Se împlinesc două luni de scăderi continue a prețurilor la carburanți în Moldova. Cât vor costa în weekend

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Săptămâna curentă (08-14.08.2022) completează perioada de 8 săptămâni consecutive de scădere a prețurilor de comercializare cu amănuntul la benzină și de 7 săptămâni la motorină. În perioada respectivă, prețurile au scăzut cu 7.67 lei/litru sau 22.63 % la benzina COR 95 și cu 6.73 lei/litru sau 20.73% la motorina standard.

În rezultatul scăderilor constante a cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol de la bursele internaționale, actualele prețuri maximale stabilite de ANRE la carburanți au coborât până la nivelul înregistrat ultima dată în luna martie!

Pentru următoarele trei zile, 13-15.08.2022, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite de către ANRE la nivelul de:

  • 26.23 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-17 bani);
  • 25.73 lei/litru – pentru motorina standard (-13 bani).

ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei aplicate, carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția. Nivelul prețurilor la produsele petroliere este influențat doar de evoluțiile pe piața internațională și este exclusă posibilitatea companiilor petroliere să intervină în procesul de stabilire a acestora.


Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata