Șapte mituri comune despre camioanele electrice și bateriile lor voluminoase

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În prezent există tot felul de păreri preconcepute și neînțelegeri privind camioanele electrice. Multe dintre acestea implică bateriile și impactul lor asupra mediului. Pentru a fi capabili să facem alegeri și investiții bine informate, este important să distingem între mit și realitate. 

Transformarea sectorului transporturilor într-un mod sustenabil, pentru a se alinia cu Acordul de la Paris în privința Schimbărilor Climatice, este o provocare și va necesita atât decizii, cât și reglementări din partea guvernelor, pe parcursul următorului deceniu. Între timp, electrificarea transporturilor și gama de modele de vehicule grele cu zero emisii continuă să se extindă. Bateriile reprezintă o parte importantă a acestui lucru, dar cât de sustenabile sunt? 

Iată o listă cu miturile uzuale despre bateriile camioanelor electrice, alături de opinia specialiștilor de la Volvo Trucks, de natură să demonteze aceste mituri.

În prezent există tot felul de păreri preconcepute și neînțelegeri privind camioanele electrice. Multe implică bateriile și impactul lor.

1. Bateriile camioanelor electrice au un așa mare impact asupra mediului, comparativ cu camioanele diesel, încât încă nu merită investiția în camioane electrice

Impactul asupra mediului al unui camion electric este foarte scăzut atunci când camionul este utilizat. Dar adevărat este că e ușor mai crescut în faza de producție. Aceasta din cauza faptului că procesul de producție este mai intensiv din punct de vedere energetic și, ca rezultat, impactul asupra mediului al producției unui camion electric este mai mare decât cel al echivalentului său diesel.

Dar dacă vehiculul electric pe baterii este alimentat cu electricitate generată de o sursă regenerabilă, atunci impactul său asupra mediului va fi mai mic decât al camionului diesel după numai 100.000 km, distanță care, adesea, este parcursă în mai puțin de un an. 

Iată de ce este importantă realizarea unei evaluări a întregului ciclu de utilizare, care ia în considerare impactul asupra mediului pe tot parcursul vieții vehiculului, și nu doar pe cel din faza de producție. În același timp, se fac investiții pentru producerea de baterii cu 100% energie regenerabilă și în ultimii ani s-au făcut progrese măsurabile în acest sens. 

2. Disponibilitatea limitată a energiei „verzi” înseamnă că încărcarea vehiculelor electrice nu va fi prietenoasă cu mediul

Beneficiul climatic al unui vehicul electric depinde de accesul la electricitate „verde”. Dar există mulți alți factori importanți de avut în vedere în ceea ce privește vehiculele electrice. De exemplu, absența emisiilor de eșapament, reducerea poluării sonore, un mediu de lucru mai bun, o îmbunătățire substanțială a calității aerului la nivel local și posibilitatea de a transporta mărfuri în zone cu zero emisii. 

Iar accesibilitatea electricității „verzi” crește, peste tot în lume. În 2020, cota de surse regenerabile în UE a crescut la 37% (de la 34% în 2019). Iar cota globală de surse regenerabile la 29% (de la 27%, în 2019). În 2021, creșterea energiei regenerabile a accelerat mai mult decât oricând, la nivel mondial.

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), sursele regenerabile de energie vor reprezenta aproape 95% din creșterea capacității energetice globale până în 2026.

3. Nu este posibilă reciclarea și reutilizarea bateriilor camioanelor electrice

Ambele sunt posibile, în prezent, iar dezvoltarea și investițiile din acest domeniu cresc odată cu volumele de baterii. Există, de asemenea, multe reglementări legislative la nivel mondial, inclusiv Directiva Bateriilor, în Europa, care conturează responsabilitatea producătorilor atunci când este vorba despre reciclare și reutilizare.

Odată ce capacitatea unei baterii de camion atinge un anumit prag, poate fi operată pe o rută unde este suficientă o autonomie mai mică sau mutată pe un vehicul cu o activitate mai ușoară. 

Când capacitatea bateriei a scăzut sub nivelul de utilizabilitate, există mai multe opțiuni. De exemplu, remanufacturarea bateriei, pentru a reface starea inițială.

