Sfaturi utile: Cum să conducem în siguranţă în condiții de vânt puternic?

Din seara zilei de ieri vântul s-a activizat şi conform alertei meteo actualizate de curând, în ziua de astăzi şi cea de mâine se vor resimţi intensificări de până la 17-22 m/s. Ulterior vântul se va domoli şi vor fi doar temperaturi geroase.

Şi la această oră vânt puternic, care organizează transport de zăpadă la sol, astfel încât starea drumurilor este satisfăcătoare, se înregistrează în raioane din nordul ţării.

În contextul celor spuse, INSP vine în atenţia şoferilor cu câteva sfaturi privind condusul în siguranţă pe timp de vânt puternic:

  • țineţi ambele mâini pe volan și circulaţi cu viteză redusă;
  • fiți foarte atenți la rafalele puternice de vânt în câmp deschis, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la încrucișările cu autovehiculele cu gabarit mare;
  • păstraţi o distanță mai mare față de alte mașini, în special față de vehicule înalte;
  • fiţi conștienţi că, în condiții de vânt puternic, este posibil ca alţi participanţi la trafic sau pietoni să nu audă sunetul claxonului;
  • evitaţi oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor – vântul puternic îi poate rupe;
  • închideţi toate ferestrele în timpul condusului pentru a evita ca rafalele de vânt, care pot aduce praf sau alte elemente, să intre în habitaclu.

Cei mai mulţi şoferi tind să ignore rafalele de vânt care mătură şoseaua, o decizie ce se poate dovedi periculoasă atât pentru siguranţa acestora, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic. În ultimii ani, vântul a devenit un factor de risc pentru majoritatea conducătorilor auto, iar în sezonul rece acesta poate conduce la producerea unor grave accidente de circulaţie, în combinaţie cu alţi factori meteo, cum ar fi ninsoarea, poleiul sau gheaţa!

Puţini conducători auto i-au în calcul forţa vântului când pleacă la drum, considerând că acesta este un factor de care nu trebuie să ţină neapărat seama. În realitate, vântul poate reprezenta un element care împreună cu alţi factori meteo poate crea probleme serioase în trafic, iar în unele cazuri chiar accidente foarte grave. Vă prezentăm mai jos câteva situaţii de care trebuie să ţineţi seama pentru a ajunge în siguranţă la destinaţie.

  • Nu exageraţi cu viteza!

Şoferii consideră că dacă vântul bate din spate, nu pot pierde controlul maşinii.

„Unii şoferi chiar accelerează în astfel de situaţii, ceea ce se poate dovedi extrem de periculos, pentru că vântul îşi poate schimba pe neaşteptate direcţia, iar o rafală venită din lateral poate scoate maşina de pe traiectorie sau o poate face imposibil de controlat, iar de aici până la producerea unui accident de circulaţie nu mai este decât un pas”, a explicat Florin Marin Bogdan, şef de lucrări la Facultatea de Inginerie din Galaţi, într-un articol pentru Adevărul.

  • Luaţi măsuri pentru a avea vizibilitate maximă!

Vântul aduce cu el de multe ori nori de praf, iar vizibilitatea scade în anumite situaţii la doar câţiva metri. Dacă veţi fi pus ca şofer într-o astfel de situaţie, aprindeţi farurile în faza scurtă, inclusiv cele de ceaţă (dacă aveţi o astfel de dotare la maşină), pentru că esenţială în astfel de cazuri este vizibilitatea. Reducerea vitezei este un element care vă va feri de posibile situaţii de risc, cum ar fi animale sau pietoni care circulă pe şosea, ori maşini staţionate pe carosabil.

  • Bălţile, un potenţial pericol!

De regulă, vântul puternic este însoţit şi de ploaie, iar în anumite zone se pot forma bălţi, mai ales pe acele porţiuni unde unde sunt gropi în asfalt. Dacă întâlniţi astfel de bălţi, este indicat să reduceţi semnificativ viteza, în special dacă acestea se întind pe o lungime mai mare, deoarece riscaţi să nimeriţi într-una dintre ele şi să pierdeţi direcţia maşinii, cu consecinţa ieşirii în decor, mai ales dacă bate şi vântul. Acelaşi lucru este valabil şi iarna, când bălţile îngheaţă, iar maşina poate aluneca pe ele, iar dacă mai vine şi o rafală de vânt, nu veţi mai avea niciun control asupra maşinii!

  • Distanţă de siguranţă faţă de maşinile de tonaj greu!

Unii şoferi şi-au făcut un obicei din a merge chiar în spatele autotrenurilor şi autobuzelor, considerând că astfel vor mai reduce din consumul de combustibil.

„Şofatul în astfel de condiţii este periculos indiferent de condiţiile meteo pentru că şoferii acestor autovehicule pot frâna brusc din diverse motive şi riscaţi să ajungeţi cu maşina sub roţile autotrenului. În plus, pot apărea şi alte elemente neprevăzute, iar vântul este unul dintre ele. Dacă vine o rafală puternică, poate răsturna remorca unui camion cât ai clipi, iar dacă sunteţi cu maşina în imediata apropiere, vă puteţi pierde viaţa”, avertizează Florin Marin Bogdan.

Nici depăşirile la aspiraţie nu sunt recomandate, pentru că forţa aerului degajată de autotren poate destabiliza foarte uşor maşina pe care o conduceţi şi vă puteţi trezi că nu o mai puteţi controla deloc.

  • Atenţia focalizată la condus!

Este recomandat ca şoferii să nu stea prea rigizi la volan, indicat fiind să fie relaxaţi când conduc. Asta nu înseamnă sub nicio formă să vorbească la telefon şi în general să facă lucruri care le-ar putea distrage atenţia de la şofat. Ambele mâini trebuie ţinute pe volan, mai ales când afară vântul bate cu putere, tocmai pentru că oricând poate veni o rafală mai puternică, care necesită atenţie maximă şi viteză de reacţie pentru a putea menţine maşina pe şosea.

  • Nu vă concentraţi doar pe ceea ce se întâmplă pe şosea!

De fiecare dată când şofaţi, este indicat să fiţi atenţi nu numai la ce se întâmplă pe carosabil, dar şi în imediata lui apropiere, în special în zilele când vântul bate puternic.

„Puteţi evita astfel ca un copac sau un stâlp de iluminat să se prăbuşească peste maşina dumneavoastră în urma unei rafale de vânt. Acestea sunt doar două exemple, însă sunt nenumărate obiecte care pot fi purtate de rafalele puternice şi care pot lovi autovehiculul pe care îl conduceţi dacă nu sunteţi atenţi”, punctează Florin Marin Bogdan.

Pentru a evita astfel de situaţii, este recomandat să ascultaţi informaţiile meteo, astfel încât să puteţi ocoli din timp zonele unde se anunţă furtuni sau alte fenomene meteo asemănătoare.

  • Nu conduceţi când nu mai puteţi controla maşina din cauza vântului!

Există situaţii în care rafalele de vânt devin atât de puternice, încât te pot scoate efectiv de pe şosea. Pentru a evita o astfel de situaţie, cel mai indicat este să opriţi într-o parcare, însă este de preferat ca aceasta să fie la distanţă de carosabil. Porniţi luminile de avarie şi aşteptaţi ca vântul să se potolească, pentru că este inutil să vă riscaţi viaţa şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic doar pentru a ajunge cu câteva minute mai devreme de destinaţie.

  • Identificați zonele periculoase şi evitaţile!

Dacă aţi decis să opriţi pentru a aştepta ca vântul să se potolească, nu o faceţi oriunde!

„Verificaţi dacă în preajma locului unde aţi parcat maşina sunt copaci sau stâlpi de înaltă tensiune, iar dacă aşa stau lucrurile, duceţi autovehiculul cât mai departe de aceştia, pentru că există riscul să se prăbuşească peste maşină din cauza vântului foarte puternic. Şi firele de tensiune sau crengile rupte pot conduce la producerea unor drame. Sunt de evitat şi parcările din imediata vecinătate a blocurilor, în special a celor care au acoperişuri, pentru că vântul poate angrena bucăţi de acoperiş sau din izolaţie, ce se pot prăbuşi peste maşină”.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise