la energia regenerabilă.

Autorităţile de la Beijing vor să creeze standarde tehnice iniţiale care să guverneze integrarea NEV în reţeaua electrică până în 2025.

În contextul majorării cererii de electricitate, în urma sporirii popularităţii vehiculelor electrice, autorităţile caută soluţii pentru a preveni supraîncărcarea reţelelor. Printre potenţialele soluţii se află încărcarea vehiculelor electrice în afara orelor de vârf.

Recent, Beijingul a anunţat şi măsuri pentru accelerarea construcţiei de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru a stimula vânzările şi în zonele rurale.

Cmentariile sunt închise