Scandal în Italia după ce s-a spus unde va fi construit noul Alfa Romeo Milano
Ministrul italian al Industriei, Adolfo Urso, a criticat constructorul auto franco-italian Stellantis pentru că primul model complet electric al mărcii Alfa Romeo va fi asamblat în străinătate. Decizia constructorului auto încalcă legislaţia italiană.
Nu poți numi italienesc ceea ce nu este italienesc
Alfa Romeo, o marcă din portofoliul grupului Stellantis cu o prezenţă importantă în istoria automobilismului din Italia, a dezvăluit de curând un nou model. Acesta poartă numele celebrului oraş din nordul Italiei, Milano, unde Alfa Romeo a luat naştere în 1910. Automobilul însă va fi construit la uzina Stellantis de la Tychy (Polonia). Va fi astfel primul Alfa Romeo produs în totalitate în afara Italiei.
„O maşină care poartă numele ‘Milano’ nu poate fi produsă în Polonia. Asta contravine legislaţiei italiene”, a declarat Adolfo Urso, făcând referire la o lege din 2003 care vizează produsele “cu sonoritate italiană” care susţin în mod fals că sunt italiene.
„Legea stipulează că nu poţi să oferi indicii care îi duc în eroare pe consumatori. Aşa că o maşină care se cheamă ‘Milano’ trebuie produsă în Italia. În caz contrar, dă un indiciu înşelător care nu este permis conform legislaţiei italiene”, a spus Adolfo Urso.
Plângerea formulată de Adolfo Urso este ultima salvă dintr-un război al declaraţiilor între Guvernul naţionalist condus de Giorgia Meloni şi constructorul auto franco-italian Stellantis. Contextul? Cele două părţi negociază un plan vizând creşterea producţiei auto în Italia până la un milion de unităţi pe an.
Legea menţionată de Adolfo Urso spune că este ilegal să prezinţi un produs fabricat în străinătate ca venind din Italia. În mod frecvent, legea a fost invocată pentru produse alimentare, de exemplu pentru brânza ‘parmesan’ produsă în SUA care reaminteşte de celebrul ‘parmigiano’ italian.
În replică, directorul general de la Stellantis, Carlos Tavares, a declarat că producţia modelului Alfa Romeo Milano în Polonia, în loc de Italia, va duce la diminuarea preţului de comercializare cu 10.000 de euro. Doar astfel este posibil un preț de start de sub 30.000 de euro.
Într-un context, șeful Stellantis a mai declarat că experții interni și externi i-au recomandat să își reducă portofoliul extins de mărci auto (în prezent sunt 14). Cu toate acestea, Tavares intenționează în continuare să le păstreze pe toate și în special Alfa Romeo. Pentru că Alfa este „cea mai mare comoară a Grupului Stellantis”.
Războiul declarațiilor
Producerea de maşini în Italia de către companii din China ar putea forţa Stellantis să ia unele decizii dificile, inclusiv închideri de fabrici, a avertizat Carlos Tavares.
Roma vrea să majoreze producţia auto naţională la 1.3 milioane de vehicule pe an, de la un nivel de sub 800.000 în 2023, şi discută deja cu Stellantis – singurul mare producător auto al ţării – pentru a spori producţia grupului la un milion de vehicule pe an până la finalul deceniului. Ultima dată când producţia auto a Italiei a atins un milion de unităţi a fost în 2017. Pentru realizarea acestui obiectiv, Guvernul Italiei negociază și cu Tesla şi alte companii auto din China.
„Dacă cineva vrea să introducă concurenţa din China, ei vor fi responsabili pentru deciziile nepopulare pe care am putea fi nevoiţi să le luăm. Dacă suntem sub presiune, singurul lucru pe care îl putem face este să accelerăm eforturile de sporire a productivităţii, pentru a fi competitivi.”
El a adăugat că Stellantis va pierde probabil din cota de piaţă şi volumele de vânzări.
„Atunci s-ar putea să nu avem nevoie de atât de multe fabrici cum avem acum. Suntem pregătiţi de luptă, dar într-o luptă sunt şi victime.”
Acesta a apreciat ca fiind ştiri false informaţiile conform cărora Stellantis intenţionează să se retragă din Italia.
„Investim semnificativ în Italia. Extindem până în 2030 producţia modelului pe benzină FIAT Panda pentru a aduce clienţilor maşini accesibile.”
Iniţial, acest model cu motor cu combustie internă urma să fie fabricat doar până în 2027, urmând să fie lansată o versiune electrică anul acesta.
Vezi și: BYD ar putea deschide o a doua fabrică în Europa, compania fiind în discuții cu guvernul italian
Cmentariile sunt închise