BYD ar putea deschide o a doua fabrică în Europa, compania fiind în discuții cu guvernul italian

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După ce Stellantis, grupul industrial din care fac parte Alfa Romeo, Fiat și Lancia, a anunțat că ar putea închide fabricile din Italia pentru a produce mai ieftin în alte țări, guvernul italian arată că nu se lasă intimidat și se află în discuții cu compania BYD.

BYD a prezentat la Geneava modelul SEAL U-DM I

În timp ce mai mulți producători europeni se tem de prezența mărcilor din China în Europa, Italienii îi poftesc în casă. Guvernul italian a inițiat discuții cu producătorul BYD pentru a deschide o fabrică în Italia. Domnul Michael Shu, director general al BYD Europa a afirmat într-un interviu că: ”suntem în contact și discutăm despre asta”.

Italia face un pas curajos

Mișcarea guvernului italian vine pe fondul unei discuții aprinse între cabinetul premierului Giorgia Meloni și concernul Stellantis. Grupul industrial auto include mărcile Fiat, Lancia, Peugeot, Citroen și Opel în Europa. În plus, în Statele Unite din grup mai fac parte Dodge, RAM, Chrysler și Jeep. CEO-ul companiei, Carlos Tavares, sugera chiar să se formeze un trust european pentru a combate concurența mărcilor din China.

Una dintre modalitățile prin care Stellantis ar putea produce mai ieftin ar fi dacă ar folosi mai puține linii de asamblare. Modele precum Opel e-Corsa, Peugeot e-208, Citroen e-C3 și viitoarea Lancia Ypsilon, pentru care avem și primele detalii, împart aceeași platformă. Costurile de producție ar scădea semnificativ dacă toate aceste vehicule ar fi făcute într-o singură fabrică. Dar asta ar însemna că unele fabrici, sau chiar toate, din Italia ar deveni neprofitabile.

Guvernul Italian este îngrijorat de perspectiva închiderii unor fabrici de tradiție din industria automobilistică italiană. Pe lângă riscul apariției unui număr ridicat de șomeri, s-ar confrunta și cu probleme sociale. Prin urmare, a încercat să-l convingă pe directorul general al Stellantis să nu oprească nici o unitate de producție. Nu a fost comunicat de nici o parte stadiul discuțiilor.

Extinderea BYD în Europa

Cabinetul premierului italian în schimb nu a stat degeaba. Încurajați de extinderea BYD în Europa, care va deschide o fabrică la 1.000 de km de Chișinău, au contactat producătorul chinez pentru o eventuală colaborare. Italia are un număr ridicat de profesioniști în domeniul industriei auto. Mai mult, are și suficiente fabrici pentru a asigura volume mari de producție.

BYD, pe de altă parte, încă nu a intrat cu toată gama în Europa și conducerea companiei chineze este precaută. Nu poate să-și permită să facă investiții atâta timp cât nu are o predicție clară a vânzărilor. Mai mult, scăderea cererii pentru electromobile în țările vestice nu sună bine pentru BYD sau alți producători de electromobile.

La nivel global, BYD se află pe prima poziție în topul producătorilor de electromobile. Chiar dacă anul trecut Tesla Model Y a fost cea mai vândută mașină din lume, marca americană a produs mai puține automobile decât BYD.

Investiția producătorului chinez în Europa a venit la scurt timp după ce Comisia Europeană a început o investigație împotriva producătorilor din China pentru a cerceta corectitudinea prețurilor. Michael Shu declara atunci că BYD a cooperat foarte deschis cu comisia de investigare. Secretul succesului mărcii este acela că: ”avem produse puternice și tehnologie, plus o flexibilitate a gestionării lanțului de aprovizionare”.

Cmentariile sunt închise