(video) Noul Rolls-Royce Spectre – specificații finale și preț

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Iată-ne ajunși în trimestrul IV din 2023, ceea ce înseamnă că Rolls-Royce a început livrările primului electromobil de serie din istoria sa – noul Spectre. Cu această ocazie vă relatăm specificațiile finale, dar și prețul de start.

Caracteristici cheie:

  • Este numit drept primul ultra-luxury electric super coupé din lume. Este descris drept un fastback cu două uși, proporționat generos și impresionant vizual, un succesorul spiritual al legendarului Phantom Coupé.
  • Și este un autoturism masiv: măsoară 5.475 mm în lungime, 2.144/2.017 mm (cu/fără oglinzi retrovizoare), 1.573 mm în înălțime și are un ampatament de 3.210 mm, suficient de mare pentru a putea fi transportați în confort patru pasageri. Pentru comparație, cel mai nou S-Class Long are 5.289 mm lungime și un ampatament de 3.216 mm.
    • Raza-i de întoarcere este de 12.7 metri, iar greutatea fără pasageri și bagaje îi este de 2.890 kg!
    • Doar portierele măsoară 1.5 metri lungime și sunt cele mai mari puse vreodată pe un Rolls-Royce. Sunt sudate cu laser, fabricate 100% din aluminiu pentru a reduce greutatea fără a compromite rigiditatea și rezistența și sunt echipate cu o versiune special dezvoltată a sistemului de asistare electric Effortless Doors, pus pe fiecare Rolls-Royce de la Phantom în sus.
      • O singură tragere a mânerului interior deschide ușa în „poziția de confort”, permițând ocupantului să verifice pericolele sau obstacolele. Apoi trage și ține mânerul pentru a activa asistența la putere maximă. Când ușa s-a deschis suficient, pur și simplu eliberează mânerul, care cuplează frâna ușii. Ușa poate fi închisă automat prin apăsarea unui buton de pe mânerul extern sau manual cu asistență electrică. Senzorii de bord longitudinali și transversali, precum și senzorii de forță G montați pe fiecare ușă, permit aceeași viteză de funcționare, indiferent de unghiul drumului.
      • Într-o caracteristică unică pentru Spectre este că ușa șoferului se închide automat atunci când acesta apasă pedala de frână.
  • Nu are patru electromotoare după cum se vehicula preliminar, ci doar două de tip sincron excitat separat (SSM), câte unul per punte.
    • Cel frontal produce 190 kW și 365 Nm, iar cel posterior 360 kW și 710 Nm, însă puterea totală combinată îi este de 430 kW (585 CP) și 900 Nm.
    • Cu tracțiune integrală asigurată de cele două agregate, poate face 0-100 km/h în 4.5 secunde și atinge maximum 250 km/h.
  • Are o baterie mai mică decât una de 120 kWh despre care se vehicula preliminar. Are o capacitate netă de 102 kWh. Autonomia maximă pe care o poate asigura este de până la 530 km în ciclu WLTP.
    • Încărcătorul de bord este unul de 22 kW și o încărcare AC se realizează 0-100% în 5 ore și 30 de minute.
    • Suportă mașina și încărcare DC: de la o stație de 50 kW se poate încărca 10-80% în 95 de minute, iar cu puterea maximă suportată de 195 kW sunt necesare 34 de minute (sau 100 km autonomie în 9 minute).
    • Bateria litiu-ion a fost realizată folosind cobalt și litiu din surse strict controlate din Australia, Maroc și Argentina, iar celulele bateriei sunt produse folosind 100% energie electrică verde. A fost testată extensiv la temperaturi cuprinse între -40și +50 de grade Celsius, iar sistemul de management termic de la bord menține o temperatură optimă de funcționare în orice moment.
  • Spectre este cel de-al patrulea Rolls-Royce de serie care utilizează platforma Architecture of Luxury, care este unică și proprietară pentru Rolls-Royce Motor Cars. Într-o mișcare vizionară care amintește de faimoasa profeție a lui Charles Rolls, a fost concepută în mod deliberat de la început pentru a găzdui un sistem de propulsie electric pe măsură ce tehnologia a devenit disponibilă.
