Ştiai asta? Motivul pentru care Mazda a instalat o baterie “mică” pe primul său electromobil
La prima vedere, s-ar putea să credeți că Mazda a făcut o greșeală când a anunţat primul său electromobil, crossover-ul compact MX-30, acesta fiind dotat cu o baterie de capacitate redusă. Însă există o explicaţie.
În timp ce marii producători de automobile urmăresc cum să se întreacă în a calma clienţii care se îngrijorează în privinţa vehiculelor electrice (aici fiind vorba despre autonomie), prin montarea unor baterii cât mai mari posibile, care permit atingerea a minim 400 de km dintr-un singur “plin”, Mazda a pus pe noul MX-30 un pachet de baterii de doar 35.5 kWh, rezultând o autonomie de aproximativ 200 km în ciclu realist WLTP.
Mulţi din această cauză s-au întrebat dacă mai este o maşină electrică atrăgătoare în acest caz şi ce îi va convinge să o cumpere. Acelaşi Hyundai Kona EV de dimensiuni similare, care are un pachet de baterii de 39 de kWh ce permite o autonomie de 289 km, are un preț de aproximativ 38.000 de euro. Comparativ, MX-30 are un preț estimat la aproximativ 35.000 de euro.
Cei de la Mazda spun că problema nu este în menţinerea unui preţ cât mai redus. Pur și simplu s-a adoptat o abordare diferită atunci când s-a decis oferirea lui MX-30 cu o baterie mai mică. Cu alte cuvinte, potrivit lui Christian Schultze, directorul centrului de dezvoltare şi cercetare la Mazda Europe, pachetul de baterii în cauză are dimensiunea “responsabilă”, relatează Automotive News.
Baza acestei afirmaţii este o evaluare a ciclului de viață a emisiilor totale de CO2, afirmând că MX-30 cu un acumulator de 35.5 kWh este comparabil la acest capitol cu un hatchback compact diesel Mazda3. Schultze a spus că, chiar și după înlocuirea bateriei, lucru care s-ar putea întâmpla după primii 160.000 km parcurşi, emisiile totale de CO2 ale MX-30 sunt încă comparabile cu cele ale maşinii diesel anterior menţionate.
Mazda menţionează că un acumulator de 95 kWh, respectiv un electromobil cu autonomie mare, ar avea emisii de CO2 semnificativ mai mari din prima zi, atât din producția de energie, cât și din consumul mai mare de electricitate. Și când acel pachet mai mare trebuie înlocuit, emisiile globale vor sări din nou sus. Bateriile cu rază lungă de acțiune ar fi mai rele pentru mediul înconjurător, a afirmat Schultze, punctând calculele Mazda pentru producția de CO2 pe termen lung.
În context, Mazda, spre deosebire de alţi producători care nu doresc să vorbească despre asta, nu ascunde şi afirmă că electromobilele la fel generează emisii de CO2, deşi într-o cantitate puţin mai redusă decât maşinile cu motoare cu combustie internă, în acest caz întâmplându-se de la producerea de energie electrică şi căldura emanată în timpul procesului. Respectiv, cu cât este mai mare capacitatea bateriei, cu atât emisiile de CO2 pot ajunge să depăşească chiar şi cantitatea generată de maşini diesel.
În baza unor calcule de acest fel înseamnă că va trebui să reevaluăm viziunea noastră asupra sectorului de vehicule electrice în creștere: amprenta de mediu a unei mașini ar putea fi la fel de importantă pentru cumpărători ca şi prețul, scopul utilizării și autonomie.
Cu toate acestea, după cum menționează portalul Engadget, există o problemă principală: Mazda își bazează cifrele pe mediile europene de generare a energiei electrice începând cu 2016. Amprenta de carbon va fi considerabil mai mică dacă de exemplu tu locuiești într-o zonă alimentată cu energie cu emisii zero sau dacă Mazda produce baterii în mod similar în condiţii fără emisii.
Mai mult decât atât, producătorul auto presupune că amestecul de energie nu s-a schimbat semnificativ și nu se va produce în viitorul apropiat. În timp ce Mazda este conștientă că EV-urile au încă un impact asupra planetei, se pare că aceste vehicule sunt proiectate doar pentru prezent (dacă nu pentru trecut) în loc de viitor şi s-ar putea să piardă banii de la persoanele care au nevoie de mai multă autonomie decât MX-30 poate livra.
Cmentariile sunt închise