Şoferii din Moldova care vor avea amenzi neachitate nu vor putea efectua revizia tehnică la maşină
Șoferii din Moldova vor trebui să prezinte un nou document la efectuarea reviziei tehnice. Este vorba despre cazierul contravențional al mașinii – act care confirmă sau infirmă existența “pe cont” a unor amenzi neachitate.
Acest lucru se va întâmpla doar dacă vor fi aprobate prevederile unui nou proiect de lege pentru modificarea Legii privind siguranța traficului rutier și Codul transporturilor rutiere.
Astfel, inspectorii de la centrul de testare tehnică vor putea să admită efectuarea inspecţiei tehnice periodice doar dacă nu sunt pornite procese contravenționale pe încălcări din domeniul circulației rutiere.
În cazul în care reprezentanţii stației de inspecție tehnică constată în baza de date că vehiculul are pornite procese contravenționale pe încălcări din domeniul circulației rutiere, atunci conducătorul este obligat să prezinte, de rând cu celelalte acte și cazierul contravențional pentru autovehicule.
Cazierul contravenţional pentru autovehicul va reprezenta actul confirmativ eliberat de subdiviziunea specializată a Ministerului Afacerilor Interne, care va conţine datele deţinute de Poliţie despre existenţa/lipsa informaţiilor de implicare a autovehiculului în comiterea accidentelor rutiere sau a altor contravenţii din domeniul circulaţiei rutiere, în privinţa cărora nu a expirat termenul de prescripţie de tragere la răspundere contravenţională, ori informații cu privire la contestarea proceselor verbale, prin care contravenientul a fost sancționat contravențional.
Respectiv sau cu alte cuvinte, şoferii care vor avea amenzi neachitate nu vor putea trece procesul de revizie tehnică până când nu le vor “stinge”.
În situația în care, inspectorul stației de testare tehnică va accesa baza de date și va constata lipsa contravențiilor menționate, atunci posesorul autovehiculului nu va mai fi nevoit să prezinte respectivul cazier şi va putea efectua revizia tehnică fără probleme.
Măsurile vin să corespundă cerințelor normelor europene, fiind urmărit obiectivul de a reduce cu 50% numărul deceselor ca urmare a accidentelor rutiere până în anul 2020. În proiect se mai menţionează că acest lucru se practică deja în mai multe state ale lumii.
https://drive.google.com/file/d/0B9OY8jTSnKs7NnJlODZXZmJrdFU/preview
https://drive.google.com/file/d/0B9OY8jTSnKs7NXpWc2VBUWc5aVU/preview
Cmentariile sunt închise