    • Platforma cuprinde un cadru spațial din aluminiu, care este infinit scalabil și modificabil în jurul a patru puncte fixe, câte unul la fiecare colț al automobilului. Această flexibilitate inerentă permite Rolls-Royce să regleze peretele despărțitor, podeaua, traversele și panourile pragurilor într-un mod cât mai adecvat fiecărui produs în parte. 
    • Cu Spectre, inginerii au deblocat un potențial neexplorat anterior al conceptului. Secțiunile sofisticate din aluminiu extrudat și integrarea bateriei în structură fac ca spaceframe-ul lui Spectre să fie cu 30% mai rigid decât în orice Rolls-Royce anterior. Arhitectura a permis, de asemenea, inginerilor să plaseze podeaua la jumătatea distanței dintre structurile pragurilor, mai degrabă decât deasupra sau sub ele.
    • Un canal pentru cablare și conducte de control a climatizării rulează între baterie și podea, cu bateria montată dedesubt, producând un profil perfect neted sub podea. Acest lucru permite o poziție joasă de ședere, în timp ce deplasarea locației pereților etanși adâncește planșa de bord pentru a crea o cabină asemănătoare unui cocon. Această senzație este amplificată de parbrizul dramatic înclinat, care contribuie, de asemenea, la aerodinamica excepțională a mașinii.
    • Poziția bateriei îi conferă o funcție secundară extrem de benefică: complet integrată în arhitectura automobilului, acționează ca 700 kg de izolație acustică suplimentară
  • Spectre este echipat simultan cu tehnologii moderne de asistență precum Centrare activă în bandă și Cruise Control adaptiv.
  • Spectre are o funcție de recuperare a energiei la frânare pe care șoferul o poate configura prin apăsarea unui buton marcat cu “B” pe maneta din spatele volanului. Prin activarea Brake Mode, recuperarea este sporită, permițând așa-numita conducere cu o singură pedală și chiar permițând mașinii să se oprească complet, dacă se dorește. Setarea implicită la pornire este recuperarea redusă, imitând stilul de conducere automată al unui Rolls-Royce cu motor cu ardere internă.
  • Spectre este cel mai conectat Rolls-Royce din istorie, cu de trei ori mai multe semnale emițător-receptor decât pe orice model anterior. Inginerii îl descriu drept „Rolls-Royce in ultra-high definition” datorită vitezei și preciziei răspunsurilor sale la condițiile de drum și vreme. Fiecare dintre miile de caracteristici ale sistemului de propulsie și șasiu ale mașinii au fost testate și perfecționate în mod exhaustiv în timpul programului său de testare de 2.5 milioane de kilometri.
    • Printr-o arhitectură software cunoscută sub numele de Inteligență descentralizată, datele sunt procesate mai aproape de sursa lor, mai degrabă decât să fie tratate în întregime de o singură unitate centrală de procesare. Pentru a realiza acest lucru, fiecare dintre cele 141.200 de variabile emițător-receptor are propriul său control manual dedicat.
    • În aproape toate cazurile, mai multe subvariabile suplimentare țin cont de variațiile de climă, viteza la sol, tipul de drum, starea vehiculului și stilul de condus. Acest lucru permite mașinii să răspundă mai rapid la intervențiile șoferului și la schimbarea condițiilor de drum.
  • Suspensia modelului este o evoluție a Planar System lansată inițial pe noul Ghost. Inginerii o descriu drept „o orchestră de sisteme”, care combină hardware-ul special dezvoltat și capacitățile de procesare de mare viteză ale Spectre pentru a oferi o caracteristică distinctiv a mărcii, cea de „plimbare magică pe covor zburător”.
    • Rigiditatea la torsiune a lui Spectre, cu 30% mai mare, anulează necesitatea folosirii unui amortizor superior pe care îl are Ghost. Iar pe drumurile drepte, sistemul poate decupla automat barele anti-ruliu ale lui Spectre, permițând fiecărei roți să acționeze independent. Acest lucru previne mișcarea de balansare care apare atunci când o parte a vehiculului lovește o ondulație a drumului și reduce dramatic perturbările de înaltă frecvență cauzate de defecte mai mici și repetate ale suprafeței.
