Un măr al discordiei? De ce toată industria auto britanică se teme de noul premier Boris Johnson
Alexander Boris de Pfeffel Johnson este un politician și jurnalist britanic, membru al Partidului Conservator local şi lider al acestuia din iulie 2019. Din 2008 până în 2016 a fost primarul Londrei, iar mai nou dacă cunoaşteţi, acum câteva ore, a fost ales şi investit în funcţia de prim-ministru al Marii Britanii.
Parcă toate sunt bine şi frumoase. O parte din biografia sa nu ne spune despre nimic straniu sau îngrijorător, însă orientarea sa politică nu este pe placul multora. Aceasta este pro Brexit şi cu asta industria auto din statul insular nu l-a primit cu căldură.
Johnson și-a câștigat locul în calitate de nou conducător al conservatorilor, promiţând membrilor de partid care sunt în mare parte anti UE că se angajează să facă tot posibilul pentru a părăsi Uniunea Europeană cel târziu pe 31 octombrie 2019, chiar dacă acest lucru înseamnă părăsirea blocului fără un acord comercial.
Producătorii auto care au uzine şi operaţiuni în Marea Britanie au avertizat de nenumărate ori anterior că un Brexit forţat va lovi din greu profiturile lor, vor fi nevoiţi să concedieze mii de oameni, iar lanţurile de aprovizionare cu maşini vor fi reduse. Însă, în ultimii trei ani, Johnson, care a fost şi Secretar General de Stat al Ministerului Afacerilor Externe între anii 2016 şi 2018, a arătat că nu îi prea pasă de preocupările industriei auto din patria sa. Chiar în 2017 a demonstrat asta printr-o postare pe Facebook, în care a scris: “În următorii 20 de ani cred că companiile producătoare de automobile tradiționale vor dispărea asta pentru că ne vom comuta în a folosi vehicule automatizate”.
Nu a existat şi nici nu există deocamdată un semn că noul premier va asculta preocupările industriei, chiar dacă Honda și Ford au declarat că îşi închid operaţiunile şi uzinele din Marea Britanie. În particular cei de la Ford a mai spus că se pregătesc din nou pentru o ieșire fără acord, asigurând siguranța lanțului de aprovizionare și stocarea pieselor.
La rândul lor, în această miercuri, cei de la PSA prin șeful lor Carlos Tavares, care dețin compania auto britanică Vauxhall, a declarat analiștilor în timp ce anunţa rezultatele financiare din prima jumătate a acestui an că: “Dacă o înţelegere nu va fi luată în considerare, acest lucru va fi nu doar rău pentru Marea Britanie şi Europa, ci şi pentru noi toţi”.
În context, şi Societatea producătorilor de automobile a avertizat că un Brexit făcut cu grabă va duce la pierderea a 50.000 de lire sterline pe minut şi la o prăbuşire a operaţiunilor deoarece aşa-zisele fricțiuni de la frontiera cu UE va lăsa uzinele care vor rămâne în Marea Britanie fără numărul necesare de piese.
Problema lui Johnson cu producătorii auto care îşi au operațiunile în statul insular este aceeași ca și a altor politicieni britanici care doresc ca Marea Britanie să părăsească UE fără un acord comercial. Industria auto a țării, care a înflorit în ultimii 20 de ani, prezintă acum un adevăr incomod, și anume că tarifele rezultate și complicațiile la frontieră o vor face mai puțin competitivă decât înainte.
În iunie 2016, chiar înainte ca Marea Britanie să fi votat în mod restrictiv să părăsească UE, Johnson a scris că apetitul țării, în special pentru mașinile germane, a însemnat că ar fi de neconceput ca tarifele să fie aplicate. “Cumpărăm o cincime din toată producția de mașini a Germaniei. Tarifele suplimentare ar însemna că germanii își vor tăia propriile gâturi. Nu se va întâmpla una ca asta”, a spus el.
Dar UE s-a dovedit a fi mai dură în negocieri decât şi-ar fi imaginat tabăra pro-Brexit. Ca un răspuns, aceştia din urmă au decis să-i ignore pe producători, pretinzând că ştiu mai multe despre industria auto decât cei din industrie înşişi. În luna ianuarie a acestui an, Johnson a avut chiar curajul să spună într-un interviu la radio că ştie mai multe despre cum să conducă un producător de automobile decât CEO-ul Jaguar Land Rover, Ralf Speth, care tocmai avertizase despre pierderea a sute de locuri de muncă.
Vezi şi: Super maşini la preţuri mai reduse sau cum a afectat Brexit-ul piaţa auto din Anglia
Cu toate acestea, Johnson este cunoscut pentru schimbarea opiniilor sale, dacă este oportun din punct de vedere politic să facă acest lucru. În 2015 a susținut energic industria automobilelor din Marea Britanie înaintea alegerilor generale, descriind-o ca fiind “una dintre cele mai uimitoare povești din istoria economică a acestei țări”. Până la urmă este posibil ca pragmatismul politic al lui Johnson să-l facă să respingă ideea de “părăsire indiferent de orice”, acum când ocupă un scaun important.
În caz contrar el va trebui să-i atragă pe producători de partea sa. Singura companie de automobile (mică) din Marea Britanie pregătită să sprijine politicile populiste ale lui Johnson este deocamdată Ginetta.
În calitate de prim-ministru, Johnson trebuie să convingă industria care rămâne loială Regatului Unit să nu se dovedească costisitoare pe termen lung. Un exemplu ar fi împrumutul generos al Guvernului în valoare de o jumătate de miliard de lire sterline acordat grupului Jaguar Land Rover pentru a fi investiți în electrificare. Acesta ar fi începutul unei campanii de sprijin financiar pentru industrie, care ar putea fi singurul răspuns pentru a influența producătorii auto în cazul în care Regatul Unit părăsește UE fără un acord.
Totuşi, pentru a evita un “suicid”, Johnson a promis să repornească discuțiile despre Brexit cu UE, aducând “energie pozitivă” și un “simț al misiunii” asemănător cu aterizarea pe lună a Apollo 11 la negocieri. Ce va urma doar timpul ne va arăta. Până la “deadline” au mai rămas puţin peste trei luni de zile.
Sursă: Automotivenews
Cmentariile sunt închise