Top 10 automobile ruseşti de care nu aţi auzit sau nu le-aţi văzut niciodată (foto)
În ţara noastră mai există unele persoane care au o nostalgie faţă de fosta Uniune Sovietică şi poate de vehiculele care au fost produse în acea perioadă. Un portal rusesc a făcut un top al unor automobile rare, unice şi neobişnuite, unele dintre care nu au ajuns să fie construite în serie. Din clasament fac parte şi maşini proiectate în Federaţia Rusă, după destrămarea URSS.
1. АZLK-2144 “Istra” (1988).
Un vehicul experimental produs la uzina AZLK într-un singur exemplar. Niciodată nu a fost construit în serie. Se deosebea pe atunci de un vehicul normal printr-o serie de caracteristici unice: caroserie fără montanţi B, uşi care se deschid vertical, motor diesel alimentat cu ulei de rapiţă, cameră pentru vedere nocturnă şi indicarea informaţiilor de pe cadranele de bord pe parbriz, o transmisie automată unică.
2. VAZ-2106 “Turist” (1976).
Conceptul unui pick-up care se dorea a fi dotat cu un cort în spaţiul de depozitare. Se planifica ca automobilul să fie dotat cu tracţiune integrală şi cu sistem de blocare a diferenţialului. Conducerea companiei a refuzat ca un astfel de model să se producă, chiar dacă era destinat pentru cetăţenii ruşi care plecau în vacanţe.
Prototipul unui camion care avea o construcţie modulară: în partea frontală avea majoritatea agregatelor (motor, cutie de viteze, osia şi servodirecţia). La necesitate, orice punte putea fi dotată cu un asemenea bloc de elemente, mărind astfel lungimea autotrenului şi greutatea pe care o putea transporta. MAZ 2000 a fost primul vehicul din URSS care a fost destinat camionagiilor. În toamna anului 1988, la Salonul Auto de la Paris, conceptul a fost foarte apreciat, însă ulterior nu a mai ajuns a fi construit în serie.
Versiune în caroserie “universal” a modelului VAZ-2103, asamblat în trei exemplare la comanda departamentului tehnic al uzinei. Inginerii ruşi doreau să vadă dacă un asemenea vehicul corespundea cerinţelor europene, iar ulterior să fie comercializat în afara URSS. Din motive necunoscute, automobilul nu a mai ajuns a fi produs în serie.
5. ZIS-Sport (1939).
Automobil sport, produs într-un singur exemplar la uzina ZIS din Moscova. La baza vehicului stă şasiul modelului ZIS-101. Conceptul a fost proiectat pentru a completa lista “cadourilor Patriei” cu ocazia împlinii a 20 de ani de la crearea Komsomolului. Sportcarul a fost apreciat chiar de Stalin.
6. Lada 21109 “Consul” (1996).
Premiera automobilului a avut loc la Salonul Auto de la Moscova în anul 1996. Lada 21109 este versiunea mai lungă cu 650 de mm a modelului obişnuit. Asemenea maşini sunt foarte rare şi au fost făcute doar la comandă. Însă nu sau făcut prea multe, pentru că se găseau doritori de a o cumpăra. Motivul? “Limuzina” poate transporta doar doi pasageri.
La sfârşitul anilor ’80, în tendinţă cu moda, în Europa occidentală erau la mare căutare decapotabilele produse în Uniunea Sovietică. Oamenii îşi doreau asemenea automobile din cauza preţurilor foarte mici oferite de producătorii ruşi, comparativ cu cele ale concurenţilor. Lada Samara “San Remo” este un exemplu de succes.
Cel mai misterios concept al VAZ. Toată informaţia despre această maşină este concentrată doar în aceste imagini. Designerii au încercat să creeze un monovolum cu 7 locuri.
9. Moskvici-G-2-405 (1956).
Automobil sport, creat în anul 1956 de către I.A. Gladilinâm. Caroseria vehiculului era din aluminiu, iar pilotul care se afla la volan se afla complet în interioul maşinii. În acelaşi an, maşina a stabilit trei recorduri de viteză. Cel mai bun rezultat – 223 km/h.
Unul dintre proiectele comune ale AutoVAZ şi companiei canadiene Magna International. Conceptul a fost dotat cu mecanisme de frânare de la BMW, sistem multimedia şi scaune de la VW, volan de la Audi, iar designul le aparţine ruşilor. În anul 2009, din cauza crizei economice “Proiectul C” a fost îngheţat şi stă aşa până în prezent.
Sursa: fishki.net
Cmentariile sunt închise