(video) Premieră pentru Dacia Duster! Primul motor pe benzină cu doar trei cilindri, made in România

Dacia anunţă modernizarea gamei de motoare disponibile pentru noul Duster prin adăugarea unui nou membru – TCe 100! Cea mai recentă unitate de propulsie de doar 999 cm³, creată la uzina din Pitești, Romania, vine să înlocuiască propulsorul natural aspirat SCe 115 de 1.6 litri.

Iniţial lansat pe piaţa din Franţa, motorul de nouă generaţie promite un consum mai mic de combustibil şi o cantitate redusă de emisii, ambele cu 18%, şi în acelaşi timp o performanţă care a crescut în mod substanţial.

Echipat cu o curea de distribuție, noul motor turbo, în premieră cu trei cilindri şi cu sistem de injecţie directă, este mai ușor și mai compact. TCe 100 dispune de toate cele mai recente tehnologii, inclusiv un turbo compresor cu supapă Wastegate controlată electric, un colector de evacuare parțial integrat în capul cilindrilor, supape cu dublă sincronizare variabilă pentru admisie şi un alezaj al cilindrilor pe care a fost pulverizat o substanţă specială.

Cuplat la o cutie de viteze manuală cu cinci trepte, TCe 100 le va aduce şoferilor o mai mare versatilitate atât în orașe, cât și în afara lor. Cu 100 CP și 160 Nm de cuplu la activ, noul propulsor se mândrește cu o eficiență energetică sporită și cu o reacție mai mare datorită noului turbo compresor.

Printre alte detalii mai putem menţiona că noul motor corespunde în totalitate standardului Euro 6. Puterea maximă o oferă de la 5.000 rpm, iar cuplul de la 1.600 rpm. Are câte patru supape per cilindri, iar injecţia cu carburant este secvenţială multipunct. Nu are necesită să aibă un filtru de particule, dar în schimb are un sistem Start-Stop. Consumul mixt anunţat este de 5.5-5.6 litri/100 km.

Un Duster care îl va avea în echipare va putea accelera cu el de pe loc şi până la 100 de km/h în 12.5 secunde. Viteza maximă pe care o va putea atinge este de 168 km/h. După cum am menţionat, lucrează în combinaţie doar cu o transmisie manuală, dar şi un sistem de tracţiune pe puntea din faţă, poate deocamdată.

Alături de noul motor, Duster poate fi comandat cu motoarele diesel Blue dCi 95 și Blue dCi 115, dar şi benzinarele TCe 130 GPF și TCe 150 GPF.

Vezi neapărat: (video) Test Drive: Noua Dacia Duster 1.5 dCi 4×4

Cmentariile sunt închise