Performanţă istorică în Oslo: Un singur deces în 2019 în accidentele rutiere

În capitala Norvegiei, Oslo, a fost atinsă o performanţă istorică: o singură persoană doar și-a pierdut viața într-un accident rutier în 2019, informează publicația Aftenposten. Singura tragedie petrecută în vara anului trecut a avut loc după ce un șofer a intrat cu mașina într-un gard.

FOTO: independent.co.uk

Deși are o populație de aproape 700.000 de persoane, Oslo nu a înregistrat nici un accident fatal în care să fi fost implicat un pieton, copil sau un ciclist pe durata întregului an.

După ce în 1975 Olso a înregistrat 41 de morți, autoritățile locale au luat măsuri și au reușit să reducă treptat numărul victimelor. Printre ele, în capitala Norvegiei au fost introduse interdicții de trafic, în special în zona centrală.

Totodată, a fost încurajat mersul pe bicicletă, iar riscul de accidente între bicicliști și șoferi a fost redus prin izolarea benzilor de bicicletă de cele destinate mașinilor. Totodată, limitele de viteză mai mici sunt unul dintre principalele motive pentru care mai puține persoane mor în trafic în Oslo.

“Oslo a primit mai multe reglementări care au redus numărul de locuri unde este posibil să conduci. Acest lucru este valabil mai ales în centrul orașului și în zonele din centru. De asemenea, ciclismul a devenit mai pronunţat. Riscul de accidente între automobiliști și bicicliști a fost astfel redus. Cu cât separați mai multe grupuri de utilizatori rutieri, cu atât riscul de accidente de trafic grave este mai mic. Și atunci vedem că limita de viteză a fost mai mică pe mai multe drumuri”, a explicat declinul Christoffer Solstad Steen, consilier în comunicare al organizaţiei Trygg Trafikk.

Cercetătorul Rune Elvik de la Departamentul de Economie a Transporturilor se află în spatele mai multor studii și articole științifice despre transport, siguranța traficului și comportamentul oamenilor pe parcurs. El spune că limitele de viteză mai mici sunt unul dintre principalele motive pentru care mai puține persoane mor în trafic în Oslo.

“Există mai mulți factori care au contribuit la declinul atât în ​​Oslo, cât și în alte părți din țară. Limitele de viteză mai scăzute și traficul mai puțin de tranzit în zonele rezidențiale sunt unele dintre motivele acestui lucru. Prin dezvoltarea de noi zone astăzi, automobiliștii și utilizatorii de drumuri ușoare vor avea propria rețea de drumuri. În plus, mașinile au devenit mult mai sigure de-a lungul anilor”, spune Elvik.

Finn Erik Grønli, ofițer de poliție din poliția rutieră din districtul de poliție din Oslo, spune că este îmbucurătoare vestea că numărul de decese din trafic a scăzut. Consideră că mașinile moderne și drumurile mai bune sunt unele dintre motivele principale pentru asta.

“Există mai multe elemente care au condus la acest lucru. Mai ales mașinile moderne, care sunt echipate cu toate, de la airbag-uri la telemetrele electronice, au contribuit la reducerea numărului de victime în trafic. Avem, de asemenea, o infrastructură rutieră mai bună decât înainte”, menţionează Grønli.

Și deși mai puține persoane mor în trafic, Grønli nu vede niciun motiv pentru a reduce numărul de controale.

“Factorul uman este un motiv important pentru care avem astăzi accidente. Există șoferi care au șanse mai mari să fie implicaţi: cei care merg cu viteză şi cei în stare de ebrietate. Știm, de asemenea, că utilizarea de telefoane mobile la volan este o problemă din ce în ce mai mare, una care deseori provoacă multe coliziuni din spate. Și atunci imaginea traficului din Oslo s-a complicat datorită apariţiei a tot mai mult bicicliști. Este important să fim prezenți pentru a preveni accidentele”.

La nivel național, în Norvegia au existat 110 victime în 2019, însă niciun copil cu vârsta de până în 15 ani nu a murit într-un accident rutier, potrivit datelor Administrației Drumurilor publice din Norvegia. După vârful atins în 1970, de 560 de morți, trendul a fost pozitiv și numărul victimelor s-a redus treptat, atingând 110 victime la o populație de 5.3 milioane de locuitori.

În 2002, guvernul Norvegian a adoptat planul “Vision Zero”, în cadrul strategiei naționale de transport pentru 2018-2029. Vision Zero stă la baza tuturor măsurilor adoptate în Norvegia pentru a face drumurile mai sigure, iar scopul final este obținerea unui sistem de transport în care nici o persoană să nu fie ucisă sau rănită grav.

Norvegia a reușit să-și reducă numărul de victime pe șosele reducând limita de viteză pe drumurile naționale, introducând restricții de circulație – în special în centrul orașelor, extinderea benzilor de biciclete și separarea acestora de benzile destinate mașinilor.

https://datawrapper.dwcdn.net/gcMHe/1/

Cele mai periculoase țări din Uniunea Europeană în privința traficului rutier sunt considerate a fi România și Bulgaria, care au în medie peste 90 de morți la un milion de locuitori.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-test-drive-incercat-noul-range-rover-velar-norvegia/

Primul oraş din lume în care toate taximetrele vor fi electrice şi se vor încărca doar wireless

Date statistice: Ziua în care, în mod surprinzător, s-au întâmplat cele mai multe accidente rutiere de la început de an

Cmentariile sunt închise