Aparatele radar ale Poliției Române vor putea lua în calcul o abatere de 10% la depășirea vitezei legale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Dacă aveți de gând să călătoriți prin România, trebuie să știți că legislația referitoare la viteza maximă legală înregistrată de aparatele radar este pe cale de a fi modificată în favoarea șoferilor.

Aparatele radar vor fi reglate să accepte o abatere de până la zece procente peste viteza legală
FOTO: radiomoldova.md

Conform legislației de omologare a autoturismelor, viteza maximă indicată de vitezometre poate arăta cu maxim 10 km/h în plus față de valoarea reală. Această normă a fost stabilită printr-o legislație de omologare la nivel european. Toți producătorii de vehicule autopropulsate trebuie să se supună acestei norme. Asta, desigur, dacă doresc să omologheze vreun autovehicul în Europa.

Înainte de această normă, regulamentele de omologare admiteau o abatere de zece procente față de viteza reală. Doar că se pare că nu toți cei care au posibilitatea să propună amendamente legislației au aflat acest lucru. În fapt, propunerea de modificare legislativă prevede ca polițiștii să fie obligați să aplice o corecție a măsurării cu aparatele radar. Uneori aceste aparate au demonstrat că viteza maximă declarată pentru Duster este greșită, valoarea indicată fiind mult mai ridicată decât cea anunțată de către Dacia.

Cum va calcula Poliția după radar

La vitezele de sub 100 km/h corecția va fi de 10 km/h, iar la viteze de peste 100 km/h de 10 procente. Amendamentul a fost propus din cauza numeroaselor contestații în instanță depuse de șoferi. Trebuie de precizat că în România depășirea viteze maxime cu mai mult de 50 km/h atrage suspendarea permisului de conducere.

Deseori, cei surprinși cu viteze foarte ridicate depun contestație pentru a-și primi înapoi permisele. Ei vor putea circula cu acestea până la soluționarea dosarului de către un judecător. Uneori aceste procese durează și peste un an de zile, timp în care contravenienții poate circula liniștiți. Inițiatorii acestei modificări a legii speră că, odată intrată în vigoare, această lege va duce la scăderea numărului de contestații.

De această modificare a legii vor beneficia toți participanții la traficul din România. Prin urmare, nu veți putea fi opriți de către Poliția Română pentru că ați circulat cu 68 km/h într-o zonă unde limita este de 60 km/h. Agentul de poliție nu va avea dreptul să vă aplice nici o amendă. De asemenea, trebuie știut că nici la ora actuală legislația din România nu prevede amenzi pentru depășirea cu sub 10 km/h a vitezei maxime admisă pe acel sector de drum.

România, țara drumurilor periculoase

România este țara cu cel mai mare număr de accidente rutiere raportat la numărul de conducători auto din Europa. Nici Moldova nu este o țară fruntașă și vedem zilnic accidente în care mai mulți au avut de suferit din cauza unui singur șofer. Relaxarea condițiilor de verificare a vitezei de deplasare în România nu este văzută cu ochi buni de către toată lumea.

În România, limitele de viteză sunt de 50 km/h în localitate. În afara localităților, limitele sunt de 90 km/h pe drumurile naționale și 130 km/h pe autostrăzi. În orașe se poate permite deplasarea cu viteze mai ridicate. Dar doar dacă sunt instalate indicatoare rutiere care să confirme acest lucru. De asemenea, în mai multe localități sunt restricții de viteză la doar 40 km/h. Înainte de a vă porni la drum, ar fi bine totuși să vă informați despre situația traficului din țara vecină pentru a nu avea surprize.

Cmentariile sunt închise