Sondaj: Investigația anti-subvenții a UE răcește dorința sectorului EV din China de a investi în Europa

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Investigaţia anti-subvenţii a UE privind vehiculele electrice chineze a afectat vânzările EV ale firmelor din China şi încrederea lor în investiţiile în Europa. Despre acest lucru spune un sondaj realizat printre producătorilor chinezi, consultat de Reuters.

Investigaţia UE privind vehiculele electrice chineze a afectat vânzările firmelor din China şi încrederea lor în investiţiile în Europa.
FOTO: REUTERS/Claudia Greco

Aproximativ 82% dintre firmele auto şi din lanţul de aprovizionare spun că investigaţia anti-subvenţii a UE a erodat încrederea lor în investiţiile în Europa în viitorul apropiat. Datele se conțin într-un sondaj realizat în perioada aprilie-mai.

Un total de 73% dintre respondenţi au raportat un declin al vânzărilor auto pe piaţa europeană în urma anchetei UE.

O majoritate clară a companiilor susţine că o colaborare cu partenerii din Europa, cum ar fi distribuitori şi companii de leasing, a fost întârziată sau redusă. Iar investigaţia UE afectează imaginea mărcilor lor în Europa, făcând mai dificilă atragerea celor mai bune talente din Europa.

Totuşi, sondajul arată că producătorii EV din China îşi menţin angajamentul faţă de Europa ca piaţă strategică cheie. Și își vor extinde prezenţa pe continent, majoritatea intenţionând să-şi deschidă fabrici în următorii cinci ani.

În China se cere un răspuns

Comisia Europeană a informat că intenţionează să impună tarife vamale suplimentare pentru vehiculele electrice chineze, începând cu data de 4 iulie, o măsură care este posibil să ducă la represalii din partea Chinei. Vehiculele produse în uzinele chineze şi importate în UE sunt vizate deja de tarife vamale de 10%.

Publicaţia Global Times a anunţat că producătorii auto chinezi au cerut Beijingului să recurgă la represalii în răspuns. Într-o întâlnire secretă, la care au participat şi reprezentanţi ai companiilor auto europene, producătorii auto chinezi şi grupurile din industrie au sugerat autorităţilor majorarea tarifelor vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice importate din Uniunea Europeană.

Luna trecută, Global Times anunțase că un centru de cercetare auto afiliat Beijingului a sugerat ca statul chinez să majoreze la 25% tarifele vamale la vehiculele mari alimentate cu motoare termice. În prezent, China impune taxe vamale de 15% la importurile de maşini.

Cmentariile sunt închise