(video) 20 de ani de Cayenne: De la „Roadrunner” la primul GTS al erei moderne
La Porsche, acronimul „GTS” reprezintă o doză suplimentară de sportivitate în toate liniile de modele – atât din punct de vedere vizual, cât și din punct de vedere al dinamicii de conducere. Cele trei litere, care reprezintă Gran Turismo Sport, au intrat pentru prima dată în scrierile istoriei Porsche în 1964, când un 904 Carrera GTS a câștigat legendara cursă Targa Florio.
Însă inspirația pentru modelele GTS din zilele noastre, pe de altă parte, nu a venit de la o mașină de curse, ci de la un SUV de lux şi anume Porsche Cayenne!
La scurt timp după debutul cu succes în 2002, dezvoltatorii liniei de modele din Hemmingen au fost însărcinați cu extinderea familiei Cayenne. Printre dorinţele board-ului executiv Porsche a fost o variantă cu performanțe sporite pe șosea, care s-ar plasa între Cayenne S și Cayenne Turbo.
Oliver Laqua, acum managerul general de proiect pentru Cayenne, lucrase în calitate de concept engineer la prima generație a SUV-ului, cunoscută intern sub denumirea E1, în 1998. În 2004 a fost însărcinat să deseneze un Cayenne deosebit de sportiv din toate punctele de vedere. Astfel, tânărul inginer a început să lucreze direct la proiect, al cărui nume de cod era „Roadrunner”.
Laqua a avut inițial în minte un vehicul deosebit de ușor: „Ne-am propus să renunțăm la cutia de transfer pentru că doar asta a economisit 80 de kilograme din greutatea totală. Și ne-am gândit la doar patru scaune profilate pentru o reducere suplimentară a greutății și o senzație mai emotivă.”
Cutie de viteze manuală cu șase trepte și o configurație exclusivă a șasiului
Cu toate acestea, faptul că „Roadrunner” urma să fie oferit exclusiv cu tracțiune spate a fost întâmpinat cu puțin entuziasm din partea consiliului de conducere, la fel ca și scaunele destul de nepractice. Dar când a fost vorba de sistemul de propulsie, totuși, designerii și-au găsit calea: un V8 natural aspirat în locul unui turbo
„În acest proiect, nu doar puterea a contat; De asemenea, mașina trebuia să aibă un răspuns real la accelerație.”
Cu un sistem de admisie revizuit și mărit, puterea motorului de 4.8 litri a crescut până la 405 CP, în comparație cu cei 385 CP de pe Cayenne S. O cutie de viteze manuală cu șase trepte a fost, de asemenea, prevăzută standard. Pentru a crește și mai mult agilitatea, raportul osiilor a fost scurtat de la 3,55:1 la 4,1:1. Opțional era disponibil un Tiptronic S cu șase trepte cu puncte de schimbare mai sportive.
Și suspensia a fost reglată special pentru GTS. Pentru prima dată, suspensia din oțel a fost combinată cu sistemul de amortizare controlat Porsche Active Suspension Management (PASM) – un concept care până atunci fusese rezervat doar mașinilor sport cu două uși.
Reglaj fin de către campionul mondial la raliuri Walter Röhrl
Pentru a regla sistemele de șasiu ale primei generații Cayenne, Porsche a căutat sfatul unui dublu campion mondial la raliuri. Anume Walter Röhrl a pus în practică prototipurile E1, inclusiv pe legendarul Nürburgring-Nordschleife și pe pistele înghețate de la Cercul Arctic.
Îndemânarea și experiența celui care a câștigat de patru ori Raliul Monte Carlo au avut o influență majoră asupra configurației sistemului de tracțiune integrală, în special. Röhrl a fost implicat și în reglarea primului Cayenne GTS.
Sistemul Porsche Traction Management (PTM) nu a necesitat modificări în design pentru noul model. Puterea motorului a fost împărțită 62:38 între osii în configurația standard, cu orice alt raport (100:0 și 0:100) posibil printr-un ambreiaj multi-disc controlat electronic, dacă este necesar.
„Dacă vreau sportivitate de la tracțiunea integrală, atunci trebuie să mă asigur că am întotdeauna toate cele patru roți sub control. Nu că o axă se rotește mai repede decât cealaltă. Acolo sunt utile diferențialul central și diferențialul spate blocabil. În caz contrar, pierzi toată puterea de pe roata rămasă fără sarcină.”
Walter Röhrl, care s-a alăturat Porsche ca șofer de teste în 1993 și reprezintă acum compania în calitate de brand ambasador
Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) a sporit potențialul lui Cayenne în ceea ce privește dinamica de conducere. Acest sistem de stabilizare a ruliului caroseriei a fost disponibil opțional împreună cu suspensia pneumatică și PASM. Două bare anti-ruliu active au interacționat cu motoare hidraulice de pivotare pentru a crea o forță de contracarare ce împiedica înclinarea caroseriei în viraje.
