Urmează scumpiri! ANRE atestă o tendință de revenire a cotațiilor Platts la bursele internaționale

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Timp de 10 săptămâni consecutive piața carburanților din Republica Moldova a fost marcată de nivelul scăzut al prețurilor la pompă. Se datora cotațiilor Platts în descreștere și aprecierii tot mai accentuate a monedei naționale în raport cu dolarul SUA. Însă actualmente ANRE atestă o ușoară revenire atât a cotațiilor Platts, cât și a cursului de schimb leu/dolar SUA.

Analizând evoluțiile ulterioare posibile, Agenția constată că acest fapt ar putea determina în următoarea perioadă o direcție de recuperare a prețurilor!

Cotații Platts
FOTO: iStock

Prin urmare, după o scădere cumulativă la benzina COR 95 de 3.04 lei/litru și la motorina standard de 2.91 lei/litru, săptămâna curentă prețul la benzină a recuperat 11 bani, în timp ce motorina rămâne a fi comercializată încă la cel mai mic preț din ultimele 16 luni. 

Astfel, pentru următoarele trei zile, 21-23 septembrie, prețurile afișate la panouri nu vor fi mai mari de:

  • 22.36 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+7 bani);
  • 19.06 lei/litru – pentru motorina standard (0 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise