Moldovenii continuă să intre şi să iasă din ţară în ciuda COVID-19. Datele Poliţiei de Frontieră

Pe parcursul săptămânii trecute, în punctele de trecere ale frontierei, fluxul de persoane a constituit 41.119 traversări, dintre care un număr mai mare – 24.151 treceri pe sensul de intrare în Republica Moldova. Comparativ cu numărul total de persoane, înregistrat în a doua săptămână a lunii martie, este în descreștere cu peste 82%, informează Poliţia de Frontieră.

Valorile traficului de mijloace de transport a prezentat un număr de 20.217 traversări (20.498 conform Serviciului Vamal). Cea mai ”activă” frontieră a fost cea cu România, 58% din totalul de traversări s-au semnalat în punctele de trecere situate la granița moldo-română, cele mai tranzitate posturi vamale rămând a fi Leușeni și Sculeni.

Cea mai aglomerată zi din săptămâna precedentă a fost luni, 16 martie 2020, fiind înregistrate valori de 14.398 traversări persoane și 4.585 traversări mijloace de transport.

Iar în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2.798 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1.762 traversări persoane, dintre care 1.178 treceri la frontiera moldo-română și 584 treceri la frontiera cu Ucraina.

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:

  • PTF Leușeni – 554 traversări persoane;
  • PTF Sculeni – 314 traversări persoane;
  • PTF Giurgiulești-Galați – 230 traversări persoane;
  • PTF Tudora – 194 traversări persoane;
  • PTF comun Criva – 115 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screening-ului 2.650 persoane și completate 1.762 de fișe epidemiologice individuale.

NOTĂ:

Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal și-au intensificat mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecției de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar și măsurile de protecție individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără:

  • monitorizarea tuturor persoanelor sosite în țară,
  • detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou,
  • izolarea de celelalte persoane,
  • solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești.

La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuși termometriei, pe sensul de intrare în țară se asigură ca aceștia completează corect fișele epidemiologice și se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fișei Declarația pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepție, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă.

Precizăm că în conformitate cu Hotărârea nr.9 din 15 martie 2020 a Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetățenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricție nu se referă la cetățenii străini și apatrizii domiciliați sau cu ședere permanentă/temporară, conducătorii auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor și brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepție fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizațiilor/misiunilor international și membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetățeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiulești – Galați și Giurgiulești – Reni, a cetățenilor străini care se întorc în țara de origine sau de reședință, a membrilor misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare, ai organizațiilor/misiunilor internaționale, acreditate în țara de destinație, precum și membrilor de familie ai acestora.

Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost SISTAT TRAFICUL AERIAN prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău. Ca excepții, a rămas posibilă efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităților din Republica Moldova, dar și altor state, de a evacua cetățenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.

La informarea oficială de către autoritățile de frontieră și vamale din România și Ucraina, cât și în baza deciziei autorităților naționale competente, mai multe puncte de trecere a frontierei de stat sunt închise.

Îndemnăm participanții la traficul transfrontalier să amâne călătoriile și să manifeste o atitudine preventivă în raport cu virusul de tip COVID-19! Să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor din jur! #StaiAcasă

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

https://autoblog.md/foto-primul-oras-din-moldova-care-are-la-intrare-filtre-rutiere-cu-covoare-de-dezinfectie/

https://autoblog.md/video-plus-14-cazuri-noi-de-covid-19-in-tara-moldovenii-in-schimb-au-incins-gratarele-pe-traseul-chisinau-leuseni/

Sfaturi utile! Cum să dezinfectăm corect mașina pe timp de COVID-19

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/