Top 5 cele mai frecvente greșeli admise de candidații la examen auto şi în 2022

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Agenţia Servicii Publice, instituția care organizează examenele pentru obţinerea permisului de conducere în Republica Moldova, a dat publicității un top 5 al celor mai frecvente greșeli admise de candidații la examenul practic, categoria B.

Deşi par banale şi nu ar trebui să aibă loc după mii de lei cheltuiţi şi, în cazul unora, câtorva zeci bune de ore practice, iată că se înregistrează şi în 2022.

Potrivit datelor Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport şi calificare a conducătorilor auto din cadrul ASP, cele mai frecvente greșeli admise de către candidații de obținere a permisului de conducere categoria B (circa 85% din numărul total de candidați), în perioada 01.01.2022-30.09.2022, sunt: 

  1. (Ne) semnalizarea sau semnalizarea incorectă a direcţiei de mers.
  2. (Ne) sincronizarea acţiunilor la demarare/accelerare/frânare: adaptarea incorectă a treptelor de viteză la viteza de deplasare, folosirea incorectă a dispozitivelor de comandă, acţionarea incorectă a volanului (o singură penalizare).
  3. Pierderea controlului asupra vehiculului şi/sau intervenţia examinatorului pentru a evita un pericol iminent sau producerea unui accident rutier; manifestări ale candidatului care provoacă perturbarea examenului.
  4. (Ne) respectarea semnalizării rutiere, a indicatoarelor sau marcajelor rutiere.
  5. (Ne) încadrarea în limitele benzilor de circulaţie.

Datele statistice respective urmează a fi expediate Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Asociaţiei Patronale Uniunea Şcolilor Auto şi a Centrelor de Instruire, precum și unităţilor de instruire a conducătorilor de vehicule din ţară, pentru ca aceștia să atragă atenția la respectivele aspecte în timpul orelor de instruire.

De la începutul anului și până în prezent, la proba teoretică s-au înregistrat 41.346 de persoane, dintre care 21.862 au susținut proba din prima tentativă (rata de promovare fiind de 52.9%.) La proba practică s-au înregistrat 36.182, dintre care 8.627 de persoane au susţinut examenul din prima tentativă (rata de promovare a probei practice de examen din prima tentativă – 23.8%).

În anul 2021, pentru comparaţie, la proba teoretică s-au înregistrat 58.266 de persoane, dintre care 32.492 – au susţinut examenul din prima tentativă (rata de promovare a probei teoretice de examen din prima tentativă – 55.8%). La proba practică s-au înregistrat 53.405 de persoane, dintre care 7.656 de persoane au susţinut examenul din prima tentativă (rata de promovare a probei practice de examen din prima tentativă – 14.3%).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata