Sezonul din 2024 al campionatului FIA WEC va fi mai fierbinte decât oricând! Iată principalele motive

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Campionatul Mondial de curse de Anduranță FIA WEC de anul viitor va include un număr record de participanți în clasa de top Hypercar (19), alături de 18 înscrieri în clasa LMGT3. Un număr uluitor de 14 producători auto vor fi reprezentați în ambele clase – cel mai mare număr din istoria FIA WEC!

Constructorii care vor concura anul viitor sunt Alpine, Aston Martin, BMW, Cadillac, Corvette, Ferrari, Ford, Isotta Fraschini, Lamborghini, Lexus, McLaren, Peugeot, Porsche și Toyota – toate aceste nume evidențiind creșterea continuă a principalei serii de curse de anduranță din lume.

Au fost dezvăluite și câteva nume sonore noi printre piloții participanți (fiecare echipă trebuie să prezinte cel puțin un șofer pentru fiecare mașină înscrisă), cum ar fi: multiplul campion mondial MotoGP, Valentino Rossi, care va concura de partea Team WRT în LMGT3; proaspătul campion LMP2 și fost pilot de F1 Robert Kubica, care va trece de la Team WRT la AF Corse pentru a conduce un Ferrari 499P Hypercar.

Iar fostul pilot de rezervă al Haas F1 și actualul pilot de rezervă al Mercedes-AMG F1, Mick Schumacher, se va găsi pe lista piloților Alpine! Nu trebuie să uităm că Lamborghini i-a recrutat pe Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli, Romain Grosjean și Daniil Kvyat.

AICI poți vedea lista de înscrieri pentru sezonul din 2024, urmând a fi completată cu toți piloții.

De când clasa Hypercar a fost introdusă în 2021, WEC a crescut nemăsurat, clasa atingând cifre record pentru sezonul din 2024. Nouă producători auto vor concura pentru marele titlu anul viitor, inclusiv campionii mondiali precum Toyota, Cadillac, Ferrari, Peugeot și Porsche. Alpine va face pasul de la LMP2 la Hypercar și se va alătura noilor veniți BMW, Lamborghini și Isotta Fraschini.

WEC de anul viitor se extinde, de asemenea, la opt runde cu adăugarea etapei din Sao Paulo (Brazilia), deoarece WEC face o revenire binevenită în America de Sud. De asemenea, vor avea loc noi runde la Doha (Qatar) și Imola (Italia), plus o întoarcere la COTA în Texas, SUA.

Campionatul va călători în total în cinci regiuni ale globului – Europa, Orientul Mijlociu, Asia, America de Nord și America de Sud (Doha, Imola, Spa-Francorchamps, Le Mans, Sao Paulo, COTA, Fuji și Bahrain).

De asemenea, nou pentru 2024 este că FIA WEC va fi constituit doar din două clase participante: Hypercar și noua clasă LMGT3. Acesta din urmă înlocuiește clasa LMGTE-Am care a fost pe grila WEC încă din sezonul inaugural al seriei în 2012. Noua clasă GT se va baza pe platforma tehnică GT3 existentă a FIA și se va concentra în continuare pe participarea așa-numiților gentlemen drivers.

Sezonul din 2024 va fi și primul sezon din istoria Campionatului Mondial de Anduranță fără clasa LMP2, după ce s-a renunțat la aceasta din cauza cererii tot mai mari de participare în clasele Hypercar și LMGT3. Totuși, LMP2 va continua să facă parte din European Le Mans Series, Asian Le Mans Series și IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Totodată, aceste mașini vor putea participa doar la Le Mans, 15 locuri fiind rezervate pe grila din 2024.

Clasa LMGTE-Pro a fost eliminată în 2022.

Cmentariile sunt închise