A fost interzisă promovarea autopilotului pe maşini. Lege în California în vigoare din 1 ianuarie

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Guvernul statului american California a introdus o interdicție legislativă privind mențiunea „pilotului automat” în reclame sau descrierile caracteristicilor de asistență ale şoferului. Potrivit autorilor documentului, această abordare induce în eroare consumatorii și, ulterior, provoacă accidente, scrie San Francisco Chronicle.

Proiectul de lege 1398 al senatului statului California a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi este îndreptat mai mult împotriva Tesla, care, de câţiva ani şi chiar până la această oră, folosește inclusiv în configuratorul online denumirea Autopilot pentru un cruise control adaptiv opţional.

„Producătorul sau dealerul nu trebuie să numească nicio funcție drept una pentru condus parțial automatizat/automat sau să descrie vreo caracteristică în materialele promoționale folosind un limbaj care implică sau ar conduce în alt mod o persoană rațională să creadă că aceasta permite vehiculului să acționeze ca un vehicul autonom sau are abilități care nu sunt de fapt incluse în această caracteristică”, se spune în actul legislativ.

Interesant este că anterior Department of Motor Vehicles a emis o interdicție similară, dar nu a avut niciun efect asupra comportamentului producătorilor de automobile și dealerilor. Măsura a fost dusă acum la un nivel mai superior.

Ultimul accident răsunător cu implicarea unei Tesla a avut loc în ultimele zile ale lunii noiembrie, când era o mini vacanță cu ocazia Zilei Recunoștinței. Pe un pod de peste un golf din San Francisco, o Tesla Model S care se deplasa cu 89 km/h și cu funcția Autopilot conectată, în timpul unui schimb de bandă a încetinit brusc până la 32 km/h. Frânarea neașteptată a dus la un accident.

Opt autoturisme s-au ciocnit. Nu s-au înregistrat decese, dar 18 persoane au suferit traumatisme, pentru două dintre ele fiind necesară spitalizarea. Două benzi de pe pod au rămas blocate timp de cel puțin o oră și jumătate.

Șoferul de la volanul Tesla a spus că frânarea a fost bruscă și nerezonabilă. Acum, experții tehnici și angajații Tesla trebuie să afle dacă electronica a fost într-adevăr activată și dacă a existat o defecțiune în funcționarea sa.

Cmentariile sunt închise