VDMA: Se ratează o oportunitate istorică din cauza deciziei de interzicere a maşinilor diesel şi pe benzină

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

O oportunitate istorică a fost ratată în cadrul negocierilor recente dintre Parlamentul UE, Consiliul și Comisia Europeană privind reglementarea flotei de CO2.

Concluzia a fost comentată de Hartmut Rauen, director executiv adjunct al VDMA (Mechanical Engineering Industry Association), o asociație profesională înființată în 1892, care reprezintă aproximativ 3.500 de companii germane și europene din industria ingineriei mecanice.

„În loc să facă deschiderea pentru eFuels obligatorie și să se asigure astfel viitorul motorului cu ardere internă alimentat de combustibili sintetici, într-un mod neutru din punct de vedere climatic, doar considerentul 9a, fără caracter obligatoriu, a fost păstrat în regulament. O interdicție a motorului cu ardere internă pentru autoturisme şi vehiculele utilitare ușoare, care ar lovi puternic industria europeană și ar împiedica în mod inutil protecția climei, este, așadar, încă de imaginat.”

VDMA a cerut cu insistență ca toate soluțiile tehnologice să fie utilizate în continuare, astfel încât obiectivele ambițioase în materie de climă în transportul rutier pentru 2030 și 2050 să poată fi atinse. În acest scop, o clauză de deschidere pentru eFuels ar fi trebuit să fie făcută obligatorie din punct de vedere juridic în cadrul negocierilor din trilog.

Ca urmare, asociația se teme de pierderea locurilor de muncă la scară considerabilă dacă punerea în aplicare a considerentului nu este concretizată în timp util. „Comisia UE are acum datoria să pună în aplicare acest lucru în practică, astfel încât mașinile noi cu motoare cu ardere internă să poată intra pe piață după 2035, cu condiția să utilizeze doar combustibili neutri din punct de vedere climatic.”

Prin atitudinea sa împotriva combustibililor sintetici, UE face un deserviciu protecției climei și pune în pericol masiv o industrie cu lanțuri valorice lungi și bine stabilite. În plus, ar exista o pierdere de know-how: „Furnizorii europeni de componente pentru motoare vor dispărea treptat de pe piață. Cu ei, abilitățile și cunoștințele care sunt necesare urgent pentru motoarele de camioane, excavatoare, tractoare și nave, de exemplu, se vor pierde”, explică Peter Müller Baum, Managing Director al VDMA Engines and Systems.


Amintim că legislatorii Uniunii Europene au convenit joi seara seara (27 octombrie) la un acord prin care mașinile și autoutilitarele noi să aibă emisii zero începând cu 2035, un acord important care pune Europa pe o traiectorie către un viitor auto în mare măsură electric. Deși considerată inițial una dintre cele mai controversate propuneri legislative ale Green Deal ale UE, dosarul standardelor de CO2 a progresat rapid, devenind primul din așa-numitul pachet „Fit for 55” care a fost convenit de statele membre și Parlament.

Legislația va cere ca toate mașinile și furgonetele noi vândute în UE să aibă emisii zero până în 2035, o mișcare care va interzice efectiv vânzarea de mașini noi pe benzină și diesel, care funcționează cu tehnologia motoarelor cu combustie. Legislatorii au convenit, de asemenea, asupra unui obiectiv intermediar de reducere cu 55% a emisiilor de CO2 până în 2030 față de nivelurile din 2021 pentru mașinile de pasageri și o reducere cu 50% pentru vehicule comerciale uşoare.

Pe lângă eliminarea treptată a mașinilor pe benzină și diesel, acordul introduce o nouă metodologie de raportare a emisiilor de CO2 ale vehiculelor per ciclu de viață, pe care Comisia Europeană o va prezenta până în 2025. Comisia va publica, de asemenea, un raport bianual din 2025 privind progresul către mobilitatea rutieră cu emisii zero. Aceasta va acoperi impactul asupra angajaților din industria auto, precum și asupra consumatorilor.

O dispută în jurul așa-numitei „clauze Ferrari” pentru producătorii auto de nișă a fost, de asemenea, soluționată joi seară. Conform acordului, parlamentarii au decis că producătorii care fac până la 10.000 de autoturisme și 22.000 de vehicule comerciale uşoare pe an vor primi o scutire de la obiectivul intermediar, fără a fi penalizați. Cu toate acestea, li se va cere în continuare să atingă obiectivul de zero emisii până la sfârșitul anului 2035.

În ciuda criticilor din partea industriei auto și a parlamentarilor conservatori, atât Parlamentul European, cât și Consiliul au aprobat anterior obiectivul pentru 2035 pentru vehicule cu emisii zero. Principala problemă a divergenței a fost o propoziție din considerente – o parte neobligatorie a legislației – pe care guvernul german o propusese inițial. Acesta solicită Comisiei Europene să facă o propunere pentru a permite vehiculelor cu motoare termice „să funcţioneze exclusiv cu combustibili neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2” chiar și după 2035.

Criticii au avertizat împotriva acestui lucru, spunând că ar lăsa ușa deschisă mașinilor care funcționează cu combustibili sintetici produși prin electricitate verde, așa-numiții e-combustibili. Cu toate acestea, excepția este menită să se aplice „în afara domeniului de aplicare al standardelor flotei”, așa cum se spune în considerent, ceea ce a provocat confuzie cu privire la dacă s-ar aplica sau nu tuturor vehiculelor de producţie.

Chiar și cu considerentul privind e-carburanții, grupul PPE de centru-dreapta al Parlamentului a criticat acordul, declarând că nu permite o diversitate tehnologică suficientă: „Acordul de astăzi (joi) a închis ușa noilor dezvoltări tehnologice și a pus toate ouăle într-un singur coș. Aceasta este o greșeală”, a declarat Jens Gieseke europarlamentarul, negociatorul Grupului PPE. „Cu acordul de astăzi, un „efect Havana” devine din ce în ce mai realist. După 2035, străzile noastre ar putea deveni pline de mașini de epocă, pentru că mașinile noi nu sunt disponibile sau nu sunt accesibile.”

Cmentariile sunt închise