Preşedintele Republicii Moldova, despre situaţia accidentară din ţară şi soluţiile pe care le vede
În calitate de preşedinte al Republicii Moldova şi preşedinte al Consiliului Suprem de Securitate, implicat personal într-un accident rutier pe teritoriul ţării noastre, Igor Dodon vede şi propune o altă soluţie pentru diminuarea numărului de tragedii cu implicarea de oameni şi autovehicule.
În timp ce ministrul Sănătăţii a declarat recent că îşi doreşte schimbarea legislaţiei pentru ca să li se retragă permisul de conducere pe viaţă a şoferilor care consumă alcool şi ulterior fac accidente, şeful statului pune în capul mesei demisiile de onoare sau anchetele interne şi reformele.
Iată cum a comentat preşedintele RM situaţia privind accidentele din ultima perioadă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, în această dimineaţă:
“Situația pe drumurile naționale a devenit nu doar gravă, dar extrem de periculoasă. Numărul crescut de accidente rutiere din ultima perioadă, soldate cu zeci de răniți și cu oameni morți, inclusiv copii, trezește un grad înalt de îngrijorare. Se cer luate măsuri urgente, severe, concrete, de maximă eficiență, pentru a pune capăt acestor tragedii.
Constatăm că metodele care au fost și sunt aplicate în prezent de responsabilii pentru securitatea rutieră nu funcționează. Sau oamenii respectivi sunt de o incompetență și indiferență criminală, sau metodele lor sunt depășite. În ambele cazuri, se cer demisii de onoare sau anchete interne și reforme.
E necesară și o implicare a autorităților superioare. Rog Guvernul și Legislativul să se convoace în comisii speciale pentru a propune un set urgent de modificări la legislație, pentru a înăspri controlul și pedepsele în trafic. Totodată, rog organele abilitate să se concentreze și mai mult asupra combaterii corupției în rândul celor responsabili de securitatea transportului, sub toate aspectele. Siguranța pe drumurile naționale trebuie să devină una dintre prioritățile noastre de bază, fiindcă e vorba de viața oamenilor.
Eu, la rândul meu, voi introduce subiectul siguranței în trafic pe agenda următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Securitate. Voi cere identificarea factorilor care s-au făcut vinovați de degradarea situației și voi solicita un plan de acțiuni foarte dure și de maximă responsabilitate, un plan care să fie aplicat cât mai repede posibil.
Datoria statului este să asigure protecția cetățenilor și mă voi ocupa personal ca această protecție să fie asigurată la un nivel înalt. Nu se mai poate tolera iresponsabilitatea și haosul care se înregistrează în prezent”.
Amintim că în ultima săptămână au avut loc un număr record de accidente rutiere grave, în urma cărora s-au înregistrat pierderi de vieţi şi zeci de persoane traumatizate. Iată o scurtă retrospectivă, făcută de colegii de la UNIMEDIA:
- Unul dintre cele mai grave accidente s-a produs luni, 30 septembrie, unde șoferița unui Porsche, fiind băută la volan, s-a izbit violent într-un troleibuz de pe linia 21, în urma căruia peste 20 de persoane au fost traumatizate, iar un bărbat a decedat.
- Un alt impact a avut loc în noaptea de luni spre marți în centrul capitalei, unde o Honda s-a răsturnat după ce s-a lovit cu o Toyota. O persoană a fost rănită.
- Tot în noaptea de 1 octombrie, o persoană a decedat, iar altele nouă au fost rănite, la intrarea în localitatea Bahmut, pe traseul Chișinău-Ungheni, după ce șoferul automobilului BMW Seria 5 circula cu viteză, efectuând o depășire neregulamentară a altei mașini, care avea aceeași direcție de deplasare, a pierdut controlul volanului. În urma acestui fapt, automobilele s-au lovit lateral, iar în urma impactului ambele vehicule s-au răsturnat.
- Un alt accident a avut loc pe o trecere de pietoni de pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde o tânără în vârstă de 22 de ani a fost lovită de o mașină în timp ce traversa strada regulamentar.
- Joi, 3 octombrie, s-a produs un accident în lanț pe traseul Chişinău-Hâncești cu implicarea mai multor autovehicule.
- În ziua de vineri, 4 octombrie, un alt impact tragic a avut loc pe traseul Chișinău-Hâncești cu implicarea unui microbuz de rută Chișinău-Basarabeasca și un automobil marca Volkswagen, unde 19 persoane au ajuns la spital, iar un bebeluș de 4 luni a decedat.
- De menționat că în ziua de 4 octombrie s-au mai produs două accidente după-amiaza, pe traseul Chișinău-Hâncești, la nici 100 de metri distanță unul de la altul.
- Un bilanț sumbru este și pentru ziua de ieri, 5 octombrie. Un copil din satul Râșcani, raionul Anenii Noi, a fost lovit mortal de o mașină Ford, care se deplasa cu viteză excesivă prin localitate.
- Iar la Drochia, un tânăr beat la volanul unei mașini Renault a ieșit pe contrasens și a lovit frontal o ambulanță, omorându-l pe loc pe șoferul acesteia. Alte 4 persoane au fost rănite grav și sunt internate în spital. Printre victime este și mama prezentatoarei TV Lilia Ojovan, soră medicală, care se află la reanimare.
- Tot ieri, în localitatea Bălăurești din raionul Nisporeni, un polițist a murit, după ce a pierdut controlul automobilului şi a intrat într-un pilon electric. Pasagerul care se afla în mașină a fost transportat în stare gravă la spital.
- O altă tragedie s-a produs pe străzile din România, unde un microbuz care transporta opt pasageri din Republica Moldova spre Germania a intrat într-un stâlp de beton, în localitatea clujeană Buneşti. La fața locului s-au deplasat o autospecială pentru descarcerare şi trei ambulanţe SAJ.
- Într-un final, în seara zilei de ieri, două mașini s-au ciocnit pe drumul spre Aeroport. Mai mulți copii și maturi au fost răniți. Accidentul s-a produs în jurul orei 18:45 la intersecţia bulevardului Dacia cu strada Băcioii Noi, fiind implicat un Volkswagen Sharan și un Volkswagen T4. La fața locului s-au deplasat pompierii și câteva ambulanțe. Opt persoane au fost preluate de medici.
Cmentariile sunt închise