Şeful BMW: „Impunerea de tarife vamale mașinilor electrice din China – precum a lovi cu stângul în dreptul tău”

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Şeful BMW, Oliver Zipse, a avertizat că impunerea de taxe vamale de către Uniunea Europeană la importurile de vehicule electrice (EV) chinezeşti ar putea afecta semnificativ planul industrial “Green Deal” al blocului comunitar şi ar lovi producătorii auto germani care importă maşini produse în China.

Comisia Europeană a lansat în octombrie o investigaţie asupra industriei chineze de vehicule electrice. Ancheta, programată să dureze 13 luni, caută să stabilească dacă vehiculele electrice mai ieftine produse în China beneficiază în mod incorect de subvenţii de stat. China a denunţat ancheta, pe care a calificat-o drept un “protecţionism pur”. A mai subliniat că probabil va dăuna relaţiilor comerciale sino-europene.

„Curând vom vedea că ne dăm cu stângul în dreptul”, a declarat Oliver Zipse, după ce producătorul a raportat rezultatele trimestriale.

BMW aduce din China pe piaţa din Europa modelele MINI şi iX3. Ca şi rivalele germane Volkswagen şi Mercedes-Benz, BMW este puternic dependent de veniturile din afacerea sa din statul asiatic. China este a doua mare piaţă a BMW după Europa, fiind responsabilă pentru aproape 32% din vânzări în primul trimestru din 2024.

„Nu credem că industria noastră are nevoie de protecţie. Operarea la nivel mondial le dă producătorilor auto un avantaj industrial. Putem pune în pericol cu uşurinţă acest avantaj prin introducerea de taxe vamale”, a avertizat Zipse.

În martie, Comisia Europeană a început înregistrarea vamală a importurilor de vehicule electrice din China. Asta înseamnă că ar putea fi impuse taxe vamale în momentul în care investigaţia va stabili nereguli. Investigaţia ar urma să se finalizeze până în noiembrie, dar UE ar putea impune tarife provizorii în iulie.

Miercuri, preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a declarat la Berlin că Europa trebuie să ia măsuri pentru a preveni inundarea pieţei blocului comunitar cu vehiculele electrice chinezeşti subvenţionate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi von der Leyen i-au cerut luni şefului statului chinez, Xi Jinping, să asigure un comerţ mai echilibrat cu Europa.

Zipse a explicat că BMW şi alţi producători auto au “dependenţe bilaterale nu doar de produsul final, ci şi pe partea de componente şi materii prime”. Impunerea de tarife vamale ar afecta noile standarde UE privind emisiile de CO2.

„Nu va exista nicio maşină în UE fără componente din China”, a apreciat Zipse.

Un BMW i5 care a ieșit recent de pe linia de producție de la uzina Dadong din China este cel de-al șaselea milion de automobile produse de întreprinderea mixtă BMW Brilliance Automotive (BBA). A fost nevoie de doar 15 luni pentru a produce ultimul milion de automobile.

Vehiculul de referință a fost supus tuturor verificărilor de calitate riguroase obișnuite care au loc, inclusiv Inspecția Automată a Suprafețelor în atelierul de vopsire. Acolo, fiecare mașină este fotografiată de 100.000 de ori, iar inteligența artificială este utilizată pentru a identifica impuritățile, fibrele, zgârieturile sau alte defecte minore în vopsea – în mod fiabil și cu o precizie milimetrică. Orice neregularitate este marcată pe suprafață cu laser și remediată.

Între timp, BMW se pregătește, de asemenea, să lanseze producția modelului Neue Klasse. Urmează să fie lansat la nivel mondial în 2025, iar China va produce primele modele începând cu 2026. Toate cele trei fabrici BBA – Dadong, Tiexi și Lydia – pot produce deja automobile complet electrice.

Vezi și: China a depășit Germania în exporturile de maşini! Doar 10 producători vor domina în viitor piaţa EV

Cmentariile sunt închise