Parizienii și-au spus cuvântul. Taxele de parcare pentru mașinile înalte şi grele vor crește considerabil

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ieri a fost ziua de 4 februarie 2024, iar asta înseamnă că a avut loc un referendum despre care v-am spus anterior. Parizienii au aprobat duminică un proiect de triplare a preţurilor de parcare pentru maşinile înalte şi grele, cunoscute sub numele de SUV-uri, deși mai puţin de 6% dintre alegători au participat la acest vot!

Puţin peste 78.000 din cei 1.3 milioane de alegători (5.68%) au participat la acest referendum care creează un tarif specific pentru parcarea “maşinilor individuale grele, voluminoase și poluante”.

În mod special sunt vizate SUV-urile (acronimul englez pentru Sport Utility Vehicle) cu caracteristici care combină “cele ale unui autoturism cu cele ale unui vehicul utilitar” şi 4×4-urile.

Potrivit proiectului primarului socialist Anne Hidalgo, utilizatorul unui vehicul pur cu motor cu combustie internă sau plug-in hybrid cu o greutate mai mare de 1.6 tone, ori de peste 2.0 tone în cazul unui electromobil, va trebui să plătească în curând 18 euro pe oră (350 MDL) pentru parcarea în cartierele centrale ale capitalei sau 12 euro pentru parcare în arondismentele exterioare.

Însă, noile tarife nu vor afecta rezidenţii Parisului şi lucrătorii care staţionează în zona lor autorizată, şoferii de taxi din staţiile lor alocate, artizanii şi lucrătorii din sănătate, precum şi persoanele cu dizabilităţi.

Deliberarea va fi prezentată în luna mai pentru aplicare începând cu 1 septembrie 2024, a indicat Anne Hidalgo când a anunţat rezultatele referendumului. Edilul a salutat o „alegere clară a parizienilor” în favoarea unei măsuri „bune pentru sănătatea noastră şi bune pentru planetă”.

În capitala care a pietonalizat deja cheiurile Senei şi a transformat eco-friendly 200 de străzi prin eliminarea traficului, Anne Hidalgo a justificat votul prin lupta împotriva poluării, o mai bună împărţire a spaţiului public (în condiţiile în care automobilele mari ocupă mai mult loc pe carosabil) şi siguranţa rutieră, accidentele care implică un SUV fiind, potrivit primăriei, „de două ori mai mortale pentru pietoni decât cu o maşină standard”.

Potrivit primăriei Parisului, suprataxa ar viza aproximativ 10% din parc şi ar putea aduce venituri suplimentare în jur de 35 de milioane de euro. Referendumul de duminică a avut la mai puţin de un an după ce, în aprilie 2023, locuitorii Parisului au votat pentru interzicerea trotinetelor electrice de închiriat.

Cmentariile sunt închise