(update) Tesla a iniţiat totuşi un recall de bunăvoie
(update 02.02.2021) Tesla a iniţiat totuşi un recall de bunăvoie. Campania afectează 134.951 de mașini electrice Model S și Model X, produse şi lansate pe piaţă Statelor Unite ale Americii din mai 2012 până în martie 2018. Celor care cad sub incidenţă (pot fi verificate aici) le pot ieşi din funcţie ecranul tactil și cu el o mulțime de alte sisteme.
Tesla spune că problema se referă la mașinile cu 8 GB de memorie încorporată. Aceasta se umple cu informaţii pe an ce trece şi sistemul poate da la un moment dat o eroare, motiv pentru care şoferul poate fi lăsat fără o serie de funcții importante, printre care încălzirea parbrizului sau indicatoarele de direcţie.
Mașinilor electrice li se va înlocui memoria cu una de 64 GB în mod gratuit și li se vor face un update de software proaspăt. Tesla cere, de asemenea, tuturor proprietarilor să verifice versiunea de firmware. Cea mai nouă instalată micșorează probabilitatea apariţiei erorii până automobilul nu va ajunge în service.
[embeddoc url=”https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2021/RCAK-21V035-5245.pdf”]
[embeddoc url=”https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2021/RCLRPT-21V035-4682.PDF”]
(18.01.2021) Tesla ar putea fi obligată prin instanţă să facă un recall. În ce constă problema depistată pe Model S/X
Administrația Națională pentru Siguranța Traficului Rutier (NHTSA) din SUA a cerut companiei Tesla să cheme de bună voie în service circa 158.000 de vehicule electrice din cauza defecțiunilor unității de control a sistemului multimedia, element care ar putea reprezenta o amenințare în timpul procesului de conducere. Printre potențialele riscuri invocate se numără deconectarea bruscă a ecranului tactil central.
Piesa care se poate defecta se numește MCU (media control unit). Specialiștii au identificat problema încă în noiembrie 2020 și au descris-o ca una care poate afecta siguranța vehiculului. Potrivit NHTSA, defectul ar putea fi depistat în exemplare Tesla Model S produse între anii 2012-2018 și Model X produse între anii 2016-2018. Este posibil ca şi câteva exemplare importate în ţara noastră din SUA să cadă sub incidenţa unui recall.
NHTSA a adăugat că, în timpul analizei datelor, Tesla a confirmat că toate unitățile MCU vor eșua în mod inevitabil într-o bună zi, având în vedere capacitatea limitată de stocare. Iar The Drive scrie în context că Tesla, pentru a reduce costurile producţiei, a folosit monitoare nu de la furnizori de componente auto, ci de la producătorii de componente de calcul. Prin urmare, astfel de ecrane pot în timp înceta să mai reziste la sarcinile caracteristice maşinilor (vibrații și schimbări de temperatură), iar mai devreme sau mai târziu vor începe să se strice în masă.
Defecțiunile cu privire la ecranul tactil de 17 inci prezintă probleme grave de securitate, inclusiv prin pierderea imaginilor de pe camere. Este și mai rău dacă afișajul se oprește în timp ce sistemul de pilotare semi automatizată funcționează, deoarece șoferul nu va mai putea urmări cum funcţionează. În plus, încălzirea parbrizului va deveni indisponibilă, ceea ce crește riscul de înghețare a sticlei pe vreme rece, pe lângă multe alte funcţii care prin intermediul monitorului se controlează.
Agenția a mai menționat că Tesla a lansat mai multe actualizări OTA în încercarea de a atenua unele dintre probleme, dar consideră că acest lucru nu este suficient şi că producătorul trebuie să ia măsuri preventive. Tesla trebuie să răspundă la solicitarea NHTSA până pe 27 ianuarie. În cazul în care compania nu este de acord, trebuie să ofere agenției o “explicație completă şi motivantă a deciziei sale”, însă dacă nu o va face atunci urmează să fie impusă prin instanţă. Dacă este de acord – să facă un recall.
De regulă, NHTSA solicită (nu obligă) rareori organizarea unei campanii de rechemare în service, asta pentru că producătorii de automobile sunt de acord voluntar să rezolve potențialele probleme în timpul discuției cu autoritățile de reglementare.
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise