SUA: Intră în vigoare măsuri înăsprite care sunt orientate spre eliminarea fenomenul fraudării datelor odometrului

În Statele Unite ale Americii, de la 1 ianuarie 2021, intră în vigoare măsuri înăsprite în baza cerințelor locale federale pentru înregistrarea datelor odometrelor autovehiculelor, atunci când acestea trec revizia tehnică, se vând, se transferă în altă proprietate sau sunt implicate în alte acţiuni similare.

Dacă până la Revelion cifrele privind kilometrajul trebuiesc introduse într-o singură bază de date pe durata primilor 10 ani de la data lansării mașinii, atunci începând cu anul viitor, perioada pentru transferul obligatoriu şi corect al acestor date va fi de 20 de ani!

FOTO: cbc.ca

Noua regulă se va aplica vehiculelor care sunt produse din septembrie 2010 și mai nou, conform autorității federale de reglementare NHTSA (Administrația Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi). Pentru maşinile mai vechi nu este valabilă, astfel încât la importul acestora ar trebui de atras atenția la acest aspect!

De notat că în Statele Unite modificarea parcursului este o infracțiune care se poate pedepsi şi penal, motiv pentru care acest tip de fraudă se întâlnește deja tot mai rar comparativ cu alte ţări în care autoritățile închid ochii la o astfel de abatere, Republica Moldova nefiind o excepţie.

Flota de autovehicule din SUA este mai veche ca niciodată: vârsta medie a unui autoturism în țară a depășit 12 ani și, pentru a evita o creștere a cazurilor de modificare a parcursului, NHTSA a decis să extindă termenul obligatoriu de transfer de date.

“Conform legislației federale, oricine transferă dreptul de proprietate asupra unui vehicul din gama anului 2011 sau mai nou va trebui să furnizeze informațiile despre kilometraj noului proprietar. Maşinile din gama anului 2010 și cele mai vechi continuă să fie scutite de cerințele de divulgare a kilometrajului. Vânzătorii de mașini produse din septembrie 2010 (pentru gama anului 2011) ar trebui să dezvăluie în continuare kilometrajul real până la începutul lui 2031”, se menţionează într-un comunicat al NHTSA .

Amintim că în Republica Moldova fraudarea datelor odometrului la orice tip de vehicul se pedepseşte doar contravenţional cu o amendă de până la 4.500 de lei pentru persoanele fizice şi de până la 7.500 de lei pentru persoanele juridice. Deşi fenomenul încă se înregistrează sub o formă activă, nu prea am auzit la ştiri şi nu s-a dat publicităţii nicăieri vreo statistică explozivă despre câte persoane au fost depistate şi pedepsite în acest sens.

În această situaţie, pentru că nu este o regulă eficientă în domeniu, cei care caută să-şi cumpere un automobil rulat şi nu sunt siguri de parcursul pe care-l afişează, sunt nevoiţi să apeleze la servicii gen Auto Inspect.

Vezi şi:

https://autoblog.md/moldova-se-elimina-varsta-plafon-de-import-a-masinilor-si-se-majoreaza-cotele-accizelor-pentru-vamuirea-celor-mai-vechi-de-sapte-ani/

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/