(video) Poate fi încărcat complet în şase minute! Nyobolt şi CALLUM arată cum pot reformata modelul Lotus Elise

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Startup-ul britanic Nyobolt a fost înființat în 2019 pentru a rezolva principala problemă a vehiculelor electrice – timpul îndelungat de încărcare a bateriei. Fondatorii companiei cred pe bună dreptate că, pentru a crește popularitatea transportului electric, este necesar ca timpul petrecut la priză să fie comparabil cu timpul petrecut într-o staţie PECO pentru alimentare cu benzină sau motorină. Iar soluţia identificată a fost aplicată pe un prototip de maşină.

Nyobolt EV se bazează pe roadster-ul Lotus Elise. Mai mult decât atât, Julian Thomson, autorul aspectului original al modelului Elise din 1996, a fost invitat să participe în redesign. El, la rândul său, a atras în proiect studioul de design CALLUM, deschis în urmă cu patru ani de fostul designer-şef Jaguar Ian Callum.

Rezultatul colaborării este un Elise cu 100 mm mai lat și cu 150 mm mai lung decât originalul. Diferite mai sunt panourile exterioare ale caroseriei (din fibră de carbon), blocurile optice full LED, jantele de 19 inchi şi oglinzile retrovizoare, înlocuite de camere video HD cu latență ultra-scăzută. Panoul acoperişului este în continuare detaşabil, iar în spate are un elegant ducktail.

Caracteristica principală a prototipului Nyobolt EV este ascunsă sub corp. Are o baterie cu o capacitate de 35 kWh, care poate fi încărcată complet şi repetat în mai puțin de șase minute, ceea ce constituie un nou record în electrificarea auto. Automobilul cu o greutate de aproximativ o tonă poate parcurge 250 km cu o singură încărcare.

Din păcate, Nyobolt nu dezvăluie secretul tehnologiei sale. Se știe doar că celulele sale litiu-ion au anozi de oxid de niobiu, care permite creșterea vitezei de încărcare. În același timp, mașina sport experimentală are un conector de încărcare tradiţional Type 2.

Testele efectuate au arătat că după 2.000 de cicluri de încărcare rapidă, bateria și-a păstrat practic caracteristicile originale şi nu a degradat. Nyobolt promite că tehnologia de producție în masă a unor astfel de baterii va fi gata la începutul lui 2024!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise