Toyota a găsit o soluție în lupta cu furtul de catalizatoare

Știri cu implicarea automobilelor Toyota și a furtului de catalizatoare ajung pe internet în fiecare zi. Și aici vorbim nu doar despre Republica Moldova sau România. Fenomenul i-a amploare în Rusia, cât și într-o sumedenie de state europene.

Pentru cei care nu sunt la curent, convertizoarele catalitice care sunt montate pe mașini au scopul să micșoreze emisiile de noxe în atmosferă, iar pentru ca să facă asta, au prin construcție niște filtre care conțin metale prețioase ca paladiul, platina și chiar rodiul.

Furtul de catalizatoare este o problemă foarte cunoscută și în Marea Britanie, acolo unde Toyota Motor s-a gândit să implementeze activ o metodă de combatere a infracțiunilor. Compania va marca în secret peste 100.000 de catalizatori cu marcaje invizibile și pentru asta va aloca peste un milion de lire sterline.

Prin acest marcaj se va putea foarte ușor să se afle pe ce mașină specifică a stat anterior. Iar datorită acestui fapt, poliția va avea ocazia să combată criminalitatea organizată în această sferă, în toate etapele activității ilegale: de la hoți înșiși, până la cei implicați în eliminarea și reciclarea ulterioară.

Toyota spune că piesa dintr-un hibrid are o sarcină de lucru mai mică decât într-un vehicul neelectrificat, ceea ce înseamnă că este în stare mai bună, astfel aceste mașini devenind ținta principală a hoților. În mașinile mai moderne Toyota și Lexus, catalizatorii au un design diferit și, ca rezultat, nu sunt de obicei ținte pentru furt.

Deocamdată noua tehnologie va fi lansată doar pe piața britanică, dar dacă va avea succes, experiența/campania ar putea fi extinsă și în alte țări. Și cel mai interesant lucru este că marcarea discretă a catalizatorilor nu este oferită pentru mașinile noi, ci pentru cele lansate anterior. Oricine va putea vizita un dealer Toyota și va putea beneficia de serviciu absolut gratuit (inclusiv pentru posesorii de Lexus).

Proiectul este susținut de compania Smartwater, care are o vastă experiență în domeniul etichetării. Aceasta va ajuta, de asemenea, poliția să identifice catalizatorii după ce oamenii vor deconspira activitățile ilegale. Dar, trebuie de notat că marcajul în sine nu va proteja piesa împotriva furtului, însă dacă hoțul va ști că printre catalizatorii tăiați, poliția va putea scoate la iveală întregul lanț infracțional și, în cele din urmă, va ajunge la el, este mai probabil să aleagă o “victimă” care are o piesă nemarcată. Pe asta pariază Toyota.

Amintim că la mijlocul anului 2020, Toyota a oferit clienților săi de pe piețele occidentale un dispozitiv special pentru a proteja piesa de furt. Se numește Catloc și este un fel de clemă sau o placă groasă turnată care complică demontarea catalizatorului. Compania consideră că hoții vor prefera să evite pierderea timpului pe o mașină cu sistem Catloc.

În ultimii ani, furtul catalizatorilor în țările mari a crescut. Acest lucru se datorează creșterii prețurilor metalelor prețioase conținute în ele. Cea mai populară “victimă” este hibridul Toyota Prius.

Vezi și: (video) Alte trei automobile Toyota s-au ales standard cu sistemul de marcare antifurt T-Mark

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/