(video) Începând de astăzi, locuitorii din Paris respiră mai uşor în urma interzicerii totale a trotinetelor închiriate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Interzise în capitala Franţei prin referendum local, trotinetele electrice de închiriat în regim de autoservire s-au bucurat joi de ultima lor zi de utilizare pe străzile Parisului, încheindu-se astfel o perioadă de cinci ani de prezenţă controversată a acestor vehicule. Însă, bicicletele electrice disponibile pentru închiriere se pregătesc să le ia locul, relatează AFP.

De la 1 septembrie, Parisul devine prima capitală europeană care interzice în totalitate trotinetele electrice de închiriat. Mulţi parizieni s-au săturat să le vadă făcând zigzaguri printre pietoni – chiar şi restricţionate la 10 km/h în anumite zone – sau “parcate” în mijlocul trotuarelor. Şi numeroase accidente au fost puse pe seama trotinetelor electrice de închiriat.

Cei trei operatori, Lime, Tier şi Dott, şi-au pierdut autorizaţia de ocupare a spaţiul public în urma unui referendum fără precedent, la începutul lunii aprilie. Cei care au votat “NU” au câştigat cu aproape 90%, însă interesant este că doar 7.46% dintre persoanele înscrise pe listele electorale s-au prezentat la vot! Chiar şi primarul socialist al Parisului, Anne Hidalgo, a făcut campanie împotriva lor în vederea reducerii “deranjurilor”.

Începând din august, cele 15.000 astfel de vehicule au fost retrase treptat de pe străzi – joi mai rămăseseră doar câteva, în special în centrul Parisului – pentru a fi trimise, după eventuale reparaţii, în alte oraşe. O treime din flotă va rămâne în regiunea pariziană, în 80 de comune din jurul Marne-la-Vallée sau Saint-Germain-en-Laye. Restul va ajunge în principal în Germania. Dott îşi va trimite trotinetele în Belgia sau la Tel Aviv. Trotinetele verzi de la Lime vor pleca la Lille, Londra, Copenhaga şi în mai multe oraşe germane.

Champs-Elysées, Luvru, Rue de Rivoli, Opera din Paris, marile bulevarde… Un jurnalist nu a întâlnit joi dimineaţă niciun utilizator de trotinete închiriate şi nu a observat decât şase astfel de vehicule pe două roţi în zonele centrale unde erau omniprezente anterior. Mai multe dintre spaţiile dedicate închirierii de trotinete erau ocupate de biciclete ale celor trei operatori.

Xavier Mirailles, director în cadrul Lime, o companie californiană, a declarat pentru AFP: „Este un punct de cotitură pentru trotinete” în întreaga regiune Île-de-France.

Cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei, Valérie Rinckel, o utilizatoare a serviciului de închiriere a trotinetelor electrice a declarat: „Mă întristează pentru că mi se pare atât de plăcut să te poţi plimba astfel, să navighezi de la dreapta la stânga fără stresul de a te afla în maşină, de a rămâne blocat”.

Pe de altă parte, „cred că este mai sigur dacă ne oprim aici şi dacă în sfârşit ne întoarcem la bicicletă sau dacă oamenii iau autobuzul sau transportul în comun”, este de părere Anass Eloula, o altă clientă.

– Alternative –

Operatorii mizează pe trecerea clienţilor la bicicletele de închiriat, deja disponibile peste tot, ceea ce ar trebui să le permită să evite, cel puţin pentru moment, concedierile.

„Acesta este un mare punct de cotitură pentru Tier, însă preferăm, în loc să ne devenim nostalgici, să privim înainte”, a declarat Clément Pette, responsabil cu operaţiunile în cadrul acestei companii din Franţa, referindu-se la cele 5.000 de biciclete încă disponibile.

„Dezvoltarea mersului cu bicicleta este în plină expansiune, cu perspective (…) foarte interesante”, a confirmat Mirailles de la compania Lime, care oferă pentru închiriere 10.000 de biciclete.

Nu toată lumea este pregătită însă să treacă la bicicletă. Pentru turişti „nu este acelaşi lucru, este mai mare şi mai grea… şi nu este atât de agilă”, a explicat Amanda Rollins, o influenceriţă din SUA cu 740.000 de abonaţi pe TikTok şi o mare fană a trotinetelor electrice.

Unii utilizatori obişnuiţi ar putea opta să cumpere una sau să profite de o ofertă alternativă de închiriere pentru o zi, pentru jumătate de zi sau chiar pentru o săptămână, precum cea anunţată miercuri de compania Volt, distribuitoare de motociclete, scutere şi trotinete electrice. „Nu este vorba deloc de închiriere cu autoservire”, a dat asigurări pentru AFP fondatorul companiei, Grégory Coillot.

Compania, care a lansat această idee înaintea referendumului din Paris, intenţionează să ofere trotinete disponibile pentru închiriere „celor care le folosesc zilnic şi chiar turiştilor – inclusiv în perspectiva Jocurilor Olimpice”.

„Sfârşitul ‘free-floating-ului’ va accelera foarte mult cererea de închiriere”, a estimat Coillot. El speră să instaleze 1.000-2.000 de trotinete electrice în special „în toate punctele cruciale unde a existat o cerere foarte mare” pentru trotinetele de închiriat în regim de autoservire.

La nivel național, guvernul Franței a majorat de astăzi vârsta minimă pentru circulația cu trotinetele electrice de la 12 la 14 ani și a introdus amenzi mai mari pentru încălcările rutiere comise cu ele (135 de euro), după o creștere a numărului accidentelor în care sunt implicate vehiculele în cauză.

Cmentariile sunt închise