Prețurile la carburanți, în continuă scădere! Cel al benzinei 95 s-a întors la 24 de lei

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a Republicii Moldova continuă monitorizarea pieței produselor petroliere și informarea consumatorilor despre ultimele evoluții ale prețurilor stabilite la carburanți.

Astfel, urmare a scăderii din ultima perioadă a cotațiilor Platts la bursele internaționale, precum și a aprecierii monedei naționale în raport cu dolarul SUA, prețurile la carburanți calculate de către ANRE pentru ziua de mâine se ieftinesc cu încă 20 de bani la benzină și 22 de bani la motorină. Drept urmare, motorina va fi comercializată la un preț maximal comparabil cu cel din 26 ianuarie 2022!

În aceste condiții, pentru 03.05.2023, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

  • 24.05 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-20 bani);
  • 19.80 lei/litru – pentru motorina standard (-22 bani).

Agenția reamintește că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, iar cotațiile Platts reprezintă indicatorul de bază al actualei metode de determinare a nivelului acestora, în condițiile în care Republica Moldova importă carburanți în proporție de 100%.

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise