Reacţia oficială a şefului Moldovagaz cu privire la scumpirea semnificativă a gazului metan
După o scumpire semnificativă a gazului metan şi generarea unui val de nemulţumiri în rândul conducătorilor auto care îl folosesc, şeful Moldovagaz Vadim Ceban a venit cu o reacţie şi a ţinut să explice ce lucruri au stat la baza majorării preţului.
Principala cauză este numită scumpirea energiei electrice. Anume aceasta este necesară pentru comprimarea gazului.
Ataşăm textul integral al postării făcute pe pagina sa de Telegram:
„Vreau să comentez problema de actualitate a creșterii prețurilor la gazul metan pentru automobile. În primul rând ţin să menţionez că din numărul total de vehicule din Moldova, care este de peste 1 milion de unități (date valabile pentru 2020), doar aproximativ 20.000 folosesc metanul în calitate de combustibil. Mai mult de jumătate din cele 20.000 pot folosi în egală măsură atât CNG, cât şi benzină drept combustibil principal.
Conform datelor ANRE, structura vânzărilor pe tip de carburanți cu ridicata și cu amănuntul în anul 2020 a fost următoarea (unităţi convenţionale – litri):
– Benzină – 12%
– Diesel – 75%
– Propan – 10%
– Metan – 3%Din aceste date se poate observa că impactul metanului asupra pieței carburanților auto este neglijabil în raport cu dominația absolută a produselor rafinate. Ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este obiectivă.
În structura costurilor pentru producția de gaz natural comprimat, pe lângă costul de cumpărare a gazului, o parte semnificativă este costul energiei electrice, care este necesară pentru comprimarea gazului la 200 bar. Consumul de energie electrică în rețeaua Transautogaz este de peste 5 milioane kWh. Modificările în costul energiei electrice afectează și costul metanului.
În contextul liberalizării pieței gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru gazul natural comprimat (metan) este rezultatul unei evaluări a factorilor de piață, inclusiv așteptarea unei creșteri a costului de achiziție a gazelor naturale ca resursă principală. Acest lucru permite companiei să răspundă mai flexibil la toate schimbările și să ia decizii operaționale.
La prețul actual de 17.60 lei pe un metru cub de CNG, acest tip de combustibil nu-și pierde din relevanță și este competitiv față de carburanții tradiționali: motorină – 19.50 lei per litru și benzină – 22.50 lei per litru.
Fiecare proprietar de autoturism din Republica Moldova are libertatea deplină de a alege combustibilul dorit pentru autovehiculele sale, având în vedere varietatea de produse și rețeaua extinsă de staţii de alimentare din toată țara.”
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise