Scandal între Formula 1 şi FIA. Mohammed Ben Sulayem, acuzat că şi-a depăşit atribuțiile de serviciu
Între organizatorii Formula 1 şi conducerea de vârf a FIA s-a iscat un scandal! Ce s-a întâmplat?
Cine urmărește cu atenție acest sport, cel mai probabil că a auzit despre oferta recentă a Arabiei Saudite de a cumpăra F1 de la Liberty Media în schimbul a 20 de miliarde de dolari! Având în vedere că înșiși cei de la Liberty au cumpărat F1 de la Bernie Ecclestone, în urmă cu şase ani pentru aproape 8.5 miliarde de dolari, aceasta este mai mult decât o sumă decentă.
Ca răspuns/reacţie la această propunere, președintele FIA Mohammed Ben Sulayem a decis să scrie o postare în care a comentat-o, iar această intervenție nu a plăcut deloc actualei conduceri Formula 1. Şi asta pentru că FIA nu are niciun drept să se implice în vreun fel în problemele/întrebările comerciale ale F1, dat fiind faptul că este doar un regulator sportiv.
Mohammed Ben Sulayem a declarat public că Fondul de investiții publice din Arabia Saudită (PIF) oferă o sumă prea mare și orice cumpărător priceput ar trebui să vină la conducerea F1 cu un plan de dezvoltare durabilă, nu doar cu o pungă de bani. Apoi, președintele FIA a adăugat că organizația va lua în considerare impactul asupra promotorilor în ce priveşte costurile comerciale, în cazul unei achiziții.
Liberty Media și personal John Malone au fost uimiți de această retorică. Drept urmare, Formula 1 a scris o scrisoare oficială către FIA. În aceasta se afirmă că Mohammed Ben Sulayem și-a depășit atribuţiile de serviciu și nu are drepturi de a participa în afacerile comerciale ale F1. De asemenea, se precizează că FIA poate fi responsabilă pentru orice acțiuni care vor afecta costul Formulei 1, iar astfel de acțiuni includ şi declarații publice despre costul umflat.
Conducerea Formula 1 a amintit că FIA are un contract valabil pentru 100 de ani, semnat la începutul secolului XXI (chiar e pe bune), conform căruia F1 are dreptul exclusiv asupra drepturilor sale comerciale. Scrisoarea mai subliniază în mod special că un potențial cumpărător al F1 nu trebuie să consulte FIA în această chestiune, iar comentariile Președintelui FIA aduc prejudicii semnificative intereselor acționarilor și investitorilor, lucru ce poate fi urmat de răspundere juridică.
Cmentariile sunt închise