Premieră: Dacia introduce motorizarea TCe 100 ECO-G pe Duster şi ulterior pe aproape toate modelele din gamă
Şi Dacia este prezentă alături de Renault la Salonul Auto de la Bruxelles. Dacă “vecinii” şi-au arătat acolo primele maşini hibride, marca românească o va face mai târziu, dar acum introduce o nouă motorizare care consumă două tipuri de combustibil – benzină şi GPL – TCe 100 ECO-G!
Lansată pe Duster, unitatea va fi disponibilă în curând și pe Sandero, Sandero Stepway, Logan şi Logan MCV, în afară de Dokker care niciodată nu a avut aşa ceva. ECO-G se numesc motoarele care pot consuma şi gaz petrolier lichefiat, noua unitate fiind practic un înlocuitor pentru vechiul ansamblu SCe 100.
Noua motorizare este de fapt realizată pe baza benzinarului turbo cu trei cilindri introdus mai devreme la fel pe Duster, cu 100 de CP şi 160 Nm de cuplu. Însă, această versiune care poate consuma şi GPL va putea oferi 10 Nm în plus, în timp ce nivelul de emisii generate este cu aproximativ 10% mai mic!
Dacă consumul mediu al unui motor GPL este puțin mai mare, costul total de combustibil per km se reduce cu până la 30% în comparație cu un motor pe benzină și cu până la 8% în comparație cu un motor diesel.
Vehiculul, în acest caz Duster, poate funcționa fie cu benzină, fie cu GPL. Este echipat cu două rezervoare separate, unul pentru benzină și unul pentru GPL (volume necunoscute deocamdată). Cu ambele pline autonomia poate depăşi 1.000 km!
Integrarea GPL pe un vehicul Dacia este o operațiune efectuată direct în uzină. Pentru client, aceasta înseamnă: o comandă simplă, fără întârziere suplimentară și o singură persoană de contact pentru garantarea și întreținerea vehiculului său în rețea, instruit în această tehnologie. Chiar de la proiectarea sa, motorul pe benzină este proiectat să funcționeze cu combustibil GPL.
Rezervorul suplimentar de GPL din oțel de înaltă rezistență este situat în locul roţii de rezervă, fără a atinge rezervorul de benzină şi a afecta volumul portbagajului. O supapă de retur, un limitator de umplere de 80%, un limitator de debit, o supapă cu solenoid și o supapă de siguranță completează sistemul tehnic.
Funcționarea este simplă pentru șofer. Trecerea de la benzină la GPL și invers, se face în două moduri: manual, prin acționarea comutatorului dedicat situat în habitaclu, în orice moment (modul ales apoi se repetă la următoarele reporniri) sau automat, atunci când rezervorul de GPL este gol. Un dispozitiv dedicat controlează nivelul rezervorului de GPL. Umplerea rezervorului este de asemenea rapidă și ușoară (doar 2 minute).
În plus, vehiculele Dacia ECO-G pot accesa parcări subterane datorită caracteristicilor de siguranță încorporate în sistem (supapă de siguranță, supapă de retur și nivel de umplere limitat la 80%) și nu sunt afectate de restricții de circulație în caz de poluare ridicată în oraşe.
Dacia oferă versiuni GPL pe maşinile sale din 2010. Încrezătoare în această tehnologie, Dacia oferă pentru aceste maşini o garanţie de trei ani sau 100.000 de km parcurşi, la fel ca şi pentru celelalte modele din gamă.
În Franţa, când va fi lansat în ianuarie, preţul de start al unei astfel de maşini va fi identic cu cel al versiunii care are doar motorul TCe 100 – 12.490 de euro.
Cmentariile sunt închise