(update) Furtul anului de la Moscova! Maşina blindată a lui Stalin a fost găsită

(update 29.12.2019) Poliția din metropola rusească a reuşit să găsească rapid limuzina care cândva i-ar fi aparținut dictatorului rus Iosif Stalin, furată în noaptea de 27 decembrie. Hoţii însă nu au fost identificați.

Presa rusă, cu referire la reprezentanții Ministerului Afacerilor de Interne al Federației Ruse, scrie că legendara limuzină ZiS-115 a fost găsită ascunsă într-un alt garaj din Moscova, cel mai probabil hoţii intenționând ca în cel mai apropiat timp să o poată reînregistra ilegal şi astfel să o ducă în siguranţă şi fără probleme în alt loc.

Oamenii legii cercetează în continuare cazul pentru a stabili identitatea făptașilor, dar și locul aflării acestora.


(28.12.2019) Furtul anului la Moscova! Cât de simplu au plecat un grup de hoţi cu maşina blindată a lui Stalin

O veste de ultimă oră vine din Federaţia Rusă: unul dintre cele mai scumpe vehicule construite de industria auto sovietică a fost furat de persoane necunoscute!

Potrivit informaţiilor din presa rusă este vorba despre unul dintre exemplarele rare ZiS-115 – primul autoturism sovietic de serie blindat! Concret exemplarul furat ar fi fost folosit în anul 1949 de însuşi Secretarul General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice – Iosif Vissarionovici Stalin!

FOTO: t.me

Automobilul – evaluat la 2.5 milioane de euro – se afla într-un garaj din nordul Moscovei. În noaptea zilei de 27 decembrie, un grup format din şase hoţi au pătruns în această încăpere şi au încărcat automobilul istoric pe o camionetă cu platformă pentru că nu putea fi pus în mişcare, după care au dispărut într-o direcţie necunoscută.

Conform documentelor, mașina aparține șefului serviciului de securitate al oligarhului ucrainean Ruslan Tarpan. Însuşi proprietarul se află în prezent în patrie, în arest la domiciliu. Acesta ar fi primit o notificare pe telefon precum că automobilul a fost mişcat din loc şi l-a rugat pe un prieten de-al său să meargă să verifice starea lucrurilor. Cel din urmă a găsit garajul gol.

Poliţia încearcă să dea de urmele hoţilor, a căror activitate a fost surprinsă de o cameră din garaj.

Dumskaya scrie că omul de afaceri Ruslan Tarpan are în Moscova una dintre cele mai scumpe colecții de mașini retro din tot spațiul post-sovietic. Limuzina unică a lui Stalin a fost, de asemenea, parte din această colecție, dar potrivit actelor aparţinea șefului serviciului de securitate al afaceristului din Odesa.

Câteva detalii interesante despre maşina furată. Decretul privind crearea unui nou autoturism executiv la uzina ZiS a fost semnat la 13 septembrie 1942. Dezvoltarea unei versiuni blindate a început deja în 1943. Inițial, vehiculul blindat a fost numit ZiS-111, dar mai apoi a fost elaborată o versiune “civilă” ZiS-110 pentru a masca prezența vehiculelor blindate pe drumuri.

Primele prototipuri funcţionale au fost prezentate conducerii de vârf a URSS în 1944, acestea fiind încă făcute pe bază de agregate ale mărcii americane Packard, de la care constructorii s-au inspirat şi în alte privinţe. În anii 1946-1948 a fost asamblat un lot format din 8 limuzine blindate sub denumirea ZiS-110S.

Modelul s-a dovedit a fi bine protejat, însă destul de greu, astfel încât au existat probleme cu selectarea unor roţi corespunzătoare. Garajul cu destinaţie specială de la Kremlin nu le-a putut accepta în exploatare şi astfel toate cele opt maşini au fost întoarse înapoi în uzină.

https://autoblog.md/foto-top-10-cele-mai-scumpe-automobile-produse-urss-si-care-pot-fi-cumparate-prezent/

https://autoblog.md/foto-istoria-automobilelor-sovietice-toate-masinile-erau-copii-fidele-a-celor-din-occident/

Construcţia modelului ZiS-110S a fost revizuită destul de mult pentru a-i reduce greutatea totală. După o serie de intervenţii serioase pentru a-i reduce masa, modelul actualizat a fost numit ZiS-110SO, după care redenumit final în ZiS-115. Datorită utilizării de oțel nou pentru blindaj și sticlă antiglonț cu o grosime mai mică, a fost posibilă reducerea greutății totale cu 400 kg. Între anii 1949-1955 au fost produse trei loturi de vehicule blindate – în total 56 de unități.

Modelele 110C lansate anterior au fost totuşi folosite ulterior, temporar, ca vehicule de rezervă în Garajul cu destinaţie specială, dar mai multe unități au fost trimise “colegilor” din China. Principala diferență externă față de modelul 115 este o lunetă cu strat dublu de sticlă ranforsată. Prin urmare, pe un model 115, sticla originală din fabrică era instalată la exterior, iar sub acesta este ascunsă una plată antiglonț.

Motorul maşinii era unul standard – pe benzină de 6.0 litri – însă era selectat să aibă cel puţin 141 CP. Cutia de viteze era montată una mecanică în trei trepte. În plus, pe mașină s-a instalat un radiator pentru răcirea uleiului de motor și o pompă de ulei mai eficientă. Pe panoul de bord a fost instalat un senzor de presiune a uleiului și o lampă de avertizare.

Mașina blindată sovietică putea accelera de pe loc şi până la 100 de km/h în tocmai 33 de secunde, deşi ulterior putea merge cu maxim 130 de km/h, având o greutate totală fără pasageri, dar cu rezervorul plin, de 4.170 de kg! Dimensiunea anvelopelor instalate era de 7.50 la 17 inci. Consumul de combustibil în oraș declarat este de 32 l/100 km.

Vezi şi:

https://autoblog.md/au-dat-lovitura-hotii-au-reusit-sa-fure-13-automobile-de-lux-dintr-un-salon-auto-din-moscova/

https://autoblog.md/furtul-anului-rusia-un-rolls-royce-de-ultima-generatie-disparut-fara-urma/

Dintr-un sat din Rusia s-a furat un Rolls-Royce. Hoţii au cheltuit doar 28 de euro pentru a face asta

Cmentariile sunt închise