„Ruliul caroseriei este cea mai mare problemă când vine vorba de dinamica condusului. Greutatea este în această situaţie doar pe roțile din exteriorul curbei. Roțile interioare pot transmite apoi mai puțină putere şi trebuie să previn asta. Stabilizarea anti ruliu a fost una dintre cele mai importante inovații pentru a pune punct fenomenului. Cu aceasta, vă puteți asigura că, chiar și vehiculele înalte au o manevrabilitate foarte bună.”
A adăugat Röhrl, care și-a sărbătorit cei 75 de ani de la naștere în anul aniversar al lui Cayenne.
În plus, înălțimea noului model Cayenne a fost semnificativ mai mică. În comparație cu un Cayenne S, garda la sol a fost redusă cu 24 de mm în versiunile cu arcuri din oțel și cu 20 mm la mașinile echipate cu suspensie pneumatică opțională. Cu suspensie pneumatică, caroseria se mai apropia de pământ cu 9 mm de la 125 km/h și cu încă 5 mm de la 210 km/h, automat!
Aspect sportiv, sunet gutural
O dovadă vizuală suplimentară a concentrării modelului pe performanța sportivă pe șosea a venit sub forma prizelor de aer mari și a spatelui proeminent, ambele bazate pe formele lui Cayenne Turbo, precum și a pasajelor roților, care au fost lărgite cu 14 mm pentru a se adapta roţilor cu jante de 21 inchi şi anvelope ce măsurau 295/35.
Spatele SUV-ului mai putea fi dotat cu un opţional şi extins spoiler de acoperiș cu aripi duble. Cadrele negre ale ferestrelor, mânerele ușilor și ornamentele de deasupra montanților B și C au subliniat sportivitatea noului model, la fel ca şi țevile de eșapament duble cromate ale sistemului de evacuare sport.
Sunetul generat de eşapament putea fi intensificat prin apăsarea butonului Sport de pe consola centrală. Apăsarea acestui buton schimba și caracteristicile pedalei de accelerație, producând un răspuns și mai imediat din partea motorului. Iar în locul scaunelor profilate care au fost avute în vedere inițial, modelul a primit scaune sport reglabile electric în 12 căi, cu suporturi laterale ridicate ca dotare standard.
Inspirație pentru toate liniile de modele Porsche
Numele a fost preluat din cărțile de istorie Porsche – de la 928 GTS, a cărui producţie a încetat în 1995 și a cărui denumire provenea, la rândul său, de la Porsche 904 Carrera GTS din anii 1960. Modelele istorice GTS au întruchipat un plus de sportivitate combinată cu nişte calități remarcabile pentru călătorii pe distanțe lungi. Acesta a fost un concept caracterizat de noul venit în portofoliul Cayenne și a fost un succes imediat în vânzări.
Inspirate de succesul răsunător al primului Cayenne GTS, și celelalte serii de modele Porsche și-au extins treptat gama pentru a include un model GTS bazat pe același principiu: o putere a motorului ușor crescută, manevrabilitate vizibil mai agilă și un accent vizual elegant pe o sportivitate sporită.
De la V8 la V6 – și înapoi
Primul Cayenne GTS și motorul său V8 de 405 CP și-au făcut debutul la IAA din Frankfurt în 2007, ca urmare a introducerii primului facelift pentru Cayenne (cunoscut intern ca E1 II). La scurt timp după aceea, a apărut un Porsche Design Edition limitat la 1.000 de exemplare sub forma lui Cayenne GTS PDE 3, cu o schemă de culori specială și o senzație și mai exclusivă la exterior și interior.
A doua generație Cayenne GTS (E2) a fost prezentată la Beijing în 2012. Puterea motorului V8 a crescut până la 420 CP, în timp ce noul pachet GTS de culoare contrastantă a oferit accente deosebit de dinamice în interior. Porsche a trecut la un motor V6 pentru Cayenne GTS (E2 II) facelift, prezentat la Los Angeles în 2014. În comparație cu predecesorul său, unitatea biturbo a produs suplimentar 20 CP și 85 Nm mai mult cuplu.
Dar odată cu actuala generație E3, în 2020 au fost lansate două variante Cayenne GTS: Cayenne GTS și, pentru prima dată, Cayenne GTS Coupé. Ambele vehicule se laudă cu o dinamică impresionantă în viraje și continuă povestea de succes a modelelor Cayenne GTS. Echipate cu un motor V8 biturbo de 4.0 litri, ambele modele GTS oferă un sunet gutural, pe lângă 460 CP și 620 Nm cuplu.
Suspensiile reglate pentru sport și atmosfera interioară exclusivă întâlnită în toate modelele GTS sunt incluse standard în mod natural. Popularitatea sa în rândul clienților continuă fără încetare: în Europa și America de Nord, aproximativ 10% dintre toți clienții Cayenne au optat pentru un model GTS în 2021, iar cifra a fost și mai mare în Germania – 16%.
Apropo, Cayenne-ul cu numărul de ordine #1.000.000 tot un GTS a fost!
Vezi şi:
Cmentariile sunt închise