De asemenea, o aplicație majoră se anticipează să fie și reechiparea bateriei sau reutilizarea ei pentru stocarea energiei în domeniul rezidențial sau industrial.

Reciclarea va fi pasul final, pentru a profita de materialele valoroase din care este confecționată. 

4. Este mai bine să aștepți pentru investiții viitoare în camioane „verzi” sau până când camioanele cu celule de combustie pe hidrogen vor înlocui camioanele electrice pe baterii?

Un vehicul electric pe baterii și un vehicul electric care utilizează tehnologia cu celule de combustie se completează unul pe celălalt, iar ambele tehnologii vor fi necesare pentru a face față provocărilor din viitor. Cea mai bună soluție diferă de la un tip de transport la altul, în funcție de necesitățile clienților și de cerințele prealabile, cum ar fi infrastructura. 

Pentru aplicațiile cele mai consumatoare de energie, cum ar fi încărcăturile grele și transportul de lungă distanță, camioanele electrice pe celule de combustie cu hidrogen reprezintă o alternativă cu zero emisii care îndeplinește cererea pe termen lung de productivitate și sustenabilitate.

Totuși, camioanele electrice pe celule de combustie nu sunt deocamdată complet disponibile, disponibilitatea lor crescând în următorii ani. Camioanele electrice pe baterii, pe de altă parte, sunt deja foarte competitive și, în câțiva ani, vor putea fi mai profitabile decât cele diesel. 

Capacitatea energetică a bateriilor este un factor important în ceea ce privește autonomia camionului electric pe baterii. Având în vedere dezvoltarea continuă a bateriilor și infrastructura de încărcare în creștere, în prezent, o parte majoră a transportului de mărfuri din Europa poate fi realizată cu camioane electrice cu baterii. Din mai multe motive, climatul fiind unul dintre ele, nu ar trebui să așteptăm pentru investițiile „verzi” viitoare. 

5. Sunt violate drepturile persoanelor implicate în procesul de producție a bateriilor

O baterie electrică este produsă cu diferite materii prime și multe dintre ele vin din mine. O componentă importantă comună în bateriile cu litiu-ion este cobaltul. Furnizarea acestui material a atras controverse, în ultimii ani, din cauza violării drepturilor omului și ale muncitorilor în țări precum Republica Democratică Congo, așa cum raportează Amnesty International.

Dar reprezentanții industriei auto au colaborat timp de mai mulți ani pentru a securiza trasabilitatea în lanțurile de aprovizionare, pentru a se asigura că furnizorii urmăresc și respectă drepturile omului, mediul și etica în afaceri. 

6. Eficiența bateriei scade pe vreme rece, ceea ce face ca varianta electrică să fie o opțiune mai puțin viabilă

Impactul este mai mic decât și-ar putea cineva închipui. Pentru unele camioane, există sisteme care pot păstra bateriile la temperatura optimă (+25 de grade Celsius), la începerea zilei.

Pentru Volvo Trucks, spre exemplu, pierderea de autonomie la -10 grade Celsius este de aproximativ 3%. La -20 de grade Celsius, scade cu aproximativ 10%.

Este bine de reținut că vremea rece crește consumul de energie, indiferent de lanțul cinematic, din cauza încălzirii cabinei și, astfel, are mereu un impact asupra autonomiei vehiculului.

7. Nu există suficiente minerale pentru baterii, dacă totul urmează să fie electrificat

Există motive pentru ca producătorii să se preocupe de accesul la multe minerale. Pe termen scurt, nu este de așteptat să fie o problemă, dar pe termen lung este nevoie să se ia în considerare minerale alternative, să se scadă cantitățile necesare și să se crească utilizarea materialelor reciclate.

Multe companii formulează obiective ambițioase pentru emisiile de gaze cu efect de seră pentru a se conforma Acordului de la Paris, iar camioanele electrice pe baterii sunt una dintre modalitățile de a atinge aceste obiective.

Vezi și: (video) Scania testează un camion „îmbrăcat” în fotovoltaice. Scopul proiectului

Cmentariile sunt închise