    • Și, atunci când sistemul detectează o curbă, cuplează la loc toate componentele, întărește amortizoarele și se pregătește să activeze sistemul de direcție pe patru roți pentru a asigura intrarea și ieșirea fără efort. În timpul virajelor, senzorii individuali monitorizează aproape 20 de parametri diferiți de direcție, frânare, furnizare de putere și suspensie și îi reglează automat pentru a menține o urmărire a traseului și o stabilitate perfectă.
  • Din punct de vedere al designului exterior:
    • Grila Pantheon a lui Spectre este cea mai lată montată vreodată pe un Rolls-Royce. Paletele din oțel inoxidabil lustruit sunt netede și se potrivesc de minune, fiind ușor iluminate cu 22 de LED-uri care luminează suprafața posterioară sablată, creând o semnătură tridimensională subtilă pe timp de noapte.
    • Figurina Spirit of Ecstasy a fost creată special pentru Spectre. Cu o poziție mai scăzută și un profil mai aerodinamic, perfecționat în peste 830 de ore de modelare a designului și teste în tunelul eolian, contribuie la coeficientul de rezistență al mașinii de doar 0,25 Cd, făcând din Spectre cel mai aerodinamic Rolls-Royce construit vreodată. Și linia fără sudură a acoperișului contribuie semnificativ la aerodinamica excepțională.
    • Farurile separate pe două nivele au fost o caracteristică semnătură Rolls-Royce de mulți ani și sunt o referință vizuală directă la strămoșul ilustr al lui Spectre – Phantom Coupé.
    • După linia acoperișului din spate, stopurile sunt montate în cel mai mare panou de caroserie produs vreodată pentru un Rolls-Royce, care se extinde de la montantul A până la portbagaj. În așteptarea unei varietăți de comenzi de culori exterioare personalizate, stopurile sunt incolore pentru neutralitate.
    • Pentru a se potrivi cu proporțiile generoase, este primul coupé Rolls-Royce cu două uși de serie care a fost echipat cu jante de 23 de inci în aproape 100 de ani.
  • Din punct de vedere al designului interior:
    • Conține o multitudine de funcții la comandă avansate tehnologic. Pentru prima dată pe un model de serie, acestea includ Starlight Doors, care încorporează 4.796 de „stele” cu lumină slabă în panourile ușilor. Dacă doresc, clienții pot alege alternativ un fundal de lambriuri Canadel, realizate manual dintr-o gamă de lemn rafinat.
    • Tema eterică, cerească continuă cu așa-numita Fascie iluminată. Dezvoltat pe parcursul a doi ani și a mai mult de 10.000 de ore de muncă colective, acest panou din planșa de bord încorporează denumirea Spectre înconjurată de un grup de peste 5.500 de stele. Luminile sunt complet invizibile atunci când autoturismul nu este în funcțiune.
    • Inspirat de croitoria britanică, noul design al scaunului frontal are secțiuni care pot fi redate în culori contrastante sau potrivite cu baza principală.
    • Ca și în cazul tuturor autoturismelor Rolls-Royce, suita interioară oferă clienților posibilități aproape infinite de personalizare.
  • Împreună cu mașina mai vine ceea ce se numește SPIRIT – o arhitectură digitală complet reproiectată care conectează proprietarul cu mașina sa mai strâns decât oricând. Pe lângă gestionarea funcțiilor mașinii, SPIRIT este integrat perfect în aplicația Whispers a mărcii, permițând proprietarilor să interacționeze cu mașina lor de la distanță.
    • Pentru prima dată, cu ajutorul soluției, clienții își pot extinde dorințele în termeni de personalizare în domeniul digital, de exemplu, selectând culoarea cadranelor instrumentelor pentru a completa paleta interioară a mașinii sau finisajul exterior.

Prețul de start al mașinii este de 330.000 de lire sterline în Marea Britanie (echivalentul a 380.000 de euro). Nu vor exista două mașini identice, spune compania.

Amintim că până la sfârșitul lui 2030, întregul portofoliu de produse al companiei va fi complet electric; Rolls-Royce nu va mai produce niciodată un nou model cu motor cu ardere internă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise